Meer weten over...

Super Silvaner

Wie drinkt er nou wijn van silvaner? Wijn van een ‘Duitse’ druif die allesbehalve als modieus te boek staat en daarom slechts een bescheiden rol speelt. Ook al kun je hem in nog tal van andere landen tegenkomen, voor echt spannende uitvoeringen moet je toch primair in Duitsland zijn. Want dat er heel mooie Silvaners zijn, staat buiten kijf.

De herkomst van de silvaner is niet helemaal duidelijk – zoals dat eigenlijk bij geen enkel klassiek druivenras het geval is. Wat we weten is dat het om een lekker obscure kruising van traminer x österreichisch weiss gaat en dat de eerste stokken ervan in Duitsland geplant zijn in 1659. Om precies te zijn in het Frankische Castell. In 1665 gebeurde dat ook in de beroemdste wijngaard van heel Franken toen en nu, de Würzburger Stein. Later verspreidde hij zich over heel Duitsland.

In de lift

Nog rond 1900 was silvaner zelfs de nummer 1 in aanplant. Om allerhande redenen heeft hij het in de 20e eeuw moeten afleggen tegen riesling, een hele rits van kruisingen en ook blauwe rassen. In Duitsland beslaat hij tegenwoordig na jaren van teruggang nog zo’n 5 % van de aanplant. Toch is de situatie van de silvaner verre van hopeloos. Sterker nog, is weer sprake van een bescheiden herwaardering. En van interessante wijnen. Als je maar zorgt voor de juiste terroircondities en hem behandelt als raspaard in plaats van werkpaard.
(Tussen haakjes, de kruising rivaner is anders dan de naam doet vermoeden géén kruising van riesling x silvaner. We kunnen die dus maar beter müller-thurgau noemen.)

Echte alleskunner

In Franken is silvaner altijd vaandeldrager voor kwaliteitswijn gebleven en daarom toegestaan voor Grosse Gewächse, het Duitse equivalent van grands crus. De grootste aanplant ervan is overigens te vinden in Rheinhessen waar men de speciale conceptwijn RS – Rheinhessen Silvaner – heeft ontwikkeld. In de Elzas, waar hij sylvaner genoemd wordt, geldt hij niet als edel ras en is hij dus stiefmoederlijk behandeld. Een opvallende uitzondering op deze regel is echter de Grand Cru Zotzenberg, de enige waarvoor hij wel is toegestaan.

Door zijn neutrale, zacht frisse en droge smaak is Silvaner een flexibele eetwijn. Een echte alleskunner, veel bescheidener dan de Riesling met zijn uitgesproken aroma’s en zuren. Hij verdient dus wel weer wat aandacht.

Kooptip

Een schoolvoorbeeld van een typische, minerale Silvaner uit een eersteklas wijngaard en van een topproducent in Franken is: Escherndorfer Lump Silvaner Kabinett trocken 2013 van Weingut Horst Sauer.
Te koop bij Henri Bloem voor € 13,50.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.