Ga terug
+ servings
Bieten gnocchi met boerenkoolpesto uit het kookboek No Waste Groenten van Sophie Gordon
Bieten gnocchi met boerenkoolpesto
Fantastisch vegan hoofdgerecht op basis van groenten als boerenkool, aardappelen en bietjes. Beetje bewerkelijk maar heel verrassend van smaak. Plaatje om te zien.
Aantal 4 personen
Kook tijd 2 uur

Ingrediënten
  

Voor de pesto

  • 50 gram boerenkool of cavolo nero
  • 40 gram walnoten
  • 1 kleine teen knoflook gepeld
  • 1 handvol verse basilicum
  • sap en geraspte schil van ½ biologische citroen
  • ca. 4 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels edelgistvlokken
  • snuf chilivlokken
  • zout en peper

Voor de gnocchi

  • 300 gram kruimige aardappels
  • 300 gram rauwe bieten
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel zout
  • 200-300 gram bloem

Instructies
 

  • Verwarm de heteluchtoven tot 200℃. Maak eerst de pesto. Stoom de boerenkool ongeveer 5 minuten tot hij felgroen en geslonken is. Spoel af onder de koude kraan om het kookproces te stoppen. Laat uitlekken en hak grof. Maal in een keukenmachine of blender of het bakje van de staafmixer de walnoten, knoflook, basilicum, sap en rasp van de citroen en olijfolie tot een grove pasta.
  • Boen de aardappels en bieten schoon. Prik ze rondom in met een scherp mes. Leg ze in een braadslede of op de bakplaat en rooster ze in hun geheel 50 tot 60 minuten in de oven tot de schillen knapperig zijn. De precieze bereidingstijd is afhankelijk van hun grootte. Je kunt controleren of ze gaar zijn door er met een scherp mes in te prikken.
  • Haal de aardappels en bieten uit de oven en laat ze zover afkoelen tot je ze vast kunt pakken. Snijd de aardappels doormidden en schep met een spel het kruim uit de schil (zo dicht mogelijk bij de schil) en doe het kruim in een kom. leg de schillen opzij, omdat we die later gebruiken.
  • Stamp de aardappels met een pureestamper of pureer ze met een aardappelpers. Haal het vel van de bieten. Hak ze grof en doe ze in een blender of keukenmachine of het bakje van de staafmixer, samen met de olijfolie het zout. Pureer ze glad op de hoogste stand. Schraap tussentijds de bietenpulp langs de wanden naar beneden.
  • Voeg daarna de boerenkool, edelgistvlokken en chilivlokken toe. Maal tot de pesto een gladde structuur heeft. Breng op smaak met zout en peper en voeg zonodig een scheutje olijfolie toe als de pesto te dik is.
  • Schep de aardappel en bietenpuree door elkaar. Voeg geleidelijk, al roerend de bloem toe en bewerk het groentemengsel tot een deeg. Bestuif je handen met bloem om vastkleven te voorkomen. Begin met 200 gram bloem en voeg beetje bij beetje zoveel meer bloem toe tot het deeg niet meer kleverig is. Het is de bedoeling dat het deeg zacht en soepel is, niet te hard of te zacht en niet te droog of te kleverig.
  • Bestuif een werkblad met bloem en verdeel het deeg in 3 porties. Rol ieder stuk deeg uit tot een lange sliert met een doorsneden van 2 tot 2½ cm. Snijd met een scherp mes het deeg in stukken van ongeveer 2 cm. Maak met een vork kleine inkepingen op de boven- en onderkant van ieder stukje.
  • Hak de aardappelschillen grof, hussel ze in een koekenpan met een scheut olijfolie, zout en peper. Bak de schillen tot ze knapperig zijn en leg ze op keukenpapier om uit te lekken.
  • Breng in een grote pan ruim water aan de kook, laat de helft van de gnocchi in het kokende water zakken en kook een paar minuten. De gnocchi zijn klaar als ze boven komen drijven. Schep ze uit de pan en leg ze op een theedoek om uit te lekken. Kook de andere helft op dezelfde manier.
  • Verhit in een grote koekenpan een scheut olie. Schep de gnocchi in de pan, zorg er voor dat ze niet aan elkaar kleven. Bak ze een paar minuten aan iedere kant tot ze knapperig en lichtbruin zijn. Je kunt ook de eerste portie bakken terwijl de tweede portie kookt.
  • Serveer de gnocchi in kommen met een paar klodders pesto erbij. Strooi de knapperige aardappelschillen erover.

Voedingswaarde

Calorieën: 467kcal | koolhydraten: 61g | eiwit: 10g | vet: 21g | verzadigd vet: 3g | vezels: 6g | suiker: 6g | vitamine C: 23mg