Ga terug
+ servings
Dragonfly Franse kip met romige misosaus uit het kookboek Jiwa van Carl Lemette & Mas van Putten
Franse kip met romige misosaus
Uit de Aziatische keuken van De Vrouw met de Baard komt dit Frans-Japanse kipgerecht. Romige misosaus, sappige druiven, crispy pankocrumble en tijm en dragon maken de gepocheerde kip meer dan bijzonder. Je bent er even mee bezig, maar dan steel je de show.
Aantal 4 personen
Kook tijd 1 uur 15 minuten
1 uur 15 minuten

Equipment

  • aluminiumfolie

Ingrediënten
  

Voor 250 ml saus

  • 30 gram boter
  • 1 eetlepel bloem
  • 2 eetlepels witte wijn
  • 250 ml slagroom
  • 4 takjes tijm
  • versgemalen peper en zout
  • ¾ eetlepel donkere miso aka
  • ½ eetlepels citroensap
  • 1 eetlepel verse dragonblaadjes

Gepocheerde kip

  • 500 gram kipfilets
  • 50 gram roomboter
  • 4 takjes tijm
  • zout versgemalen peper

pankocrumble

  • 5 gram platte peterselie
  • 1 teentje knoflook
  • 6 eetlepels panko
  • 50 gram roomboter

En verder

  • 4 kleine trosjes pitloze witte druiven 200 gram
  • 1 blikje puy-linzen, uitgelekt (400 gram)
  • of week en kook zelf linzen in ca. 20 minuten

Instructies
 

  • Verwarm voor de kip de oven voor op 175 °C.
  • Bestrooi de kipfilets met zout en peper. Leg ze in een ovenschaal. Verdeel 50 gram boter samen met de tijm in de ovenschaal, en zet alles half onder met water. Leg een laag zilverfolie over de schaal en gaar zachtjes (pocheren) in de oven. Het duurt ongeveer 45 minuten tot de kip gaar is.
  • Smelt voor de miso-roomsaus langzaam de boter in een steelpan, maar zorg vooral dat hij niet bruin wordt. Voeg de bloem toe en roer goed, je krijgt een dikke emulsie (de blanke roux). Schenk al roerende wijn en slagroom in delen erbij tot een mooie gladde saus ontstaat. Laat op laag vuur in ca. 5 minuten inkoken tot een saus. Breng op smaak met miso, citroensap, zout en peper. De dragon voegen we pas vlak voor het serveren toe.
  • Intussen maak je de panko crumble: hak peterselie met de knoflook fijn. Meng in een ovenschaaltje het peterseliemengsel door de panko.
  • Voor het uitserveren: verwarm de oven voor tot 180 °C. Halveer de gepocheerde kip uit de oven en leg ze in een andere ovenschaal. Strooi de ¬pankocrumble er in een dikke laag overheen en verdeel er 50 gram boter in klontjes erover. Leg de druiven in een ovenschaaltje. Zet de kip samen met de witte druiven in de oven tot er een lichtbruin randje aan de pankocrumble komt, dat is na ongeveer 10 minuten.
  • Zet intussen de saus in een klein steelpannetje op laag vuur, laat hem niet koken. Haal de saus van het vuur en roer de dragon erdoor.
  • Serveer de kip op mooie borden, drapeer de druiven en een paar takjes tijm eromheen. Schep de saus rondom de kip. Lekker met de gekookte linzen.

Voedingswaarde

Calorieën: 765kcal | koolhydraten: 14g | eiwit: 26g | vet: 68g | verzadigd vet: 37g | cholesterol: 235mg | vezels: 1g | suiker: 10g | vitamine C: 7mg