Ontdek je stijl

15 juni: Drink Chenin Blanc

‘Weleens van Chenin Blanc gehoord?, vraag ik via de Whatsapp. ‘ Vast weleens gedronken, maar nooit bewust voor gekozen!’  Deze ontluisterende uitspraak komt unaniem naar voren bij een snelle enquête onder mijn vriendinnen.  Ahum, daar valt dus nog het een en ander aan te verbeteren. En dat gebeurt dan ook.

Drink Chenin logoOp 15 juni is het #DrinkChenin-dag, een dag waarop dit druivenras centraal staat. Een unieke kans om meer over dit bijzondere druivenras te leren en te proeven. Lees hoe en waar…

Chenin Blanc; voor kenners is dit gesneden koek. Maar niet voor iedereen. Dus even terug naar het begin. Wat is Chenin Blanc nu eigenlijk?  Oorspronkelijk kom je dit druivenras vooral tegen in het Loire-gebied (Frankrijk). Hier liggen de roots. In deze regio maken ze van deze druif, ook wel bekend onder de naam ‘pineau de la Loire’,  verschillende soorten witte wijn. Van droog en mousserend naar zoete wijn. Maar voor veel mensen is Chenin Blanc vooral bekend als een witte wijn afkomstig uit Zuid-Afrika. Het is daar de meest aangeplante druif van het land. Zeer waarschijnlijk door Jan van Riebeeck, onze eigen VOC-vaarder, naar toe gebracht.

Verschillende stijlen

Ook in Zuid-Afrika vind je allerlei stijlen Chenin Blanc. Het meest bekend is de gewone huis-tuin-en-keuken-variant. Niet te duur, vaak met schroefdop. (Mijn vriendinnen noemden er spontaan eentje van de Lidl van € 2,99). Verder niks mis mee, gewoon een lekkere terraswijn voor de zomer.

Maar tegenwoordig worden er steeds mooiere witte wijnen van gemaakt. Want Chenin is in Zuid-Afrika aan een ware upgrading bezig; Chenin is gepromoveerd van werkpaard naar raspaard.  Daar valt dus meer aan te ontdekken. Goede Zuid-Afrikaanse Chenin is meestal milder in de zuren dan die uit de Loire, en maakt alles goed op structuur en mondgevoel.

Peacock, Fairview en Alvi’s Drift

In het kader van #DrinkChenin-dag kreeg ik 3 flessen toegestuurd van de Nederlandse organisatie WOSA die de PR voor wijn uit Zuid-Afrika voor zijn rekening neemt. Die heb ik geproefd en voorzien van een korte proefnotitie.

Drink Chenin: 3 x geproefd

 

Peacock Wild Ferment 2016

Mooie chenin blanc voor een mooie prijs (€ 7,95) van het kwaliteitshuis Waterkloof in Somerset. Wordt biologisch-dynamisch gemaakt door een jonge vrouwelijke wijnmaakster Nadia Barnard. Druiven zijn met de hand geplukt en de vergisting gebeurt met wilde gisten in gedeeltelijk oude grote eiken vaten.

Deze wijn heeft een mooie aromatische geur van rijpe appels en perzik. Vooral de aandronk is héél zacht. Je proeft rijp geel fruit, een vleug vanille met in de afdronk een licht bittertje. Sappig glas.

Fairview Chenin Blanc  2016

Fairview is een oud wijnhuis (1693) gelegen in Paarl, met uitzicht op de tafelberg. Deze Chenin Blanc komt van de wijngaarden in Paarl. Ook hier vindt de vergisting plaats in grote eiken vaten, waarvan 40% nieuw hout.

In de geur peer en perzik en wat honing. Zachte aandronk met een klein citrusbittertje, licht exotisch fruit (ananas) en de subtiele houttoets zorgt voor complexiteit. Prijs: € 16,00

Alvi’s Drift Albertus Viljoen 2014

We schreven al eerder over wijnhuis Alvi’s Drift. Lees nog even het verhaal van Monique van Kruiningen. Het is een familiebedrijf uit Worchester. De broers Alvi en Johan beheren een gemengd bedrijf waarbij Alvi verantwoordelijk is voor de wijn. Pas sinds 2009 zijn ze met kwaliteit Chenin Blanc op de markt gekomen. Deze ‘Albertus Viljoen’ behoort tot hun premiumwijnen en kost maar liefst € 24,95.

De kleur is goudgeel en geur is complex met tonen van exotisch fruit (mango) en hazelnoten. Zachte aandronk met duidelijke houtlagering, maar mooi geïntegreerd. Prachtige zuurbalans, veel rijpe fruittonen met in de afdronk een citrusbittertje. Rijk en intens.

Borrelen bij The Grand

Ook zin gekregen in Chenin Blanc? Grijp je kans en ga vandaag (15 juni) proeven bij Sofitel Legend The Grand in Amsterdam. Speciaal voor deze ‘Drink Chenin Blanc Dag’ heeft duizendpoot Lotte Wolf, sommelier en wine director bij restaurant Bridges, een blindproeverij georganiseerd. Voor deze gelegenheid heeft Lotte een paar mooie wijnen (per glas € 8,-) uitgekozen:

Lotte Wolf in de tuin van The Grand
Lotte Wolf in de tuin van The Grand

Natuurlijk worden daar mooie borrelhapjes (vanaf € 8,-) bij geserveerd: oesters (bij ziltige chenin), wagyu burger (omdat het Zuid-Afrika is) en een hapje met gerookte makreel (in combinatie met de wat rijkere chenins).

Tijd: 17.00- 19.00 uur
Waar: Bridges BarBistro

 

Op de hoogte blijven van het laatste culinaire nieuws? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *