- 1, 2 kg kruimige aardappelen schoongeboend
- 1 gele ui gepeld
- 1-2 theelepels zout vlokken
- 160 ml olijfolie
- versgemalen peper
Erbij:
- beleg naar keuze:
- bijvoorbeeld plakjes avocado salade, zuurkool of roomkaas
Gebruik een blokrasp of keukenmachine om de aardappels en ui grof te raspen.
Bekleed een grote kom met een schone theedoek. Schep het aardappelmengsel in de theedoek en bestrooi met zout. Knijp en wrijf het zout met je vingertoppen in het aardappelmengsel. Draai de theedoek tot een bundel en knijp uit alle macht zodat de vloeistof in de kom sijpelt. Schud het aardappelmengsel uit de theedoek in een andere kom. Laat beide kommen 10 minuten staan.
Schenk voorzichtig de vloeistof uit de eerste kom maar laat het kleverige zetmeel op de bodem achter. Kneed met je handen het aardappelmengsel erdoor.
Verhit een kwart van de olie in de koekenpan. Strooi de helft van het aardappelmengsel losjes in de pan. Draai het vuur iets lager en zet de kookwekker op 15 minuten. Zet het intussen beleg klaar of maak bijvoorbeeld een salade. Maak na 15 minuten de zijkanten van de aardappelkoek los en leg er een groot bord op. Keer de koek. Pas op voor lekkende olie. Schenk nog een kwart van de oliën de pan. Schuif de latje voorzichtig, met behulp van een spatel, met de gebakken kant boven terug in de pan. Bak nog 10 minuten.
Laat de gebakken koek op een serveerschaal op een serveerschaal of snijplank glijden en laat hem vol met topping naar keuze. maak het af met flink wat versgemalen zwarte peper.
Schenk de helft van de overige olie in de koekenpan en bak de tweede aardappelkoek op dezelfde manier. Tegen de tijd dat de eerste al vrijwel verslonden zal zijn, zal het tijd zijn om de tweede te keren.
Calorieën: 430kcal | koolhydraten: 55g | eiwit: 6g | vet: 22g | verzadigd vet: 2g | vezels: 7g | suiker: 4g | vitamine C: 61mg