Nieuw boek

Wijn van eigen bodem

Drink jij wel eens Nederlandse wijn? Waarschijnlijk weinig tot zelden. Dat ligt niet aan jou hoor, want er is helemaal niet zoveel wijn van eigen bodem beschikbaar. Per jaar worden er maar 885.000 flessen geproduceerd. Als wijnliefhebber zou je het echter toch eens moeten proberen, als je de kans krijgt. Want de wijnbouwsector is bloeiend in ons land, en niet alleen in het Zuid-Limburg.

Hoe bloeiend die sector wel niet is, mocht ik afgelopen jaar uitgebreid ondervinden. Alleen of samen met culinair schrijfster Irene de Vette bezocht ik diverse wijnmakers en wijngaarden, ten behoeve van ons boek Wijn van eigen bodem. In dit boek verzamelden we ‘alles wat je altijd al wilde weten’ over Nederlandse wijn. We schreven het boek vooral voor iedereen die van lokaal eten en drinken houdt. Want waarom wijn van ver halen, als er bij de wijngaard om de hoek ook goede wijn gemaakt wordt? Dat die wijn goed is en nog steeds beter wordt, werd tijdens de prijsuitreiking in augustus van de Wijnkeuring van de Lage Landen weer eens bevestigd: 88% van de ingezonden wijnen (uit Nederland én België) kreeg 75 punten of meer. Van de 155 ingezonden wijnen ontvingen er 54 een gouden, zilveren of bronzen medaille. Bovendien winnen ‘onze’ wijnen ook regelmatig prijzen op internationale concoursen, bijvoorbeeld AWC Vienna.

Kwaliteit staat voorop
Het belang van kwaliteit kwam op onze tochten naar Texel en Zuid-Limburg, de Achterhoek en Zeeland regelmatig ter sprake. We ontmoetten uitsluitend gepassioneerde wijnmakers die streefden naar een kwalitatief hoogstaand product. Al verschillen de meningen over de geschiktste druivenrassen voor Nederland, over één ding zijn ze het allemaal eens: alleen als we een kwaliteitsproduct neerzetten, kunnen we het Nederlandse publiek interesseren voor onze wijn. Zelf raakten we absoluut onder de indruk van de kwaliteit. Niet alleen van de Limburgse wijnen, die al wat langer op de markt zijn en vaak gemaakt zijn van klassieke druivenrassen, maar ook van wijnen uit andere delen van het land, meestal gemaakt van nieuwere rassen, met iets onbekendere smaken.

Met recepten en fietsroutes
We spraken bovendien niet alleen met de wijnmakers, maar ook met sommeliers, een culinair journalist, een wijnwinkelier en de juryvoorzitter van de Wijnkeuring van de Lage Landen. Om het verhaal helemaal af te maken, doken we in de geschiedenis en legden uit waarom er sinds de eeuwwisseling zo’n enorme groei is – inmiddels telt Nederland ruim 140 commerciële wijngaarden – en waarom de kwaliteit nog blijft stijgen. We verzamelden recepten en zochten tips voor wandel- en fietsroutes langs de wijngaarden. En we gingen op zoek naar adressen van restaurants en plaatsen waar je Nederlandse wijn kunt kopen.

Irene en ik zijn inmiddels overtuigd van het potentieel én de kwaliteiten van Nederland Wijnland. Iedereen die ook overtuigd wil raken, moet zeker eens gaan proeven. Koop een fles, of bestel een glas in een restaurant en ga genieten.

Meer informatie over ons boek op www.wijnvaneigenbodem.com.

 

 Wijn van eigen bodemTitel: Wijn van eigen bodem
Auteurs: Mariëlla Beukers & Irene de Vette
Fotografie: Gerhard Witteveen
Uitgever: SimplifyLife
Verkoopprijs: €24,95

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *