Ga terug
+ servings
Cottage pie vega uit het kookboek Lots of vega van Lotte Vermeer.
Vegetarische cottage pie
Dit is een heerlijk ovengerecht voor de koude maanden. De combinatie van belugalinzen en walnoten zorgt voor een lekkere bite.
Aantal 4 personen
Voorbereiding 40 minuten
Kook tijd 20 minuten
1 uur

Ingrediënten
  

Puree

  • 600 gram kruimige aardappels
  • 1 kleine knolselderij
  • 25 ml amandel melk
  • olijfolie extra vierge

Champignonsaus

  • 150 gram belugalinzen
  • 400 gram kastanjechampignons
  • 1 rode ui
  • 2 teentjes knoflook
  • zwarte peper
  • 3 stronkjes witlof
  • 1 eetlepel mosterd
  • 100 gram walnoten
  • 25 ml sojasaus of tamari
  • 25 ml balsamicoazijn
  • 3 eetlepels zilveruitjes

Topping

  • 2 sneetjes oud brood of paneermeel
  • 10 salieblaadjes

Instructies
 

  • Schil de aardappels en knolselderij en kook ze in een pan met water en een beetje zout gaar. Kook de linzen volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verwarm de oven voor tot 180 ˚C.
  • Snijd ondertussen de champignons in vieren. Snijd de rode ui in ringen en de knoflook fijn. Fruit de ui en knoflook in een hapjespan met een beetje olie. Voeg de champignons toe en doe er flink wat zwarte peper bij. Bak 5 minuten tot ze lekker bruin zien.
  • Snijd ondertussen de witlof in dunne reepjes. Doe deze bij de champignons en bak ze 2 minuten mee. Voeg de linzen, mosterd en fijngehakte walnoten toe. Blus af met sojasaus en balsamicoazijn. Roer de zilveruitjes erdoor en zet het vuur uit.
  • Stamp de aardappels en knolselderij fijn met plantaardige melk en een scheutje olijfolie extra vierge. Breng op smaak met zout en peper. Doe de champignonmix in een ovenschaal en bedek met de aardappelpuree. Verkruimel het oude brood erover en leg de salieblaadjes erop. Besprenkel met wat olijfolie. Bak de cottage pie 20 minuten in de oven tot er een bruin korstje op zit.
    Lekker met een salade (zie tips).

Notities

TIPS & VARIATIES
Niet zoveel tijd? Serveer dit gerecht dan als saus met de puree ernaast. Het is niet echt nodig om hem helemaal af te bakken.
Lekker met een frisse salade van fijngesneden witlof of andijvie met stukjes appel en een vinaigrette van 4 el olijfolie extra vierge, 2 el appel- azijn, 1 el agavesiroop en 1 el mosterd.
Doe eventueel een beetje geraspte kaas of gorgonzola over de schotel, voordat deze in de oven gaat.

Voedingswaarde

Calorieën: 513kcal | koolhydraten: 77g | eiwit: 21g | vet: 18g | verzadigd vet: 2g | vezels: 23g | suiker: 11g | vitamine C: 70mg