Coup des Coeur

Toppers uit de Languedoc

Er bestaat geen mooie Nederlandse vertaling voor, maar les coupes du cœur zijn van die zaken die je even doen opleven, je even in verrukking brengen en je even doen stilstaan bij het mooie, andere en aparte van het leven. Je ziet het, je proeft het en je bent even verliefd. Om deze coupes du cœur tussen heel veel wijnen en ander moois uit de Languedoc-Roussillon te vinden, ben ik samen met 30 dames journalisten uitgenodigd in de Languedoc-Roussillon. We gaan op zoek naar de parels van deze Zuid-Franse streek.

Parels uit de Languedoc-Roussillon

Om te bepalen wat nou die pareltjes zijn, zijn we in de legendarische stad Carcasonne om een keuze te maken binnen een keur aan olijfoliën, foie gras en wijnen afkomstig van de zogenaamde ‘caves cooperatives’ uit het gebied hier omheen. Vrouwen schijnen beter te kunnen proeven, en daarom komt er geen man aan te pas om ‘les coupes du cœur’ te bepalen. Deze uitnodiging is een jaarlijkse proeverij, om zo de kwaliteit te volgen van de wijnen die gemaakt worden in deze regio. Er is hier laatste jaren namelijk een enorme inhaalslag gemaakt qua kwaliteit van de wijnen. Eerder stond het vooral bekend als de plek waar bulkwijnen gemaakt worden, maar die tijd is voorbij. En dit laten ze natuurlijk graag bevestigen door de internationale pers.

Veel lokale specialiteiten

De caves coöperatives bevinden zich in de regio Midi-Pyreneeën, en de Pyrénées Orientales een streek van Nîmes tot de grens van de Aude, en van Montpellier tot Carcassonne en Perpignan. De Languedoc-Roussillon dus. Deze streek is een geweldige plek voor lekkerbekken, want er zijn hier veel lokale specialiteiten zoals de foie gras oftewel eendenlever, de zwarte truffel van de Quercy, de kazen uit Roquefort, saffraan, ham van het zwarte varken van Gascogne. Het is sowieso een streek om te bezoeken, alleen al voor het bijzondere hart van Carcassone, met een middeleeuws centrum in perfecte staat. Het staat op de lijst van de Unesco erfgoederen, en is een absolute must om te zien. Zo zijn er trouwens nog meer plekken die in deze streek zeer de moeite waard zijn, kijk op: www.toerisme-midi-pyrenees.nl.

Wat is cave coopérative?

Een cave coopérative is een gezamenlijk initiatief van wijnboeren die niet zelf hun eigen wijnen willen of kunnen maken. Zo’n cave heeft de knowhow, de mankracht en het materiaal in huis om dit met het gezamenlijk ingebrachte druivenmateriaal wel te doen. Elke cave heeft zijn eigen signatuur qua wijn maken. Er zijn hele grote of kleine caves, bijvoorbeeld les Vignobles de Carsac, die met 80 verenigde wijnboeren, op een oppervlakte van 800 hectares verdeeld over 10 gemeentes een gemiddelde cave is. Het is hier dat we de wijnen van een groot aantal caves coopératives proefden.

De winnaars

Coup de Coeur Femmes JournalistesHet proeven gebeurt blind, om totale neutraliteit te waarborgen. Er worden 90 wijnen geproefd, en deze wijnen hebben allemaal eerder dit jaar een gouden medaille gekregen. Ze worden beoordeeld op kleur, geur, smaak en totaalindruk. De kwaliteit van de wijnen blijkt gemiddeld tot goed, maar je proeft wel echt het verschil met de wijnen van kleine domaines, waar het wijnmaken met veel meer persoonlijke aandacht gebeurd. De uitslag van de journalisten is unaniem.

De wijnen die onze coupes du cœur krijgen zijn :

  • Wit: Muscat sec, IGP Pays d’Oc blanc 2015 -SCA Les Coteaux de Thongue et Peyne à Abeilhan (Hérault) http://coteaux.abeilhan.free.fr
  • Rosé: Rosé Marine, AOC Languedoc rosé 2015 -Les Vignerons de Sérignan (Hérault) vignerons-serignan.com
  • Rood: La Petite Bête Marselan-Syrah, IGP des Côtes Catalanes rouge 2015- SCV Vigneron de Terrassous à Terrats (Pyrénées Orientales) http://www.terrassous.com/
  • Zoet/versterkt: Château Montner Ambré, AOC Rivesaltes Vins Doux Naturel Ambré 2002 – Côtes d’Agly à Estagel (Pyrénées Orientales) http://www.estagel.fr/

Het mooie van een cave cooperative is dat men er altijd terecht kan om wat wijn te kopen. Dus als u in de buurt bent…, wel even bellen van te voren!

 

Op de hoogte blijven van meer culinair nieuws? Geef je hier op.

 

2 reacties op “Toppers uit de Languedoc”

  1. Dank voor het plaatsen, Frankrijk is er blij mee, en weten ILOVEFOODWINE zo wellicht ook te vinden als medium..
    Groetjes

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *