Ga terug
+ servings
Gumbo met garnalen en rijst uit het kookboek Rijst & co
Gumbo met garnalen en rijst
Gumbo is een pittige Amerikaanse stoofpot waarin Franse, Afrikaanse, Spaanse en Indiase ingrediënten zijn gehusseld. Makkelijk om te maken.
Aantal 4 personen
Kook tijd 1 uur 30 minuten

Ingrediënten
  

  • 100 gram chorizo in blokjes
  • 150 gram okra in plakjes van ½ cm
  • 4 eetlepels zonnebloemolie
  • 2 uien gesnipperd
  • 3 tenen knoflook geperst
  • 1 groene paprika in stukjes
  • 2 groene chilipepers zaadjes verwijderd en fijngesneden
  • 3 eetlepels bloem
  • 1 blik tomatenblokjes 400 gram
  • 1 liter kippenbouillon van tablet
  • 4 eetlepels peterselie gehakt
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 1 laurierblaadje
  • ½ madame jeanette peper, zaadjes verwijderd en fijngesneden
  • 1 theelepel gerookte paprikapoeder
  • 3 kippendijen filet, in blokjes van 2 cm
  • 180 gram basmatirijst
  • 250 gram gepelde grote rauwe garnalen
  • zout versgemalen zwarte peper

Instructies
 

  • Bak de chorizo in een braadpan op middelhoog vuur tot het vet eruit komt en de worst bruin en iets knapperig is. Schep met een schuimspaan uit de pan en zet apart.
  • Bak de okra in het chorizovet in 5 tot 8 minuten op middelhoog vuur tot het knapperig is. Schep uit de pan en zet apart.
  • Verhit in dezelfde pan ½ eetlepel olie en bak de ui, knoflook, paprika en groene peper 5 minuten. Schep uit de pan en zet apart.
  • Verhit de rest van de olie in dezelfde pan en roer de bloem erdoor. Bak 3-5 minuten op laag vuur tot de bloem bruin is, roer af en toe. Roer de tomaten, bouillon, helft van de peterselie, tijm, laurier, (madame jeanette) en gerookte paprika erdoor en breng aan de kook. Draai het vuur laag en kook de saus zonder deksel 30 minuten zachtjes.
  • Voeg de gebakken groenten (behalve de okra), kip en rijst toe. Breng aan de kook en draai het vuur laag. Kook 15 minuten met het deksel op de pan.
  • Schep de garnalen en chorizo erdoor en warm nog 5 minuten goed door tot de garnalen gaar zijn. Schep op het laatst de plakjes okra erdoor. Breng op smaak met zout en peper. Garneer met de rest van de peterselie.

Voedingswaarde

Calorieën: 553kcal | koolhydraten: 56g | eiwit: 38g | vet: 20g | verzadigd vet: 6g | cholesterol: 173mg | vezels: 6g | suiker: 10g | vitamine C: 52mg