Ga terug
+ servings
Varkensvlees met clams Carne de porco à alentejana
Carne de porco à alentejana
Dit is het meest bekende gerecht van Alentejo: gemarineerd varkensvlees met schelpdiertjes en verse koriander. Heerlijk met stokbrood om al het vocht mee op te deppen.
Aantal 2 personen
Voorbereiding 15 minuten
Kook tijd 2 uur

Ingrediënten
  

  • 2 eetlepels reuzel slager
  • 1 grote varkenshaas in blokjes (ca. 350 gram)
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 teentje knoflook fijngeperst
  • 70 ml witte wijn
  • ¼ theelepel gerookt paprikapoeder
  • zout versgemalen peper
  • 300 gram clams venusschelpen of kokkels
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 50 ml vers sinaasappelsap
  • 15 gram verse koriander fijngehakt

Instructies
 

  • Bak de blokjes reuzel zachtjes uit in een klein steelpannetje. Meng in een kom blokjes varkenshaas, reuzel,  knoflook, witte wijn, paprikapoeder, zout en peper. Dek de kom af en laat het vlees minimaal 2 uur, maar liefst een nacht, marineren in de koelkast.
  • Spoel de schelpdiertjes af onder koud stromend water en gooi de open schelpen weg. Zeef het varkensvlees en bewaar de marinade. Dep het vlees droog met keukenpapier. Verhit de olijfolie in een grote hapjespan op halfhoog vuur en bak het varkensvlees een paar minuten onder regelmatig keren, zodat het aan alle kanten is dichtgeschroeid. Voeg na ca. 5 minuten de schelpdieren toe, de marinade en het sinaasappelsap toe. Dek de pan af en stoom de schelpdieren ca. 3 - 5 minuten mee totdat ze open zijn. (Gooi de exemplaren die nog dicht zijn weg).
  • Neem de pan van het vuur en hussel de verse koriander erdoor. Breng op smaak en besprenkel met wat extra vergine olijfolie. Serveer het gerecht uit de pan met wat partjes citroen. Lekker met stokbrood, (oven)frietjes en een salade met avocado en pijnboompitten.

Voedingswaarde

Calorieën: 537kcal | koolhydraten: 5g | eiwit: 33g | vet: 39g | verzadigd vet: 14g | cholesterol: 133mg | vezels: 1g | suiker: 3g | vitamine C: 16mg