Pakjesavond

5x Sintcadeaus voor wijnliefhebbers

Nog een paar dagen en het is 5 december. Heb je je eigen wishlist al klaar? En heb je alle cadeaus al gekocht? Misschien moet je nog op pad om last-minute een paar Sinterklaascadeaus te scoren. Daarom geven we op I Love Food & Wine nog 5 cadeau-suggesties voor foodies en/of wijnliefhebbers. Er is voor elk wat wils, zowel voor mannen als vrouwen. Doe er je voordeel mee.

Ik zet ze even op een rijtje:

1. De grote Hamersma 2018

Cover De Grote Hamersma 2018Dit is dé wijnkoopgids van Nederland die iedereen in huis wil hebben. Ook dit jaar heeft Harold Hamersma samen met zijn partner-in-crime Esmee Langereis weer duizenden wijnen (meer dan 6.500 jawel!) voorgeproefd en vervolgens catchy beschreven. Dat helpt bij het kiezen van een lekkere fles wijn, zeker met het oog op de komende feestdagen. Zo grijp je nooit mis.

En voor de last-minute Sinterklazen: Esmee doet op haar website (makemewine.nl) een paar suggesties voor een passende surprise en Sinterklaasgedicht. Slim toch.

Titel: De Grote Hamersma
Schrijvers: Harold Hamersma / Esmee Langereis
Uitgever: Fontaine uitgevers
Prijs: € 24,95
Voor wie: iedereen die op zoek is naar een mooie fles wijn

 

2. Wijngids alleen voor Vrouwen

Cover Janna RijpmaWijnexpert (en gastro-entertainer) Janna Rijpma beschrijft vlot en beeldend 101 van haar favoriete wijnen in haar fancy boek ‘wijngids, alleen voor vrouwen’. Bij het proeven gebruikt ze al haar zintuigen, want dat is haar stokpaardje: geur, smaak, oog en oor (muziek) komen hierbij samen. KijkEen boek, speciaal voor de vrouw die het glazen wijnplafond wil doorbreken, aldus Janna. En met de keus van haar favorieten ben ik het helemaal eens. Chapeau Janna!

Titel: Wijngids alleen voor vrouwen
Schrijfster: Janna Rijpma
Uitgever: Prometheus
Prijs: € 19,95
Voor wie: vrouwen die het glazen wijnplafond willen doorbreken

 

 

Cover Dagboek van een gezonde wijndrinker3. Dagboek van een gezonde wijndrinker

Nog een boek van Harold in dit lijstje. Het is het vervolg op zijn eerder verschenen titel:  ‘Wijnreis door mijn lichaam’. In 17 hoofdstukken neemt hij je op sleeptouw door de wereld van onderzoek over gezondheid en alcoholgebruik en -misbruik. In de vorm van korte columns beschrijft hij zijn zoektocht naar de invloed van alcohol in het algemeen, en van wijn in het bijzonder. Na het doorspitten van deze kilometers onderzoekcijfers komt hij tot een verbazende conclusie. Wat? Koop, lees en ontdek dit luchtig geschreven dagboek. Met illustraties van Kamargurka.

Titel: Dagboek van een gezonde wijndrinker
Schrijvers: Harold Hamersma
Uitgever: Fontaine uitgevers
Prijs: € 14,95
Voor wie: wijnliefhebbers die meer willen weten over wijn & gezondheid

 

4. Dat smaakt naar meer

Jan-Willem van der Hek, de beste sommelier (= meer dan alleen de wijnadviseur in een restaurant!) van Nederland, deelt zijn onschatbare wijnkennis op simpele wijze in zijn boek ‘Dat smaakt naar meer’. Het boek bevat heel veel basisinformatie (hoe wordt wijn gemaakt, hoe je moet proeven, welke glas). Maar het bijzondere aan dit boek is zijn indeling van wijn op smaaktype: bijvoorbeeld is de witte wijn fris & uitgesproken of juist rijk & rond, of is die rode wijn complex & stevig of meer intens & krachtig. En vervolgens plaatst hij de druivenrassen in deze indeling van smaaktypen. Een compleet boek, aangevuld met een begrippenlijst, do & don’ts en een wijnbucketlijst.

Titel: Dat smaakt naar meer
Schrijvers: Jan-Willem van der Hek
Uitgever: Spectrum
Prijs: € 20,-
Voor wie: beginnende wijnliefhebbers die hun kennis willen verbreden

5. Snel & eenvoudig wijn kiezen

Handige en praktische wijngids die je helpt altijd de perfecte wijn te kiezen of je nu beginnend of gevorderd wijnliefhebber bent. Evenals in het boek van topsommelier Jan-Willem van der Hek wordt wijn ingedeeld in smaaktypen. Het boek bevat 300 verschillende wijnprofielen. Hierdoor krijg je op overzichtelijke wijze een indruk van de wijn die je zoekt, of de wijn die je in het schap ziet staan van wijnwinkel of supermarkt. Elke profiel is overzichtelijk beschreven in een zogenaamde info-grafic, zodat je snel een idee krijgt wat er in de fles zit. Wat zou dit praktisch zijn als je deze informatie op je telefoon zou hebben staan.

Titel: Snel en eenvoudig WIJN KIEZEN
Uitgever: Deltas
Prijs: € 14,95
Voor wie: iedereen die op zoek is naar een goede fles wijn

 

Op de hoogte blijven van informatieve wijnbeoordelingen en mooie wijn-spijscombinaties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.