Ga terug
+ servings
Financiers; frans amandelcakeje uit het kookboek Patisserie van de bakker van Issa Niemeijer
Finaniers: hapklaar amandelcakeje uit Frankrijk
Financiers zijn Franse amandelcakejes; krokant van buiten en zacht en rul van binnen. Onweerstaanbaar lekker!
Aantal 16 stuks
Voorbereiding 30 minuten
Kook tijd 8 uur

Equipment

  • 16 kleine bakvormpjes of muffinvorm

Ingrediënten
  

  • 125 gram boter
  • 90 gram patisseriebloem Zeeuwse bloem
  • 3/4 theelepel bakpoeder
  • 200 gram witte basterdsuiker
  • 110 gram fijngemalen amandel of amandelmeel
  • mespuntje zout
  • 200 gram eiwit*

Instructies
 

  • Maak eerst een zogenaamde beurre noisette! Verhit hiervoor in een steelpan de boter tot het punt dat de eiwitten in de boter beginnen te kleuren, zo ontstaat een nootachtige smaak (noisette). Eerst is de boter lange tijd lichtgelig van kleur, vervolgens wordt de boter iets donkerder. Dan moet je erbij blijven en goed opletten. Roer de boter niet te veel door. Daar gaat het namelijk van schuimen wat het moeilijk maakt om te zien hoever je bent. Giet de hete boter direct uit de pan in een (hittebestendige) kom zodat de boter niet aanbrandt. Na het verhitten moet je de boter laten afkoelen (niet in de koelkast) voordat je het beslag maakt. Maak de boter dus een tijdje van tevoren. Hij moet nog wel vloeibaar zijn.
  • Daarna maak je het beslag. Weeg de bloem af in een mengkom. Zeef het bakpoeder door de bloem en meng kort. Voeg vervolgens basterdsuiker, amandelmeel en zout toe en meng alles goed met een garde.
  • Voeg het eiwit in één keer toe en klop kort met de garde totdat alles opnieuw gemengd is. Voeg nu de beurre noisette toe, schraap goed uit zodat je alle beetjes ‘geroosterd’ eiwit goed meeneemt. Zodra alles goed gemengd is doe je het beslag in een bakje met deksel en zet je het voor ten minste één nacht in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor tot 250℃ en vet de bakvormpjes in. Verdeel het beslag met twee eetlepels gelijkelijk over de bakvormpjes, steeds zo’n 40 tot 45 gram. Bak 9 tot 12 minuten, tot ze goudbruin en donker zijn, net niet verbrand langs de randen.

Voedingswaarde

Calorieën: 163kcal | koolhydraten: 20g | eiwit: 13g | vet: 5g | verzadigd vet: 1g | cholesterol: 22mg | vezels: 1g | suiker: 14g