Rood, stevig, sappig en vol met smaken van gerijpt fruit.. Dan hebben we het over echte wijn. Wijn uit Macedonië wel te verstaan. En dan bijvoorkeur gemaakt van de druif Vranec, de belangrijkste druivenvariëteit uit Macedonië.
De wijnen van deze druif passen uitstekend bij de pure keuken van dit toch nog onbekende land. Niet te veel poespas, en recht voor zijn raap. Geen wijn voor doetjes, zeker ook al omdat het alcoholpercentage over het algemeen niet gering is. Die loopt rustig op tot 16 procent.
Niet voor de hand liggend
Wijn uit Macedonië, is nou niet de meest voor de hand liggende keuze. En ook niet de meest makkelijke, want ze zijn niet goed vertegenwoordigd in het Nederlandse wijn (land) schap. Best jammer, want het zijn echt bijzondere smaakvolle krachtpatsers. Maar daar komt wellicht verandering in, want met de opkomst van het toerisme neemt ook de populariteit van deze ‘vergeten wijnen’ toe. Macedonië heeft 24.000 hectare aan wijngaarden. Macedonische wijnhuizen produceren jaarlijks ongeveer 236.000 ton druiven, wat neerkomt op 220 miljoen liter wijn. Hiermee staat het land op de 25e plaats in de wijnwereld. De Macedoniërs zelf zijn geen grootgebruikers, slechts 5% van de Macedonische wijnproductie wordt gebruikt voor binnenlandse consumptie. De productie van druiven en wijn is een van de belangrijkste agrarische exportproducten van Macedonië. Het is de belangrijkste vorm van inkomsten voor 15.000 gezinnen. De afgelopen jaren is er veel geïnvesteerd in de wijnproductie en techniek. Het resultaat is een bloeiende wijnindustrie. Macedonië heeft de ideale combinatie van een oude wijncultuur in combinatie met moderne technieken.
Vranec met veel hout
We proefden Vranec’s van verschillende huizen uit Macedonië onder de bezielende leiding van wijndocent Ingrid Larmoyeur. Wat opvalt is dat er nog ouderwets veel hout voor de opvoeding van de wijnen wordt gebruikt. Er wordt lustig geëxperimenteerd met barriques gemaakt van hout uit alle windstreken; Frans, Amerikaans, Hongaars en Macedonisch hout voor wijnen met- niet verwonderlijk- typische houtbitters, maar ook met kruidigheid, karamel en chocoladetonen.
In de top 3
1. Vranec Versitas 2011 van de Stobi Winery: mondvullend, sappig en gastronomisch ( www.schermerwijn.nl/ www.anderewijn.nl).
2. De frissere variant van de Vranec’s met een fijn aardbeitje chocolade is zeer gastronomisch; Vranec Barrique 2011 van de Ezimet Winery: (www.wijnhandelalexander.nl)
3. Barovo Tikves Red, 2012: Kruidig, elegant en wederom zeer gastronomisch inzetbaar bij een goed stuk vlees (www.wijnkoperij-de-hermitage.nl)
Geef een reactie