18 februari: Drink Wine Day

Welke Italiaanse wijn past bij mij?

Honderden druivenrassen, honderden wijngebieden en eigenlijk ontelbaar veel wijnboeren. Het is dus niet zo gek dat het soms best moeilijk kan zijn om een wijn te kiezen. Want zet twee wijnen van hetzelfde druivenras naast elkaar en je zal zien dat de smaak compleet anders is. Klimaat, bodem, oogstmoment en de wijnmaker hebben allemaal enorm veel invloed op de smaak van de uiteindelijke wijn. Het is dan ook belangrijk om je eigen smaak eerst goed te kennen. Vandaag, Drink Wine Day (18 februari), maken we een start met Italiaanse witte wijn en zetten de iets minder bekende rassen in het (winter)zonnetje.

Italië is een echt wijnland en de geschiedenis van de wijnbouw gaat duizenden jaren terug. Wat het land zo bijzonder maakt is de grote verscheidenheid van inheemse druivenrassen die ook vandaag de dag nog prachtige wijnen opleveren. Want wie kent de druivenrassen Falanghina, Glera en Catarratto wanneer het gaat om Italiaanse witte wijn?

Goede witte wijn

Bij witte wijn kopen uit Italië is het handig om te weten dat veel Italiaanse witte wijnen te herkennen zijn aan mooie frisse zuren en een herkenbaar bittertje in de afdronk. Dit klinkt misschien raar, maar juist dat kleine bittertje maakt de afdronk zo uniek. Arneis is een echt kwaliteitsras, vooral bekend uit Roero in Piemonte waar de wijn op de markt komt als Roero Arneis. De wijn kenmerkt zich door subtiele fruitsmaken en accenten van anijs en soms amandel. Buiten de noordelijke regio Piemonte komt deze druif niet heel veel voor in Italië.

Catarratto: druivenras uit het zuiden

Helemaal in het zuiden, op Sicilië, staat de witte druif Catarratto. Deze druif werd vroeger vooral gebruikt voor de productie van Marsala, maar tegenwoordig komen er ook prachtige droge witte wijnen van Catarratto op de markt. De wijnen worden vaak gemaakt in roestvrijstalen tanks en zijn fruitig van smaak met soms een florale ondertoon.

Wijngaarden in Italië
Wijngaarden in Italië

Falanghina: druivenras uit Campanië

Een ander bijzonder inheems druivenras is Falanghina. Deze druif komt vooral voor in Campanië (regio rondom Napels) waar het alle nodige zonneschijn krijgt. Ook dit druivenras brengt fruitige en florale aroma’s met zich mee. Sommige kenners zeggen dat de druif vroeger door de Romeinen werd gebruikt voor hun beroemde Falernum wijn.

Verdicchio: herkenbaar amandelbittertje

De druif Verdicchio is één van de belangrijkste druivenrassen van het land en geeft lichtgele wijnen met soms wat groene nuances. De wijnen zijn vrijwel altijd lekker fris met flinke zuren en het herkenbare amandelbittertje aan het slot. Er is niet één stijl Verdicchio. De wijnen kunnen zowel, stil, mousserend als zoet zijn en wel of niet op hout gerijpt.

Glera: de basis voor Prosecco

Wellicht zegt de druif Glera je niks, maar prosecco vast wel. Glera is de druif die als basis wordt gebruikt voor prosecco. Vroeger stond de druif wel bekend onder de naam Prosecco, maar om misbruik te voorkomen, mag die naam nu alleen nog maar worden gebruikt voor de typische mousserende wijnen met een DOC of DOCG status. De beste prosecco’s vinden we in de regio’s Valdobbiadene  en Conegliano.

Wijngaarden in de regio Veneto
Wijngaarden in de regio Veneto, de bakermat van Prosecco

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met de Wijnbeurs. Lees voor meer info mijn disclaimer.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *