Ga terug
+ servings
Andijviestamppot met gehaktb
Andijviestamppot met oma's gehaktballetjes
Andijviestamppot volgens een recept van Jolanda van der Jagt. Met de gehaktballetjes van haar oma!
Aantal 4 personen
Kook tijd 30 minuten

Ingrediënten
  

  • 1 kg kruimige aardappelen in gelijke, niet te grote stukken
  • 400 gram half-om-half gehakt
  • 1 theelepel nootmuskaat
  • ½ theelepel gemberpoeder djahé
  • 2 eetlepels ketchup
  • 1 ei
  • 4 beschuiten
  • 3 eetlepels boter
  • 4 sjalotten gehalveerd
  • 200 ml karnemelk
  • 1 krop andijvie fijngesneden en gewassen (ca. 600 gr)

Instructies
 

  • Zet de aardappelen met een beetje zout en een laagje water op en breng aan de kook. Draai het vuur laag en kook met deksel op de pan in 25 minuten gaar. Giet het vocht af en stoom de aardappels op laag vuur nog 1 minuutje droog. Stamp de aardappels tot een grove droge puree.
  • Kneed ondertussen het gehakt met de nootmuskaat, gember, ketchup en ei door elkaar. Verkruimel de beschuiten erboven en voeg zout en peper toe. Draai er 12 kleine balletjes van.
  • Verhit 2 eetlepels boter of margarine in een braadpan en bak de gehaktballetjes rondom bruin. Leg de deksel schuin op de pan en laat op laag vuur 10-15 minuten. zachtjes bakken. Keer regelmatig. Snijd de sjalotten in dunne plakjes en breek ze los met je vingers.
  • Verhit in een ruime hapjespan 1 el boter en bak de sjalot hierin al roerend goudbruin. Blus de pan af met de karnemelk en voeg de andijvie toe. Roer het 2-3 minuten om zodat het een beetje slinkt. Breng op smaak met zout en peper en schep het door de aardappelpuree. Haal de gehaktballen uit de pan, verhit de pan en blus het braadvocht af met 100 ml water of bouillon voor een lekker jus.

Voedingswaarde

Calorieën: 592kcal | koolhydraten: 66g | eiwit: 29g | vet: 24g | verzadigd vet: 9g | cholesterol: 116mg | vezels: 10g | suiker: 8g | vitamine C: 59mg