Ga terug
+ servings
Eend met kersen-sinaasappelsaus uit het kookboek Slow
Eend met kersensaus
Malse eend met een kruidige kersensaus met toets van sinaasappel en sherry. Kwestie van op tijd in de oven schuiven. Serveer met de Italiaanse bonenpuree van cannellinibonen en rozemarijn.
Aantal 4 personen
Voorbereiding 15 minuten
Kook tijd 1 uur 20 minuten
1 uur 35 minuten

Equipment

  • ovenvaste braadpan, alumiumfolie, zesteur voor sinaasappel

Ingrediënten
  

  • 4 kleine tamme eendenbouten
  • zout versgemalen zwarte peper
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 125 ml droge sherry Fino of Manzanilla
  • 300 gram diepvries kersen
  • 1 onbespoten sinaasappel
  • 125 ml sinaasappelsap
  • 1 theelepel lichte sojasaus

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 160 °C. Bestrooi de endenbouten met zout en versgemalen zwarte peper. Verhit een ovenvaste braadpan of braadslede met de olijfolie op middelhoog vuur. Braad de eendenbouten ca. 5 à 6 minuten per kant of tot ze mooi bruin zijn. Gebruik een keukentang om de bouten op te tillen en de zijkant ook te braden.
  • Houd de braadpan voorzichtig schuin en schep overtollig vet eruit. (Bewaar eventueel om bijvoorbeeld de aardappels in te bakken).
  • Zet de braadpan in de oven en braad de eend ca. 50 minuten. Verhoog de temperatuur tot 200 °C en bak verder tot de bouten helemaal gaar zijn en het vel krokant is.
  • Leg de bouten op een bord, dek ze losjes af met aluminiumfolie en laat ze ca. 15 minuten rusten op een warme plek.
  • Maak intussen de saus. Schraap met de zesteur de schilletjes van de sinaasappel. Pers daarna de sinaasappel uit, zodat je 125 ml sap hebt.
  • Giet het overtollige vet voorzichtig uit de braadpan bij het vet dat je al eerder hebt afgegoten. Zet de braadpan op het vuur, schenk de sherry erin en verwarm op middelhoog vuur. Schraap de aanbaksels los van de bodem van de pan. Laat de sherry 2 tot 3 minuten zachtjes koken tot het iets is ingekookt.
  • Voeg de kersen, sinaasappelschil en sinaasappelsap toe aan het sherrymengsel. Laat ca. 10 minuten zachtjes koken op middelhoog vuur tot de kersen zacht zijn en uit elkaar vallen. Roer de sojasaus erdoor en verhit tot de saus iets is ingedikt. Breng eventueel op smaak met zout en peper.
  • Serveer de eend op een bedje van gepureerde cannellinibonen (zie recept hieronder) of aardappelpuree, met de kersensaus erover.

Voedingswaarde

Calorieën: 484kcal | koolhydraten: 20g | eiwit: 48g | vet: 21g | verzadigd vet: 5g | cholesterol: 197mg | vezels: 2g | suiker: 16g | vitamine C: 42mg