Ga terug
+ servings
zalm met tahin van Ottolenghi uit het kookboek OTK Shelf Love
Zalm met tahin
Snel ovengerecht van lauwwarme zalm met Midden-Oosten smaken als za’atar en sumak. Staat in een wip op tafel. Serveer met witte rijst en haricots verts.
Aantal 4 personen
Voorbereiding 25 minuten

Ingrediënten
  

  • 4 zalmfilets 600 gram, met vel
  • 3 eetlepels za’atar
  • 2 theelepels sumak
  • 60 ml olijfolie
  • 250 gram babyspinazie
  • 4 eetlepels witte tahin (90 gram)
  • 3 teentjes knoflook fijngehakt
  • 3 ½ eetlepels citroensap
  • 1 ½ eetlepel gehakte koriander
  • Zout versgemalen peper

Instructies
 

  • Verhit de oven tot 220 °C. Dep de zalm droog en bestrooi hem met zout en peper. Roer in een klein schaaltje de za’atar en sumak door elkaar en strooi het mengsel over de hele bovenkant van de zalm zodat er een korst ontstaat.
  • Zet een grote ovenvaste hapjespan op halfhoog tot hoog vuur en doe er 1 eetlepel olie in. Voeg als de olie heet is de spinazie toe met een snuf zout en peper en roerbak hem 2-3 minuten tot hij net geslonken is.
  • Leg de zalm erop met het vel aan de onderkant, en besprenkel de bovenkant van de vis met 2 eetlepels olie. Zet hem 5 in de oven.
  • Klop intussen in een kleine mengkom de tahin met de knoflook, 2½ eetlepel citroensap, een flinke snuf zout en 100 ml water door elkaar tot de saus glad en vrij vloeibaar is.
  • Haal de pan uit de oven als de saus klaar is en giet de tahinsaus rondom de zalm (maar niet óver de vis). Zet de pan nog 5 minuten in de oven tot de vis volledig gaar is en de tahinsaus borrelt. Schep het overgebleven citroensap en de olie erover en bestrooi met de koriander en extra sumak. Lekker met (zilvervlies) rijst en haricots verts

Voedingswaarde

Calorieën: 369kcal | koolhydraten: 3g | eiwit: 32g | vet: 25g | verzadigd vet: 4g | cholesterol: 83mg | vezels: 1g | suiker: 1g | vitamine C: 19mg