WINNAAR WINACTIE

Wat is mijn favoriete barbecuewijn?

Een paar maanden geleden heb je kunnen meedoen aan onze winactie ‘Wat is jouw favoriete BBQ-wijn en vertel waarom’ (lees nog even terug!). Prijs: het nieuwste model Coravin. Ben je benieuwd naar de winnaar? Dat is de in New York-wonende Femke Pruis. Haar verhaal was zo overweldigend goed en inspirerend dat ik haar meteen heb gevraagd of ze niet vaker van die leuke verhalen zou willen schrijven voor I Love Food & Wine. Die vraag is met enthousiasme begroet!!! Maak even kennis met deze blonde charmante globetrotter en lees haar winnende verhaal over HAAR favoriete BBQ-wijn: Crossbarn Pinot Noir!

Wat een opgave om één barbecuewijn te moeten noemen! Het hangt er natuurlijk volledig vanaf wat we precies op de barbecue gaan leggen. Ja, ik zeg het maar gelijk: ik was eigenlijk nooit zo’n barbecue fan. Dat wil zeggen, ik houd niet van het soort barbecues waar je het woord ‘buurt’ voor kunt zetten, of het woord ‘pakket’ erachter. Associaties dringen zich op van ongare kippenpoten, zakken voorgesneden stokbrood en buikpijn, veroorzaakt door een combinatie van diezelfde kippenpoten, witbrood en staand, snel eten (‘Jongens, ze zijn nú nog warm!’). Gelukkig ben ik inmiddels helemaal om als het om barbecue gaat…

Ik ga natuurlijk voor een wijn van mijn lievelingsdruif, de Pinot Noir!

Mijn favoriete Barbecue Menu

Als ik mijn ideale barbecuemaaltijd zou mogen omschrijven, dan begint die met simpel gegrilde, verse gamba’s van de markt, lekker gemarineerd met veel citroen, wat knoflook, verse kruiden en wat grof zout. Even grillen en serveren met een citroentje.

Daarna leg ik wat aardappeltjes met een drizzle olijfolie, gewikkeld in aluminiumfolie, in de kolen om te garen. Plus flink wat rode paprika’s op de barbecue om zwart te blakeren, vervolgens even nastomen in een afgesloten zakje, daarna pellen en in reepjes snijden. Op smaak maken met balsamicoazijn, goede olijfolie, peper en zout en af laten koelen. Dan grillen we kort wat plakken courgette om een mooi grillstreepje te krijgen.

Dan het vlees: ik ga voor een mooi stuk bavette (dat heb ik natuurlijk al een tijdje van tevoren uit de koeling gehaald). Ik ben namelijk gek op bavette. Het is vlees met smáák en het is niet duur! De bavette heeft niet lang nodig op de barbecue, maar we laten hem wel even goed rusten voordat we hem aansnijden. In de tussentijd haal ik de aardappeltjes uit het folie, snijd ze met schil en al in partjes en maak de aardappeltjes aan met wat olijfolie, verse groene kruiden, azijn, peper en zout. De bavette serveer ik met de aardappeltjes, de courgette, de aangemaakte gegrilde paprikaslierten en een simpele rucola salade. Als toetje gril ik kort wat verse ananas en serveer dit met een bolletje vanille-ijs (en een scheutje gezelligheid erover voor wie dat fijn vindt).

 

Prijs: Coravin Six Core!
Wat wint Femke? Het nieuwste model (middle six core) van de zogenaamde Coravin( € 349). Dit is een prachtig apparaatje (hulpmiddel) om één glas wijn uit een fles te halen, zonder dat je de fles hoeft te openen en de kruk te verwijderen. Hierdoor kun je kleine beetjes wijn proeven en de fles op een later moment (zelfs een jaar later) nogmaals opnieuw te drinken zonder dat de kwaliteit achteruit is gegaan. De Corssbarn Pinot Noir heeft een schroefdop. Geen probleem! Hiervoor gebruik je de speciale schroefdop van Coravin om ook zo’n fles te kunnen openen zonder dat de wijn z’n kwaliteit verliest. Benieuwd? Kijk hier voor meer informatie.

 

Crossbarn Pinot Noir met de Coravin Six Core
Crossbarn Pinot Noir met de Coravin Six Core: zo schenk je een glas voor jou alleen

 

Mijn favoriete Barbecue Wijn

Maar dit ging natuurlijk alleen maar over het eten en nog niet over de wijn. Bij een barbecue vind ik het fijn om één wijn te drinken, in plaats van verschillende wijnen bij de verschillende gangen. (Ik vind het leuk om verschillende gangen te maken. Veel gezelliger dan alles tegelijk op de barbecue knallen en dan alles in één keer snel op te eten, zoals de barbecues die ik van vroeger herinner… ongare kippenpoten, help!)

Ik kies dus voor een wijn die we door de maaltijd heen kunnen drinken, waar we licht gekoeld mee kunnen beginnen en die wat opwarmt naarmate de avond vordert. Dat is overigens helemaal niet erg, want dat kan deze wijn hebben! Ik ga natuurlijk voor een wijn van mijn lievelingsdruif, de Pinot Noir. En sinds ik in Amerika woon, ben ik verslingerd geraakt aan de Pinot Noirs van de West Coast. In dit geval uit Sonoma Coast in Californië. Het klimaat is daar perfect voor Pinot Noir, omdat er een verkoelende mist uit de Grote Oceaan over de wijngaarden hangt die de druiven ‘afkoelt’. De zuren en de fris- en fruitigheid in de druiven blijven daarom goed behouden.

Crossbarn Pinot Noir
Crossbarn Pinot Noir schenk je in een wijd glas

Deze Pinot Noir kunnen we eerst licht gekoeld drinken bij de garnalen. Daar is hij fris en fruitig genoeg voor. Daarna halen we de fles uit de koeler om door te drinken bij de bavette met de bijgerechten. De wijn heeft genoeg body om bij het vlees te schenken en wat leeftijd (2014), wat de wijn interessant maakt. Ik hou van dit type wijn, waar je aan kunt blijven snuffelen tijdens het eten en die gedurende en met de maaltijd mee verandert. Een wijn die ‘doordrinkbaar’ is, zonder al te veel alcohol en niet zo complex dat hij afleidt van de maaltijd. Dat is immers niet waar je naar zoekt tijdens een barbecueavond. Bij mijn barbecuetoetje met ananas moet je natuurlijk geen pinot noir willen drinken, maar waarschijnlijk is de fles dan allang op!’

De wijn die ik kies is de Crossbarn Pinot Noir 2014 van Paul Hobbs uit Sonoma Coast, California.
Best of Wines: €35,03 incl. BTW

Benieuwd naar de best beoordeelde BBQ_wijnen door I Love Food & Wine?
Lees hier de resultaten voor de witte BBQ-wijnen (zie hier het verhaal) en rosé-wijnen (dit is onze top 6). En tot slot deel 3: wat is de beste rode BBQ-wijn? I Love Food & Wine kiest er 11.

 

Lasagne met paddenstoelen
Lasagne met paddenstoelen en zoete aardappel

NOG MEER GOEDE COMBINATIES (klik op de linkjes voor het recept!)

De Crossbarn Pinot Noir is overigens ook heel lekker bij deze vegetarische niet-barbecuegerechten:

Risotto met tomaat
Risotto met tomaat en paddenstoelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *