Terroir in de hoofdrol

Waarom Nederlanders steeds meer champagne drinken?

‘I only drink champagne on two occasions, when I am in love and when I am not’; dit is een bekende uitspraak van Coco Chanel. Coco was een champagne lover op elk moment van de dag. Tot voor kort was in Nederland het drinken van Champagne alleen iets voor de feestdagen. Maar inmiddels is dat veranderd. Ook de gewone Nederlander drinkt steeds vaker deze beroemde bubbel uit de Champagnestreek. Benieuwd hoe dat komt?

Cijfers laten zien dat we in 2021 maar liefst 36% meer champagne hebben geïmporteerd dan het voorgaande jaar. Met deze stijging staat Nederland in de top 10 landen die de meeste champagne importeren. Echter we zien niet alleen veranderingen in consumptie, ook in de Champagne zelf zijn er interessante ontwikkelingen gaande.

Verschuivingen binnen de Champagne

Jarenlang waren de grote champagnehuizen zoals Moët & Chandon, Veuve Clicquot, Dom Pérignon en Krug het boegbeeld van Champagne. Inmiddels winnen de kleine wijnboeren binnen de regio terrein en verkopen ze hun opbrengst niet meer aan exclusief aan de grote spelers. Nee, ze produceren nu hun eigen champagnes en kiezen veelal voor een andere benadering. Eentje waarin terroir de hoofdrol speelt en niet een waarin het nastreven van het smaakconsistentie centraal staat. Deze visie is gebaseerd op de werkwijzen van wijnboeren in Bourgogne, waar ze al jaren het terroir in de wijn laten spreken. Op deze manier heeft iedere vintage zijn eigen kenmerken en stijl. Dit is precies wat deze zo geheten grower champagnes zo speciaal maakt.

Cazals kiest voor terroir champagne

Wijnmaakster Delphine Cazals uit de Côte des Blancs behoort tot de categorie grower champagnes. Terroir is sinds de oprichting in 1897 het uitgangspunt. Delphine: “Champagne is een uniek product en voortdurend in evolutie. Elke fles is anders en verandert door de jaren heen, een beetje zoals mensen.”

Een ander uitzonderlijk gegeven is dat Cazals een van de grootste clos (ommuurde wijngaard) van de Champagne in handen heeft. De clos is beplant met uitsluitend chardonnay en de bodem is rijk aan kalk. Dé sleutel tot pure en minerale champagnes. De prestige cuvée van het huis rijpt minimaal 10 jaar in hun gewelfde kelder.

Jacques Selosse terroir champagne
Jacques Selosse maakt hoogstaande terroir champagne

Selosse: dé terroir kunstenaar van de Côte des Blancs

Als we het over terroir en champagne hebben, dan mag Jacques Selosse zeker niet ontbreken. Hij wordt immers de terroir kunstenaar van de Côte des Blancs genoemd. Hij pakt het allemaal net wat anders aan en in tegenstelling tot Delphine kiest hij niet voor een malolactische gisting. Daarnaast vinden er zo min mogelijk interventies plaats: “Tijdens de vinificatie wil en mag ik niets toevoegen. 100% van de identiteit en het karakter van de wijn zit al in het druivensap; te veel ingrijpen zou de wijn maskeren, markeren en veranderen.” Een wel hele bijzondere champagne van Domaine Jacques Selosse is de Substance. De basiswijn van deze blanc de blancs champagne wordt bewaard in een solera-systeem uit 1986. In de solera worden wel 20 jaargangen geblend, waardoor de vintage verschillen worden rechtgetrokken. De uiteindelijke wijn is volgens Selosse de ultieme expressie van het Avize terroir.

Zowel Cazals en Selosse zijn producenten met een eigen identiteit en methodiek, maar beide met hetzelfde doel voor ogen: hoogstaande terroir champagne. Met hen zijn er nog vele andere noemenswaardige producenten en gezien de ontwikkelingen heeft Champagne nog veel meer moois voor ons in petto! 

 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met importeur Best of Wines. Lees voor meer info mijn disclaimer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *