Primitivo van Fatalone

Wijn met ‘muziektherapie’

Is de Zuid-Italiaanse Primitivo hetzelfde als de Californische Zinfandel? Enkele jaren geleden was er veel ophef over de verschillen en overeenkomsten tussen deze twee rassen .Vrij snel werd geaccepteerd dat er ‘misschien wel een zekere overeenkomst’ zou zijn. Maar voor de Italiaanse wijnmaker Pasquale Petrera is dit geen vraag om zich dagelijks mee bezig te houden. Wel wil hij de allermooiste Primitivo’s maken. Daarvoor voedt hij zijn wijnen zelfs op met muziek in de kelder.

De Amerikanen waren van mening dat de Zinfandel hún unieke, eigen druif was, terwijl de Italianen ervan overtuigd waren dat deze druif authentiek Italiaans was (Primitivo). Over en weer beschuldigden ze elkaar ervan de druif te hebben ‘geleend’ en ten onrechte als ‘puur Amerikaans’ of ‘oer Italiaans’ te beschouwen. Minstens zo opmerkelijk was de claim van Kroatische wijnboeren, die stelden dat beide druiven niks anders waren dan hun Plavac Mali. Deze vineuze soap sleepte zich geruime tijd voort.

Vines3

Hetzelfde DNA
Onderzoek van de befaamde University of California U.C. Davis bracht duidelijkheid. Allereerst toonden ze aan dat het DNA van de Zinfandel en de Primitivo gelijk is. Op het eiland Kaštela aan de Dalmatische kust, vond men de lokale Crljenak Kaštelanski, ook bekend als de Tribidrag. Ook deze druif bleek hetzelfde DNA als de Primitivo/Zinfandel te hebben en aangenomen werd dat de druif ooit hier zijn oorsprong vond. Ook werd bewezen dat de Plavac Mali niet dezelfde druif is, maar een nakomeling van de Zinfandel/Primitivo en de Dobričić, een oud druivenras dat groeit op Šolta, een ander eiland in de Adriatische zee.


Fatalone: Primitivo-specialist
Het druivenras primitivo dankt zijn naam aan het feit dat hij vroeger rijpt dan andere variëteiten; primativus in het Latijns betekent ‘eerste om te rijpen’. Al in 1799 plantte Priester Don Francesco Filippo Indellicati deze vroeg rijpende druif aan in Gioia del Colle bij Bari. Hier staat ook de Azienda van Pasquale Petrera. Als wijnmaker van het familiebedrijf Fatalone koestert hij daar uiteraard de Primitivo.

Dit druivenras is niet gemakkelijk, want hij bloeit bijvoorbeeld twee keer. Tijdens de laatste bloei ontwikkelen zich nieuwe trossen, de racemi, die later en langzamer rijpen en door Pasquale o.a. worden gebruikt om er een levendige rosé van te maken. De druif is rijk aan suiker en rijpt op het laatst zo snel, dat hij in slechts 3 dagen van onrijp naar overrijp kan gaan. Bovendien zorgt de dunne schil voor de nodige uitdagingen en ook dat vraagt om een zorgvuldige vinificatie.

4 luglio 2012_0027
Vader Filippo (links) en zoon Pasquale Petrera

Met muziek grootgebracht
De Primitivo’s van Fatalone (biologisch gecertificeerd!) blinken uit in typiciteit en kwaliteit. De stijl is ongekunsteld, omdat de opvoeding in roestvrijstaal en grote vaten van Slavonisch eiken vooral het eigen karakter van de druif benadrukken en niet die van de wijnmaker of marketingafdeling. Volgens Pasquale stimuleert ‘muziektherapie’ de micro flora in de wijn. Dat verklaart waarom we regelmatig new age, klassieke muziek en opnames van geluiden uit de natuur horen in zijn wijnkelder. Wetenschappelijk bewezen is deze therapie (nog) niet, maar het is een feit dat met name de Fatalone Riserva een wijn is waar muziek in zit. Warmbloedig, met een zondoorstoofd Zuid-Italiaans karakter. In zowel neus als mond een fraaie mix van rijp, rood en zwart fruit, veel sap en smaak met een smeuïge kruidigheid en een fijne houttoets. De wijn is even rijk als fris en vraagt om gulle glazen en gerechten. Gun de wijn wat lucht, giet een beetje uit de fles en laat hem dan een uurtje of wat ademen. Decanteren kan ook, maar is wat grover en wordt niet aanbevolen.

Importeur: Terroirwijn Rotterdam.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *