Wijn maken van tafeldruiven; waarom zou je dat doen? De eigenzinnige ondernemer Wouter Bijl van Urban Winery Rotterdam ontdekte dat in de haven van Rotterdam veel druiven in de afvalbak belanden. Dat wilde hij voorkomen. Hij zette de revolutionaire stap om van deze druiven wijn te gaan maken. Ik was bij de lancering in Bar Stroom en proefde de eerste resultaten.
Urban Winery Amsterdam kennen we al. Maar Rotterdam Urban Winery ontstond tijdens de coronapandemie uit de behoefte om echt iets bij te dragen aan een betere wereld. De oprichter, Wouter Bijl, had al veel ervaring met restfruit door zijn eerdere ondernemingen in het maken van Cider (wijn gemaakt van appels).
Hij vertelt: “Toen een leverancier vroeg of we iets met tafeldruiven konden doen, dachten we eerst: ‘Wijn? Nee’. Maar toch liet dat idee ons niet meer los, dus zijn we gaan experimenteren. Na veel testen en steeds betere resultaten besloten we door te zetten, mits we financiering konden krijgen”.
Dankzij steun van Citylab010, een gemeentelijk programma dat duurzame Rotterdamse initiatieven steunt en een innovatielening van de Rabobank heeft Bijl zijn droom uiteindelijk werkelijkheid kunnen maken.
Van afvaldruif tot smaakvolle wijn
Een opstopping in het Suezkanaal, gesloten grenzen na geopolitiek geruzie of een zeer succesvolle of slechte oogst: er kunnen veel redenen zijn waarom tafeldruiven overtollig raken of niet aan de kwaliteitsnormen voldoen. Nederlandse handelaren en supermarkten gooien daarom jaarlijks miljoenen kilo’s aan tafeldruiven op de stortplaats of in de vergister. Rotterdam Urban Winery neemt deze druiven over en transformeert ze in smaakvolle wijnen.
Het feit dat we perfect bruikbare voeding weggooien vind ik eigenlijk idioot
Innovatief lab, grote ambities
In het Keilepand in Rotterdam, op de plek waar vroeger de fruithavens waren, zet Rotterdam Urban Winery een eigen lab op waar continu geëxperimenteerd wordt om het hele proces efficiënter en circulairder te maken. Bijl en zijn team hebben grote ambities, variërend van vinificatie en houtlagering tot het toepassen van de champagnemethode en zelfs het rijpen van wijn op de bodem van de zee.
“We willen veel experimenteren”, vertelt Bijl. “Het liefst doe ik dingen waarvan mensen zeggen ‘het kan eigenlijk niet.’ Ik bewijs graag dat dingen wél kunnen.” Wijn uit Rotterdam bijvoorbeeld. Niet voor niets voert het merk de slogan ‘Urban terroir for rebels’, waarbij de stad en zijn havens – de grootste fruitdoorvoerhavens van Europa – de vruchtbare grond zijn waarop op een tegendraadse manier smaakvolle wijn geproduceerd wordt.
Duurzaam genieten
De wijnen van Rotterdam Urban Winery zijn bedoeld om duurzaam genieten toegankelijk en plezierig te maken. “Niet belerend, niet te duur, maar juist lekker toegankelijk,” benadrukt Bijl. “Onze wijnen zullen wellicht nooit een Grand Cru worden, maar dat hoeft ook niet. Wij willen op een leuke en smaakvolle manier de Verenigde Naties meehelpen in hun doelstelling om de voedselverspilling in 2030 te gehalveerd te hebben. Daar dragen wij graag ons slokje aan bij!”
Assortiment en prijzen
Op dit moment heeft Rotterdam Urban Winery twee wijnen in het assortiment, die via www.rotterdamurbanwinery.nl besteld kunnen worden. In Rotterdam zijn de wijnen bovendien verkrijgbaar bij de horecazaken Bar Stroom, Bar Alaska, Marseille en Biergarten. Later dit jaar zullen nieuwe batches en meer varianten gelanceerd worden, met onder andere een rode wijn en een brut.
Sparkling White #01: €14,50
De Sparkling White is een demi-sec met 7,5% alcohol. Gemaakt van Thompson druiven, heeft de wijn een lichtzoete smaak met aroma’s van vlierbloesem en tropisch fruit. Hij is subtiel en vol, met een fijn zuurtje en een prettige afdronk. Heerlijk voor op een zonnige dag op een terras.
Sparkling Rosé #01: €14,95
Een mousserende sec met 9,5% alcohol, gemaakt van Sable druiven. Lichtroze bubbels met een rijk muskaat aroma, een volle smaak, droge finish en zachte tannines zorgen voor een smaakvolle wijn. Heerlijk bij zomerse salades, als aperitief, bij een BBQ of fruits de mer.
Conclusie: mooi initiatief
Beide wijnen zijn puur, fris en fruitig met een lichte mousse. Op dit moment misschien voor de echte wijnliefhebber nog wat aan de zoete kant, maar dat is zeker voor de zomer geen probleem. Het lage alcohol in beide wijnen is een absolute pré. Mooi initiatief met een geweldig verhaal.
Rotterdam Urban Winery is een innovatieve start-up (2022) die zich richt op het omzetten van overtollige tafeldruiven in smaakvolle wijnen. Met een eigenzinnige aanpak en een sterke focus op duurzaamheid en het verminderen van voedselverspilling, streeft de winery ernaar om vanuit de stad Rotterdam een positieve impact te maken op de wereld. Niet voor niets voert het merk de slogan ‘Urban terroir for rebels’, waarbij de stad en zijn havens – de grootste fruitdoorvoerhavens van Europa – de vruchtbare grond zijn waarop op een tegendraadse manier smaakvolle wijn geproduceerd wordt. Rotterdam Urban Winery wordt ondersteund door Citylab010. Ga voor meer info en een overzicht van producten en afzetkanalen naar www.rotterdamurbanwinery.nl.
GRATIS E-BOOK
Welke wijn past bij welk gerecht?
Ben je liefhebber van wijn én lekker eten? Maar je weet niet precies hoe je een wijn kiest die bij jet gerecht past? Dan is dit dé perfecte gids die je helpt om de juiste wijn-spijs combinatieste vinden. Hoe?
- Door mijn stapsgewijze methode toe te passen
- Met inspirerende voorbeelden om meteen uit te proberen