Ga terug
+ servings
Portugese Kip in 't potje Frango na púcara uit kookboek van Joke Scholten
Frango na Púcara (kip in het potje)
Heerlijk mals kipgerecht uit Portugal. Het lijkt veel drank, maar de alcohol verdampt en de smaak blijft achter. Let op: het gerecht wordt dieper van smaak als je het vlees een nacht laat marineren.
Aantal 4 personen
Voorbereiding 30 minuten
Kook tijd 1 uur

Ingrediënten
  

  • 1 scharrel kip, in stukken
  • zout versgemalen peper
  • 1 theelepel gerookte paprikapoeder
  • 500 ml kippenbouillon van tablet
  • Marinade
  • 50 gram gesmolten boter
  • 2 tomaten fijngehakt
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 50 ml witte wijn
  • 50 ml port
  • 50 ml cognac
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • ½ eetlepel Dijon mosterd
  • 2 laurierblaadjes
  • 90 gram gerookte spekblokjes
  • 1 ui in ringen
  • 2 eetlepels fijngehakte peterselie

Instructies
 

  • Verdeel de hele kip in 8 stukken, of vraag uw slager om dit te doen. (Het is makkelijk als je dan plastic handschoenen gebruikt.) Wrijf de kip in met zout, peper en gerookt paprikapoeder.
  • Maak van alle ingrediënten een marinade. Leg de kipstukken in een grote ovenvaste pan en schenk de marinade erover. Laat de kip minstens 6 uur, maar het liefst een nacht, in de koelkast marineren.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C. Verwarm de kippenbouillon en schenk deze bij de gemarineerde kip in de pan. Zet de kip in de oven. Bak de kip ca. 20 minuten zonder deksel.
  • Verlaag de temperatuur naar 180 °C. Schep de kip even om. Leg de deksel op de pan en bak nog eens ca. 45 minuten tot de kip helemaal gaar is. De kip moet van de botjes vallen. Bestrooi met wat overgebleven fijngehakte peterselie.
  • Lekker met witte rijst of aardappelpuree.

Voedingswaarde

Calorieën: 617kcal | koolhydraten: 7g | eiwit: 34g | vet: 45g | verzadigd vet: 17g | cholesterol: 171mg | vezels: 1g | suiker: 3g | vitamine C: 14mg