‘De Apostelhoeve’ en ‘Café Sjiek’; een bezoek aan deze twee Limburgse hotspots stond al jarenlang op mijn bucketlist. Verleden jaar werd die wens vervuld en bracht ik, in gezelschap van mijn 5 hartsvriendinnen een meidenweekend door in Zuid-Limburg. Uiteraard zo uitgekiend dat we deze pleisterplaatsen konden bezoeken. Het werd een doorslaand succes!!!
Nou, dan begrijp je het wel. In mei vraagt importeur Bovino of ik deze twee favorieten opnieuw wil bezoeken, want het nieuwe jaargang 2018 is gebotteld. Zo’n kans laat je niet liggen. Een verslag van een zonnige dag in mei.
Helaas verloopt mijn treinreis niet helemaal voorspoedig die dag. Met ongeveer een half uur vertraging kom ik (na 3 uur reizen) aan op het Centraal Station van Maastricht. Maar gelukkig staat mijn ‘taxi’ wel klaar en in een mum van tijd rijden we naar het allerbekendste wijnbedrijf van Nederland ‘De Apostelhoeve’.
Apostelhoeve: eerste wijngaard van Nederland
Pas in 1970 is de familie Hulst gestart met het telen van druiven. Oorspronkelijk waren ze fruitteler (appels, peren). Bij toeval ontdekken ze dat in vroeger tijden (al vanaf de 9e eeuw) hun grond bezaaid was met wijnstokken. En dat is niet zo gek, want de ligging is perfect. Het Jekerdal ligt in een natuurlijke beschutte kom. ‘Het was geen gemakkelijke beslissing om het roer om te gooien’, vertelt eigenaar Mattieu, maar zo werd De Apostelhoeve wel de eerste wijngaard van Nederland.

Het is een echt familiebedrijf (11 ha): opa Hugo, vader Mattieu en de oudste zoon Robin. Ook de jongste zoon toont interesse en komt binnenkort de gelederen versterken. Hun prachtige wijnboerderij met romantische binnenplaats ligt op de top van de Louwberg, op steenworp afstand van Maastricht. Je wordt direct gegrepen door de prachtige ligging. Het overweldigende doorkijkje op de binnenplaats geeft zicht op de hellingen met wijnstokken. Je waant je hier meteen in Frankrijk. ‘
Alleen witte wijn!

Na een interessante rondleiding door zoon Robin (23) door wijngaard en kelder gaan we de wijnen proeven. De Apostelhoeve maakt alleen witte wijn van klassieke rassen! Gestart indertijd met müller-thurgau, daarna auxerrois en pinot blanc, pas veel later komt daar riesling bij. ‘In de jaren ’90 was het nog moeilijk om rieslingdruiven rijp te krijgen in Zuid-Limburg’, vertelt Robin. Maar momenteel produceren ze 8 verschillende wijnen van deze 4 verschillende druivenrassen, waarvan 2 mousserend. In het proeflokaal worden ze een voor een ingeschonken:
Müller Thurgau 2018
Dit druivenras (ook wel rivaner genoemd) staat bekend om zijn muskaattonen. Lekker fris en fruitig. Doet het goed als aperitief, maar ook in combinatie met gekookte mosselen.
Ik noteer: in de neus mineraal (komt door de kalkbodem) met rijpe witte fruitaroma’s. De smaak is fris, bloemig met inderdaad die lichte muskaattoon. Goed zuren. Mooie rijpe afdronk. (Prijs: € 11,95)
Auxerrois 2018
Deze wijn ruikt eveneens licht mineraal, bloemig en heeft rijpe fruitaroma’s van witte perzik. De smaak is fris, licht petillant (prikkeltje, afkomstig van de mergelbodem!) met fruitaroma’s van meloen. Klein prettig bittertje in de afdronk. Past heel goed bij asperges, wit vis en salades. (Prijs: € 13,95)

Riesling 2018
Dit is de favoriete wijn van vader Mattieu. In de neus aroma’s van frisse rijpe appel, Hij heeft een mooie frisse aandronk, rijp middenpalet en klein restzoetje. Rijk en rond met een mooie balans. Bewaarpotentieel is 15- 20 jaar! ‘Dit is een van de beste jaargangen’, zegt Mattieu trots. Binnen 3 weken was de hele oogst uitverkocht (prijs: € 13,95).
We willen wijn maken die mensen lekker vinden. Bovendien moet de prijs vergelijkbaar zijn met het buitenland.
Pinot gris in drie soorten!
Apostelhoeve maakt voor het eerst dit jaar drie versies van druivenras pinot gris: pinot gris, pinot gris barrique en pinot gris late harvest. Sinds 2004 maken ze, naast een droge versie, ook een pinot gris met houtlagering (pinot gris barrique). De wijn rijpt 7 maanden op barrique-vaten van 2e jaars hout.
Omdat het jaargang 2018 zo goed was en de druiven heel rijp, kon er dit jaar ook een late harvest gemaakt worden; een dessertwijn! Het is de eerste keer voor de Apostelhoeve dat ze deze wijn maken, en er zijn maar 2800 flessen beschikbaar. Het resultaat mag er zijn: prachtige balans tussen zoet en zuur. Mooie frisse zuren. Zeer rond in de mond met aroma’s van gekonfijte peer en mango. De wijn heeft 100 gram restzoet. Combineert fantastisch bij paté en kaas. (Prijs: € 39,95 voor een half flesje)

Asperges bij Café Sjiek
We ronden ons bezoek af met een heerlijke lunch bij pleisterplaats Café Sjiek; een welbekend adres in Maastricht. Vooral hun Zoervleis (zuurvlees) is een van hun juweeltjes die nooit meer van de kaart gaan (kijk voor het recept!). Al meerdere malen heb ik hier voor de deur gestaan om er te gaan eten. Je kunt er namelijk niet reserveren en als je in de buurt bent, moet je dus geluk hebben dat je een tafel kunt bemachtigen. Vandaag is dit natuurlijk geen probleem en staat onze tafel binnen klaar (ze hebben in de zomer een fantastisch terras met buitenbar: aanrader!).

Op het menu staan de Limburgse asperges. We starten met een aspergekroket, en als hoofdgerecht kun je kiezen tussen asperges met truffel of asperges met brokkelkaas. Ik kies voor de laatste versie. Erbij: Cuvée XII van de Apostelhoeve (2018). Die hadden we nog niet geproefd. Dit is hun best verkopende wijn, met name voor de horeca. Het is een blend die bestaat uit müller thurgau (40%), auxerrois (30%) en pinot gris (30%). Volgens de makers de beste aspergewijn van Nederlandse bodem. Maar helaas deden zij niet mee aan de VVN-verkiezing van dit jaar.
De wijnen van De Apostelhoeve zijn o.a. online te koop bij Bovino.nl
De Apostelhoeve organiseert rondleidingen en proeverijen. Zin in? Neem gerust contact met hun op.
Krijg je ook al zin in een weekendje Maastricht? Houd deze website in de gaten, want a.s. donderdag onthullen we de leukste en beste hotspots van Maastricht, uitgezocht door Ellis en Fleur van Liefs uit Limburg! Stay tuned.
INTERESSE GEWEKT?
Volg mij dan op Instagram, Facebook of Pinterest en blijf op de hoogte van mijn laatste culinaire avonturen.
Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.
Geef een reactie