Wijnnieuws

Terugblik op de Wine Professional 2025

Kan je niet wachten met koken? Scroll direct naar het recept

Tegelijkertijd met de Horecava vond dit jaar opnieuw de 3-daagse Wine Professional beurs plaats in de RAI in Amsterdam. Een hoogtepunt voor iedereen met passie voor wijn en gastronomie. Uiteraard was ik erbij! Op maandag en dinsdag heb ik genoten van het uitgebreide programma en bijzondere proeverijen. Wat kwam er zoal langs? Hieronder deel ik in vogelvlucht mijn hoogtepunten van dit inspirerende evenement.

Maandag 13 januari: hoogtepunten van de eerste dag

Wine Professional 2025De eerste dag van Wine Professional was overweldigend druk, een teken van het succes en de aantrekkingskracht van deze vakbeurs. Het programma, georganiseerd door The Wine & Food Association (Jan van Lissum met dochter Kyra en zoon Sebastiaan), bood een geweldige mix van wijn-spijs combinaties en masterclasses.

Wijn-Spijs met Nazka en Zuid-Amerikaanse wijnen

De dag begon met een sessie verzorgd door het Peruaanse toprestaurant Nazka, begeleid door sommelier Alessandro Tondini, die later werd uitgeroepen tot ‘sommelier van het jaar 2025’. Hoogtepunt was een kleurrijk aardappelgerechtje, geserveerd in een koperen kommetje, gecombineerd met een licht-oranje wijn van de Negra Criolla-druif. Twee wijnen, geserveerd op verschillende temperaturen, lieten zien hoe temperatuur een gerecht volledig anders doet aanvoelen. Een fascinerende ervaring!

 

Wijn-Spijs met Zarzo en Spaanse wijnen

Ook bij de sessie van restaurant Zarzo* uit Eindhoven was het vechten voor een plekje. Chef Adrian Zarzo toonde zijn liefde voor Jerez-wijnen, met onder andere twee prachtige witte wijnen van de Palomino-druif. Bijpassende hapjes, zoals scheermesjes met kaviaar en Kingfish met sobrasada, zorgden voor een amazing smaakervaring. En goed nieuws: Zarzo opent medio februari een nieuwe wijnbar, Bar Barolo in Eindhoven op de Keizersgracht. Een bezoek waard!

 

Dinsdag 14 januari: Inspiratie en ontdekkingen

De tweede dag bracht opnieuw een vol programma met boeiende proeverijen en presentaties. Hier zijn mijn hoogtepunten:

Proeverij bij Le Vineur

Bij Kariem Hamed van Le Vineur proefde ik prachtige Blanc de Blancs van Pierre Callot, gevolgd door wijnen van jonge, innovatieve wijnmakers.

Wine Professional 2025
Cees van Casteren (Master of Wine) verzorgt de presentatie Alto Adige

Alto Adige met Cees van Casteren

Cees van Casteren (MW) presenteerde wijnen uit Alto Adige, één van de mooiste wijnregio’s ter wereld. Een reeks van zes witte en één rode wijn toonde de veelzijdigheid en kwaliteit van deze regio.

 

Wijn-Spijs met oude Silvaner

In een sessie over oude Silvaner-wijnen uit Franken, gemaakt door Stefan Vetter, proefde ik natuurwijnen met extreem lage alcoholpercentages (9%) en frisse zuren. De gerechten van het Rotterdamse restaurant De Matroos & Het Meisje maakten deze ervaring compleet. Een echte eye-opener! Deze natuurwijnen zijn te koop bij importeur Pieksman.

 

Wijn-Spijs met Amelie

Top-sommelier Julee Resendez-Bruens van wijnbar Amelie in Amstelveen presenteerde een bijzondere proeverij met gerechten van restaurant Amber Garden. Verrassende combinaties zoals spinazieballetjes, gepocheerde inktvis en Crispy Angus beef waren van topniveau. Beide locaties komen op mijn to-do lijst!

Andere hoogtepunten

Tussendoor was ik aanwezig bij de proeverij van importeur Well of Wine met als invalshoek ‘The road to organic certifications, of not? We proeven in zeer rap tempo de wijn van vier topproducenten:

  • Hofstätter (Alto Adige)
  • Felix Callejo (Ribera del Dero)
  • Avgvstvs (Penedès)
  • Domaine Baumann-Zirgel (Alsace)

Vuurzee bier met kaviaar op Wine Professional 2025Bijzondere pairing van gastronomisch Vuurzee-bier met kaviaar: een waar culinair feestje!

 

Nominatie Wijnvrouw van het Jaar

De dag werd afgesloten met de eerste nominatie voor Wijnvrouw van het Jaar 2025: Janneke Rutten van Intense Wines. Zij heeft een wijnbedrijf dat zich inzet om de wijnwereld te verbeteren met meer betaalbare wijnen die biologisch én sustainable zijn. Lees hier verder!

 

Een geslaagd evenement
Wine Professional 2025 was wederom een indrukwekkend evenement vol inspiratie, georganiseerd door The Wine & Food Association. Ik kijk nu al uit naar de editie van volgend jaar!

 

Ontdek de perfecte wijn bij elk gerecht met ons GRATIS e-book!

Download 'm nu!

Ben jij ook een liefhebber van wijn en lekker eten, maar weet je niet altijd welke wijn het beste bij je gerecht past? Dan hebben wij iets speciaals voor jou! Ons gratis e-book “Welke wijn bij welk gerecht?” is jouw ultieme gids voor het vinden van de perfecte wijn-spijs combinaties.

Download 'm direct!