- 1 kg vrij kruimige aardappelen geschild en in stukken
- zout versgemalen peper
- 400 gram snijbonen in ruitjes gesneden
- 150 gram oude kaas in blokjes van ca. 1 cm + 50 gram geraspt
- 100 ml crème fraîche
- 100 ml melk + 50 ml extra
- 1 bakje tuinkers
Verwarm de oven voor op 200 C. Kook de aardappelen in ruim water met zout in ca. 20 minuten gaar. Snijd intussen de snijbonen in stukjes en kook ze in een andere pan in ruim water met zout in ca. 10 minuten knapperig gaar. Giet ze vervolgens af.
Schep de geraspte kaas in vier hoopjes op de bakplaat met bakpapier. Spreid een klein beetje uit en houd ca. 7 centimeter afstand tussen de hoopjes. Bak ze in het midden van de oven in ca. 8 minuten licht goudbruin en knapperig. Neem uit de oven en laat afkoelen.
Giet de aardappels af, zet terug op het vuur en laat ze even droog koken. Houd wat snijbonen en tuinkers apart voor garnering. Stamp de aardappelen fijn met de pureestamper. Schuif even aan de kant en voeg crème fraîche en melk toe. Verwarm dit even. Roer door de aardappels tot een stevige puree. Schep de snijbonen, tuinkers en kaasblokjes erdoor. Breng op smaak met zout en peper.
Verdeel de stamppot over vier borden en garneer met de apart gehouden snijbonen en tuinkers. Serveer de knapperige kaascracker erbij.
Calorieën: 587kcal | koolhydraten: 73g | eiwit: 23g | vet: 24g | verzadigd vet: 14g | cholesterol: 56mg | vezels: 11g | suiker: 11g | vitamine C: 82mg