Leclerc Briant Rosé

Tussenbeie bubbel

Daar gingen we: een trio wijnschrijvers, de mannen achter de Organic-winkels en de ontdekker van Leclerc Briant. Op naar de Champagne. We zoefden in een comfortabele reiswagen met een wijde boog om het verlaten Brussel, gingen stapvoets langs zwaar bewapende grenspolitie met bivakmuts en bereikten via wijngaarden in een vredige winterslaap het oersaaie Epernay. Ik ben gek op Epernay maar op een zondagmiddag, laat in november, lijkt er vanaf de buitenkant niets te beleven in het bruisende hart van de Champagne. Normale zaak of was het schuilen achter de luiken? Huilen om 13 november? Om desondanks toch in een passende sfeer te raken, bestelden we een apéro in het hotel. Hélas, daar lag geen flesje bubbels koud. Misschien ook beter want als champagne te lang in een koude koelkast ligt, smaakt hij heel snel zo plat als wat. Dan maar naar buiten. “In een tussenbeie jasje,” quootte een van de wijnschrijvers zijn grootvader. Zo’n dun-dik-jasje voor als het net te koud is om zonder over straat te gaan.

Vies versus verrukkelijk

We proefden die middag vooral champagnes van kleine, voor ons onbekende huizen. En oei, oei, foei: wat zijn er toch te veel vieze champagnes op de markt. Onzuiver, grof, zuur of juist te zoet, uitgeblust en suffer dan een novemberzondag in de wereldberoemde wijnstreek. Nare wijnen waardoor mensen zeggen: “Voor mij hoeft het niet, champagne, niks aan.” Dan spring ik tussenbeide – met of zonder jas – en ga de weddenschap aan dat zelfs de meest uitgesproken champagnehater gegarandeerd verslingerd kan raken aan mijn lievelingswijn, maar dan moet je wel een goede nemen. Bijvoorbeeld die van Leclerc Briant, sinds een jaar of twee op de Nederlandse markt en juweeltjes voor (nog) geen geld. Het is er een van Nico McGough, importeur van biologische en biodynamische wijnen voor Well of Wine.

Zelfde golflengte

Bij Leclerc Briant werken ze biodynamisch. Oprichter Louis-Bertrand Leclerc werd ziek als hij in de wijngaard met pesticiden had gewerkt en koos daarom al in de jaren 50 voor de biologische weg. Dat werd later biologisch-dynamisch en tegenwoordig tovert wijnmaker Hervé Jestin de pareltjes in het glas. Wat een sprankelende persoonlijkheid is deze goeroe van de bio-dynamie. Al meer dan 30 jaar houdt hij zich ermee bezig, bracht al eerder champagnes van andere huizen tot grote hoogte en laat zijn expertise nu los op Leclerc Briant. Hij is nog maar drie jaar aan het werk, maar je proeft dat ‘zijn’ wijnen met sprongen aan karakter, spanning en balans winnen. En ze waren al zo goed. We hingen aan zijn lippen toen hij uitlegde hoe hij als medium fungeert tijdens het samenstellen van de cuvées. Geen abracadabra, wel gewoon frequenties meten met gevoel en een ‘antenne de lercher’, en vervolgens wijnen mengen die op dezelfde golflengte zitten. Voilà. En beginnen bij uitzonderlijk goed fruit. Dat ook. Bij Leclerc Briant wordt alles aan de natuur over gelaten, maar niets aan het toeval. Dan krijg je echte champagne, bruisend van precisie, opwinding, rust en energie.

Geluk in een glas

Als je van champagne houdt: dit mag je niet missen. Hou je er niet van: gun jezelf deze kans en word gelukkig. Er zijn diverse cuvées; de ‘instapper’ kost € 34.95. Mijn favoriet voor deze donkere, zompige dagen totdat het gaat sneeuwen is Leclerc Briant Rosé: loepzuiver, nachtvorstfris en mondvullend mollig. Mijn tussenbeie bubbel.

LB BRUT ROSEPrijs: Leclerc Briant o.a. Brut € 34.95, Réserve € 39.95, Rosé € 42.95.

Te koop bij:

• alle winkels aangesloten bij Well of Wine.

• Organic-winkels, o.a. Lusthofstraat 97 in Rotterdam en Cornelis Schuytstraat 26, Amsterdam. Check winkels ook op de site.

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *