Ga terug
+ servings
Hartige strudel met olijven en feta van de Holy Kauw Company; vegetarisch kerstmenu
Hartige strudel met prei en olijven
Prachtig kerstgerecht voor wie het vlees even wil laten staan. Rijk van smaak, knapperig van buiten. Mangosaus maakt het helemaal af.
Aantal 6 personen
Voorbereiding 35 minuten
Kook tijd 30 minuten
1 uur 5 minuten

Ingrediënten
  

Strudel

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 uien fijngesnipperd
  • 750 gram prei in fijne ringetjes
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 75 ml balsamicoazijn
  • 100 gram zongedroogde tomaat in reepjes
  • 75 gram zwarte olijven Taggia
  • 1 eetlepel verse oreganoblaadjes fijngehakt of 1 theelepel gedroogde oregano
  • 50 gram hazelnoten fijngehakt
  • 100 gram gesmolten boter
  • 150 gram feta in kleine blokjes
  • zout versgemalen peper
  • 8 vellen filodeeg diepvries

Mangosaus

  • 350 gram mangoblokjes vers of diepvries
  • 1 rode peper fijngehakt zonder zaadjes
  • eetlepel suiker

Instructies
 

  • Snijd uien fijn en de prei in ringetjes. Verwarm 2 eetlepels olie in een grote koekenpan. Bak de uien en de prei ca. 10 minuten op halfhoog vuur. Voeg de fijngehakte knoflook toe en bak nog 1 minuten mee. Blus af met de azijn en laat 1 minuut inkoken.
  • Voeg toe: tomaatjes, olijven, oregano en hazelnoten. Roer door elkaar. Breng op smaak met zout en peper. Laat afkoelen.
  • Leg 2 vellen filodeeg naast elkaar in de lengte op een met bakpapier beklede bakplaat en laat voor de helft overlappen. Bestrijk het filodeeg met een beetje gesmolten boter. Leg er weer 2 vellen deeg overlappend op zodat de hele bakplaat is bedekt. Herhaal dit met het restant van het filodeeg zodat er lagen ontstaan. Schep de groenten in het midden van het deeg en verkruimel de feta erover. Sla de deegvellen van beide zijkanten naar binnen. Rol de strudel nu voorzichtig om zodat de naad onder ligt.
  • Maak intussen de mangosaus. Doe de mango met de peper, suiker en 2 eetlepels water in een steelpan en laat 10 minuten zachtjes koken tot er een mooie compote ontstaat. De compote is klaar als de mango zacht is en een beetje uit elkaar valt. Laat afkoelen. Pureer de mangocompote met een staafmixer tot een gladde saus.
  • Verwarm de oven voor op 220 °C. Bestrijk de bovenkant van de strudel met het restant van de boter en zet de strudel ca. 25 minuten in de oven tot hij knapperig en goudbruin is. Laat de strudel 5 minuten afkoelen voor je hem aansnijdt. Snijd de strudel in gelijke plakken en verdeel over 6 borden.  Geef de mangosaus erbij.
  • Lekker met een salade met appel en avocado en lente-ui.

Voedingswaarde

Calorieën: 1417kcal | koolhydraten: 178g | eiwit: 34g | vet: 67g | verzadigd vet: 29g | cholesterol: 58mg | vezels: 8g | suiker: 49g | vitamine C: 72mg