Ga terug
+ servings
Koffie Panna cotta met espresso karamel uit het kookboek La vita è dolce van Letitia Clark
Koffie panna cotta met espressokaramel
Overheerlijk Italiaans dessert waarin koffie de hoofdrol speelt. Met een glaasje PX sherry wordt een match made in heaven. Eenvoudig nagerecht om te maken.
Aantal 6 personen
Voorbereiding 25 minuten
Kook tijd 6 uur

Equipment

  • 6 koffiekopjes of espressoglaasjes à 75 ml, eventueel licht ingevet met olie

Ingrediënten
  

  • 2 blaadjes gelatine
  • 150 ml sterke espresso koffie
  • 100 ml melk
  • 50 gram suiker
  • 200 ml slagroom

Karamelsaus

  • 80 gram suiker
  • 40 ml water 3 eetlepels
  • 40 ml espresso koffie 3 eetlepels
  • snuf zeezout

Instructies
 

  • Week de blaadjes gelatine 5 minuten in ruim koud water.
  • Zet 150 ml sterke espresso. Doe in een steelpan: espresso, melk en suiker. Breng aan de kook en laat de suiker oplossen. Haal van het vuur.
  • Haal de blaadjes gelatine uit het water. Druk zoveel mogelijk vocht uit de gelatine. Voeg de goed uitgeknepen gelatine toe aan het warme espressomengsel en laat de gelatine oplossen.
  • Voeg vervolgens de slagroom toe en klop erdoor tot een egaal mengsel. Schenk het mengsel over in een maatbeker.
  • Zet de maatbeker in een bak met koud water (en eventueel ijsklontjes). Laat afkoelen tot het een klein beetje lobbig wordt. Schenk de espressoroom in de vormpjes. Zet ze afgedekt in de koelkast en laat de panna cotta in 4 uur opstijven.
  • Maak intussen de karamelsaus. Breng in een steelpan de suiker en het water aan de kook; beweeg de pan af en toe heen en weer om de suiker te helpen oplossen. Zet het vuur hoog, houd een oogje in het zeil en beweeg de pan net zolang (enkele minuten) tot de siroop een karamelkleur heeft en begint te ruiken naar gekaramelliseerde suiker.
  • Zet het vuur laag, schenk (voorzichtig) de espresso erbij en klop goed (pas op: het mengsel kan flink borrelen en is héél heet!). Voeg het zout toe en klop zachtjes tot de siroop mooi glad is. Laat afkoelen.
  • Lepel vlak voor het opdienen een kleine hoeveelheid karamelsiroop over de panna cotta.

Voedingswaarde

Calorieën: 211kcal | koolhydraten: 24g | eiwit: 2g | vet: 13g | verzadigd vet: 8g | cholesterol: 40mg | suiker: 23g | vitamine C: 1mg