Ga terug
+ servings
Kimchi in diverse soorten
Zelf kimchi maken; het basisrecept
Homemade kimchi is een geweldige umami-smaakbom. Je maakt dit pittige Koreaanse tafelzuur door Chinese kool te fermenteren met diverse Aziatische ingrediënten.
Aantal 1 pot
Voorbereiding 1 uur 15 minuten
Kook tijd 4 dagen

Equipment

  • ruime kom, plastic handschoenen, fermentatiepot met waterslot

Ingrediënten
  

  • 1 kleine Chinese kool
  • 1 kleine wortel
  • ½ ui
  • ½ bosui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel verse gember geraspt
  • 1 theelepel suiker
  • 2,5 theelepel gochugaru*
  • 2 eetlepel sojasaus
  • 1 eetlepel vissaus
  • 2 % grof zeezout fleur du sel

Instructies
 

  • Was de groenten. Verwijder het buitenblad van de Chinese kool en bewaar die voor later. Snijd de kool in kwarten en daarna in lange repen van 2 cm. Snijd de wortel in plakjes. Pel de ui en snijd in halve ringen. Maak de bosui schoon en snijd in ringen van ca. 2 cm. Pel de knoflook. Rasp knoflook en gember fijn. Weeg het geheel af; je hebt ca. 650 gram groente nodig om 1 pot te vullen!
  • Doe alle ingrediënten, inclusief de kruiden, zout (2% = 13 gram) en saus in een ruime kom. Meng goed door elkaar. Kneed licht tot de kool vocht loslaat. Laat minimaal 30 minuten staan.
  • Als er voldoende vocht op de bodem van de kom ligt, stop je het mengsel hand voor hand in de fermentatiepot. Vul de pot tot ca. 4 tot 5 cm onder de rand. Duw tussendoor steeds goed aan zodat alle lucht eruit is. Zorg dat de groenten volledig ondergedompeld zijn en veeg de rand van de pot goed schoon.
  • Snijd het achtergehouden buitenblad van de Chinese kool op maat (ca. 10 x 10 cm) en leg dit als een dekentje over de groenten in de pot. Stop de zijkanten in naast de groenten. Duw het koolblad aan, zodat het ruim onder vocht staat. Voeg zonodig extra water toe.
  • Haal het bovenste dopje van het waterslot. Vul het waterslot tot halverwege beide bollen met water. Plaats het dopje terug. Duw het waterslot door de deksel in de pot tot net boven het vocht.
  • Laat de kimchi 4 tot 10 dagen op kamertemperatuur (19 tot 21 °C) staan, maar buiten direct zonlicht, om te fermenteren.
  • De kool gaat flink werken: schrik niet als de pot overstroomt. Zet er voor de zekerheid een schoteltje onder.
  • Proef na 5 tot 7 dagen. Vind je de kimchi goed van smaak, verwijder dan de deksel met het waterslot. Sluit de pot af met een andere deksel en zet hem gesloten in de koelkast.

Notities

TIP: gebruik je liever geen vissaus? Verhoog het zoutpercentage dan van 2% naar 2,5%.

Voedingswaarde

Calorieën: 137kcal | koolhydraten: 28g | eiwit: 8g | vet: 2g | verzadigd vet: 0.1g | vezels: 4g | suiker: 7g | vitamine C: 28mg