Ga terug
+ servings
lemon curd vierkant
Lemon curd met roze grapefruit
Heerlijke zelfgemaakte citrus curd met citroen en grapefruit. Gebruik roze grapefruit, want die is net wat minder bitter en zoeter van smaak.
Aantal 1 potje
Voorbereiding 5 minuten
Kook tijd 15 minuten
20 minuten

Equipment

  • zesteur of microplane rasp

Ingrediënten
  

  • 2 biologische citroenen
  • ½ roze grapefruit uitgeperst
  • 120 gram fijne suiker
  • 3 eieren losgeklopt (m)
  • 150 gram ongezouten boter in klontjes

Instructies
 

  • Was de citroenen af onder koud stromend water en dep droog met keukenpapier. Rasp de schil van de citroenen met een zesteur of microplane rasp. Pers de citroenen en de grapefruit uit. Doe het sap in een steelpan. Voeg toe: suiker, citroenrasp en de losgeklopte eieren. Breng dit rustig al roerende tot bijna aan de kook. Blijf kloppen met een garde tot de saus zo dik als yoghurt (het mengsel mag niet helemaal aan kook komen, want dan gaan de eieren schiften).
  • Je kunt ook het zekere voor het onzekere nemen en dit sapmengsel ‘au bain-marie’ verwarmen: in een kom op een pan zacht kokend water. Zorg dat de kom de pan NIET raakt!
  • Schenk het dikgeworden mengsel over een in kom. Voeg de klontjes boter toe en mix dit 2 minuten zodat je een lichte crème krijgt. Laat afkoelen.
  • Je kunt de lemon curd ook in een weckpot of jampotje schenken. Sluit de potjes en laat afkoelen.

Voedingswaarde

Calorieën: 1769kcal | koolhydraten: 133g | eiwit: 19g | vet: 135g | verzadigd vet: 81g | cholesterol: 814mg | vezels: 1g | suiker: 126g | vitamine C: 55mg