Ga terug
+ servings
Sinaasappelcake met amandelen uit het kookboek café Mazahar van Merijn Tol
Sinaasappelcake met amandelen
Sinaasappelcake gemaakt met olijfolie, hele sinaasappelen en griesmeel. Smeuïg en niet al te zoet. Zo gemaakt!
Aantal 20 plakjes
Voorbereiding 15 minuten
Kook tijd 40 minuten
55 minuten

Equipment

  • cakevorm (inh. 1 liter) ingevet, staafmixer, mixer

Ingrediënten
  

Cake

  • 4 eieren
  • 100 gram suiker
  • 175 ml olijfolie mild
  • 50 gram Turkse yoghurt
  • 2 biologische hand-sinaasappels
  • 300 gram patentbloem
  • 100 gram tarwe griesmeel of middel-fijne semolina Turkse supermarkt
  • 2 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel baking soda
  • oranjebloesemwater

sinaasappelsiroop

  • 100 gram suiker
  • 300 ml sinaasappelsap ca. 3 sinaasappelen

pijnboompittenboter

  • 100 gram zachte boter
  • 50 gram pijnboompitjes geroosterd

Instructies
 

  • Klop met de mixer de eieren met de suiker in ca 5 minuten tot de massa licht van kleur is. Voeg de olijfolie en yoghurt toe.
  • Rasp de schil van de biologische sinaasappels en voeg toe aan het eimengsel.
  • Pel (met de hand) de sinaasappels en dikke witte velletjes aan de buitenkant. Halveer ze overlangs en verwijder de pitten. Pureer de sinaasappels met de staafmixer. Roer door het eimengsel.
  • Verhit de oven voor op 180 °C. Meng de bloem, griesmeel en het bakpoeder en de baking soda en zeef het boven het eimengsel. Spatel door het eimengsel. Breng op smaak met een gulle scheut oranjebloesemwater.
  • Bedek de bodem van de ingevette cake met bakpapier. Schep het beslag erin en bak in de oven ca. 35 à 40 minuten tot de cake gaar is (steek er een lange prikker in, die moet er schoon weer uit komen).
  • Maak intussen de sinaasappelsiroop. Doe de suiker met het sinaasappelsap in een steelpan en kook in tot een siroop (dit duurt ca. 15 minuten). Af en toe roeren. Breng op smaak met oranjebloesemwater.
  • Maak dan (eventueel) de pijnboompittenboter. Is niet echt nodig, want ook zonder deze boter smaakt de cake heerlijk. Roer in een kommetje 2 eetlepels van de sinaasappelsiroop door de zachte boter samen met de pijnboompitjes.
  • Haal de cake uit de oven. Laat ca. 10 minuten afkoelen. Trek de randjes een beetje los. Keren en laat de cake uit de vorm glijden. Schenk de rest van de sinaasappelsiroop over de nog hete cake. Laat afkoelen.
  • Serveer de cake met een lik pijnboompitjesboter of, als je het wat lichter wilt, met een dot Griekse yoghurt.

Voedingswaarde

Calorieën: 200kcal | koolhydraten: 18g | eiwit: 3g | vet: 13g | verzadigd vet: 2g | cholesterol: 38mg | vezels: 1g | suiker: 6g | vitamine C: 4mg