Je kunt nog stemmen!

Wie wordt ‘wijnvrouw van het jaar’ 2019?

De verkiezing Wijnvrouw van het Jaar nadert zijn ontknoping, dus was het hoog tijd om eens nader kennis te maken met de jury. Bij restaurant Blue Pepper in Amsterdam mochten we aanschuiven bij de perslunch. Hét moment voor initiatiefnemers Clarissa Slingerland (MissPublicity) en Barbara Verbeek (register vinoloog) om ons op het hart te drukken hoe belangrijk vrouwen zijn in de wijnwereld.

Initiatiefnemers en jury van Wijnvrouw van het Jaar 2019
Initiatiefnemers en deel van de jury halen Ayla binnen als hoofdsponsor. Van links naar rechts: Clarissa Slingerland, Peter van Houtert, Heleen Boom en Barbara Verbeek.

“De wijnwereld is een conservatieve, mannelijke wereld. Nog wel”, concludeert jurylid Peter van Houtert (directeur Verbunt Verlinden en voorzitter Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren). “Ik zit 35 jaar in het vak en telkens als we een vacature plaatsen voor een account manager, krijgen we maar één of twee reacties van vrouwen. Dat is verbazingwekkend. Het aantal vrouwen in het wijnvak is maar dun gezaaid.”

Ayala champagne is hoofdsponsor

Hij ziet graag meer vrouwen in de wijnwereld en heeft daarom champagnehuis Ayala tot hoofdsponsor benoemd. Ayla Champagne, hoofdsponsor van Wijnvrouw van het JaarDaar staat een vrouw aan het roer, Française Caroline Latrive is er namelijk Chef de Cave. Het champagnehuis werd al in 1860 opgericht en was jarenlang een van de meest vooraanstaande huizen uit de streek. Tot de opstand van wijnboeren in 1911. “Die sloegen het champagnehuis kort en klein”, vat Peter samen. Inmiddels timmert Ayala weer flink aan de weg, inclusief de vrouwelijke wijnmaakster, onder de vleugels van het gerenommeerde huis Bollinger.

Chef-kok Sonja (77) kookt de (Indonesische) sterren van de hemel

Bij de lunch proeven we onder meer een Blanc de Blancs uit 2012 (zonder houtrijping) en de Brut Nature, waarbij de dégorgement in september 2018 was. Beide wijnen combineren perfect met de gerechten uit de keuken van Blue Pepper. Overigens is daar dé powervrouw van de dag te vinden: de 77-jarige chef-kok (‘Ik zie mezelf als huisvrouw’) Sonja Pereira. Deze overgrootmoeder staat al zeventien jaar in de keuken van dit Indonesische restaurant en maakt daar haar eigen creaties, geïnspireerd op West-Javaanse gerechten.

‘Vrouwen in wijnwereld ondervertegenwoordigd’

jurylid Janny van der Heijden van Wijnvrouw van het Jaar 2019Terug naar de verkiezing Wijnvrouw van het Jaar. Want Peter van Houtert vormt de jury samen met Heleen Boom (register vinoloog en sommelier), Barbara Verbeek en Janny van der Heijden (bekend van o.a. Heel Holland Bakt). Drie dames die met liefde de boodschap van de verkiezing promoten: vrouwen in het wijnvak een warm hart toedragen. “Want, laten we eerlijk zijn”, vertelt Janny, “meer dan driekwart van de wijnen in de supermarkt worden door vrouwen gekocht en bovendien ruiken en proeven vrouwen anders en beter dan mannen. Helaas zijn ze in de wijnwereld ondervertegenwoordigd.”

Wie gaat winnen?

De vier juryleden maken vrijdag 31 mei bekend wie Wijnvrouw van het Jaar 2019 is. Naast het oordeel van de jury geldt óók de stem van het publiek. Genomineerden zijn wijnconsultant Birthe van Meegeren, vinoloog/wijnmaakster Monique Breuer, wijnjournalist Esmee Langereis en Michèle Lainé Exportadviseur bij Business France, commerciële afdeling Franse ambassade . Wil je wat meer weten over deze genomineerde toppers? Lees nog even mijn vorige verhaal.

Stemmen kan nog tot donderdag 30 mei op www.wijnvrouwvanhetjaar.nl.

 

*Deze tekst is geschreven door Manon de Boer. Zij is freelance journalist, tekstschrijver, videovrouw, en food- en wijnliefhebber. Meer over haar weten? Kijk op haar website manonmediaproductions.nl

 

INTERESSE GEWEKT?

Volg mij dan op Instagram, Facebook of Pinterest en blijf op de hoogte van mijn laatste culinaire avonturen.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *