Ga terug
+ servings
Biefstuk met romige champignonsaus
Entrecôte met romige champignonsaus
Met een handje verse kastanjechampignons, een scheutje whiskey en wat room maak je in een oogwenk een fantastische champignonsaus die barst van de smaak.
Aantal 4 personen
Kook tijd 25 minuten

Equipment

  • aluminiumfolie, keukenmachine of blender, staafmixer

Ingrediënten
  

Champignonsaus

  • 3 sjalotten gepeld
  • 300 gram kastanjechampignons in vieren gesneden
  • 2 teentjes knoflook gepeld
  • 25 gram roomboter
  • 150 ml bospaddenstoelenbouillon van tablet
  • 200 ml kookroom
  • zout versgemalen peper
  • 1 eetlepel whiskey

Biefstuk

  • 2 stukken entrecôte à 250 gram kamertemperatuur
  • 50 gram roomboter
  • zout versgemalen peper

Instructies
 

  • Maak eerst de champignonsaus, zodat die klaar staat.
  • Doe sjalotjes, champignons en knoflook in de keukenmachine of blender en verwerk ze op een grove maalstand. Verhit de boter in een steelpan. Voeg je het gemalen champignonmengsel toe en bak al roerend ca. 3 minuten.
  • Voeg de bouillon toe en laat het een paar minuten koken. Voeg dan de kookroom toe. Blijf tussendoor roeren en wacht tot de saus begint te koken. De saus moet niet al te dun zijn, dus als dit wel het geval is, moet het nog wat langer koken om in te dikken. Haal van het vuur en pureer het mengsel met een staafmixer tot een gladde saus. Breng op smaak met zout en peper. Roer er eventueel whiskey door.
  • Laat eerst het vlees in ca. 30 minuten op kamertemperatuur komen. Kruid de stukken vlees aan één kant met versgemalen peper en zout. 
  • Zet de bakpan op een middelhoog vuur. Laat vervolgens de roomboter smelten in de pan en wacht tot het goudbruin van kleur is. Leg nu de entrecôtes in de pan, op de kant die je net gekruid hebt. Bak de entrecôtes om ze medium rare te krijgen ca. 3 minuten per kant op halfhoog vuur. Haal het vlees uit de pan en wikkel ze losjes in aluminiumfolie en laat ca. 5 minuten rusten.
  • Halveer het vlees en verdeel de entrecôtes over 4 warme borden. Schep zonodig wat champignonsaus ernaast. Lekker met gebakken krieltjes met tijm en een groene salade.

Voedingswaarde

Calorieën: 650kcal | koolhydraten: 8g | eiwit: 28g | vet: 57g | verzadigd vet: 31g | cholesterol: 205mg | vezels: 1g | suiker: 4g | vitamine C: 2mg