Loire Blanc & Fruits de Mer

Ontdek de Loire!

Op een warme dag in mei zit een koppel culinaire journalisten aan tafel op een heel bijzondere locatie: de allernieuwste vestiging van The Harbour Club in Vinkeveen. Waarom? Ze zijn uitgenodigd om een rondje witte Loire-wijn te gaan proeven onder leiding van wijnspecialist Chris Albas.

Ook José Smit van I Love Food & Wine zit aan tafel, want het blijft niet alleen bij het proeven van wijn. The Harbour Club wil laten zien hoe mooi ze hierbij kunnen koken met Fruits de Mer, verse sushi en andere visgerechten. We gaan op zoek naar de mooiste wijn-spijscombinaties…

Loire het gezelschap aan tafel

Het Loire-gebied in Frankrijk is vooral bekend vanwege al die mooie indrukwekkende kastelen. Maar er komen ook heel wat mooie witte wijnen vandaan. Dat wil Loire Valley Wines heel graag laten zien en wijnschrijver Chris Alblas loodst het gezelschap met grote kennis van zaken door dit magnifieke wijngebied. De belangrijkste witte Loire-druiven zijn sauvignon blanc, chenin blanc en Melon de Bourgogne (voor Muscadet).

We starten met een mooie bubbel: Saumur Brut van Chapin & Landais. Saumur is, evenals Sancerre, een kleine stad in het vruchtbare gebied langs de rivier de Loire. Niet veel mensen kennen de wijn uit dit leuke stadje, en al helemaal niet deze frisse Crémant, gemaakt van de druivenrassen chenin blanc en chardonnay. Een aanrader!

Loire & Fruits de Mer

Vervolgens wordt de lunch-tafel uitgedost met grote schalen Fruits de Mer. De uitdaging volgt: welke witte Loire-wijn past hierbij? Er worden twee witte Loirewijnen naast elkaar gezet: een Touraine van Domaine Michaud en Muscadet Sèvre et Maine sur lie van Domaine du Colombier.

Na uitgebreid proeven en overleggen zijn de meningen verdeeld. De kokkels zijn gemarineerd in citroen met peterselie, en de oesters en scheermesjes hebben een Oosterse dressing. Daar past niet zomaar elke wijn bij. Moeilijke opgave, maar zeer interessant.

Welke wijn past waarbij?

Daarna volgen er nog drie gangen: handgemaakte Sushi met wasabi van wortel, Doradefilet met saffraanrisotto en tot slot een Aardbeien-cheesecake. Bij elk gerecht testen we steeds twee witte wijnen uit de Loire! We proeven 2 verschillende Touraines, een Anjou Blanc, 2 verschillende Muscadet Sèvre et Maine en een Savennières in combinatie met een Vouvray Demi-Sec.

Al met al: de Loire staat weer op ons netvlies. Het is een wijnregio die iedereen in de gaten moet houden, want het is een gebied dat volop in beweging is. Met een groot scala aan witte wijnen die passen bij diverse visgerechten.

 

Waar is de geproefde wijn te koop?

Le Grand Saumur Brut, Chapin & Landais  € 9,95

Touraine Sauvignon, Domaine Michaud:  € 9,20

Muscadet Les Deux Colombes, Domaine du Colombier:   € 7,95

Touraine Chenonceaux, Domaine de la Renaudie : € 11,50

Anjou Blanc van Domaine Cady:  € 10,50

Muscadet Sèvre et Maine, Domaine de la Louvetrie : € 11,70

Savennières Le Hu-Boyau, Château d’Epiré : € 18,60

Vouvray Demi-Sec, Domaine des Lauriers (verkrijgbaar bij Voerman Wijnen):  € 13,90

 

Deze tekst is geschreven door Jolande Vos/José Smit
FotocreditFotograaf Tony Perez

 

Meer nieuws op wijngebied? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

2 reacties op “Ontdek de Loire!”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *