Mijn grote liefde

Syrah: meet the parents

Het is een van de meest spannende momenten in je relatie: de eerste ontmoeting met de ouders van je geliefde. Jullie zijn dol op elkaar, maar hoe zit het met de ouders van je lief? Lijken ze op hem/haar, klikt het over en weer wel een beetje… Ooit gedacht dat je met een wijndruif een soortgelijke ervaring kunt hebben?

Mijn grote liefde op wijngebied (nou ja, in alle eerlijkheid is hij niet de enige, maar wel de eerste en daarmee de hevigste) is Syrah. Van zijn stoere voorkomen van fris donker bosfruit en stevige ladingen zwarte peper tot zijn zwoele buien vol bosvruchtenjam: in de loop der jaren heb ik hem goed leren kennen en is de liefde alsmaar gegroeid.

Natuurlijke kruising

De tijd was dus rijp om onze relatie te verdiepen. Die gelegenheid kwam vorig jaar in een masterclass gewijd aan Syrah en diens familie, gegeven door Julia Harding en dr. José Vouillamoz. Dit duo heeft samen met Jancis Robinson uitgebreid onderzoek verricht naar de familiebanden tussen diverse druivenrassen, inclusief DNA-onderzoek. Daaruit blijkt dat de ouders van Syrah de witte druif Mondeuse Blanche en de blauwe druif Dureza zijn, beiden vrij onbekende druiven uit resp. de Franse Savoie en Ardèche. Zeer waarschijnlijk hebben deze twee rassen samen aangeplant gestaan in een wijngaard in de Franse regio Isère. Hier werd Syrah vervolgens geboren als natuurlijke kruising van deze twee druivenrassen.

Hoe smaken de ouders?

Een interessante introductie, maar druiven leer je toch pas echt kennen als je ook de wijnen proeft. Nu ligt dat met dit ouderpaar wat ingewikkelder, want Mondeuse Blanche staat op heel beperkte schaal aangeplant en Dureza was zelfs praktisch uitgestorven. Maar gelukkig is er Pascal Jamet, die Dureza voor uitsterven behoed heeft en een klein aantal stokken van dit ras heeft aangeplant in de Ardèche. Speciaal voor de masterclass had hij enkele flessen van zijn allereerste wijn van Dureza (totale productie slechts 120 flessen) beschikbaar gesteld. Oogstjaar was 2014, de wijn nog piepjong en paarsrood van kleur. In de neus vooral bosfruit en yoghurt, daarna al proevend blauwe bessen, witte peper, florale tonen, aardig wat tannine en een redelijke zuurgraad. De Mondeuse Blanche die geproefd werd was er een uit de Savoie, de 2013 van Philippe Grisard. Zacht geurend naar abrikoos en natte steen, een wat filmend mondgevoel, aroma’s van witte perzik en een lage zuurgraad.

Al met al een heel bijzondere kennismaking met de ouders van ‘mijn’ Syrah! En dan nu al proevend de rest van zijn familie maar leren kennen. Eens zien of er nog rare druiven tussen zitten…

Meer lezen van Monique van Kruining?  Kijk op haar blog !

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *