Als je het hebt over Malbec, komt de naam Hervé J. Fabre onvermijdelijk naar voren; dé Malbec-koning van Argentinië. Onlangs was zijn vrouw en zakenpartner Diane Fabre in Nederland om de nieuwste wijnen uit hun collectie te presenteren. Tijdens een lunch bij Molen de Dikkert in Amstelveen vertelt ze het inspirerende pioniersverhaal van hun wijnhuis, terwijl we genieten van een proeverij met Phebus Malbec-wijnen uit Mendoza, Patagonië, en Prieure de Cenac uit Cahors.
Het verhaal begint in Frankrijk, in de jaren ’90. Hervé Joyaux Fabre, geboren en getogen in een familie van wijnhandelaren uit Bordeaux, groeide op met wijn. Het was bijna vanzelfsprekend dat hij zelf de wijnwereld zou betreden. Begin jaren negentig besloot hij echter om naar Argentinië te verhuizen, gedreven door zijn overtuiging dat Malbec als mono-cépage geweldige mogelijkheden kon bieden. Hij kocht een aantal oude Malbec-wijngaarden uit 1908 in Mendoza en richtte hier zijn wijnhuis Fabre Montmayou op, aan de voet van de Andes. Vijf jaar later volgde wijnhuis Phebus.
Van Mendoza naar Patagonië
Na enkele succesvolle jaren in Mendoza, besloot Hervé uit te breiden naar Patagonië. In de regio Rio Negro kocht hij wijngaarden en een wijnmakerij. Het unieke, koele klimaat van deze zuidelijke regio, gecombineerd met het terroir, bood hem de kans om Malbec-wijnen te creëren met een geheel eigen stijl, anders dan die uit Mendoza.
Inmiddels bezit hij drie verschillende wijnhuizen in Argentinië: Fabre Montmayou, Viñalba en Phebus. Zijn bedrijf is uitgegroeid tot een van de topdomeinen, met veel bekroonde wijnen. In 2017 werd hij zelfs uitgeroepen tot Producer of the Year van Argentinië. Ook ontving hij al twee keer de titel ‘Beste Rode Wijnmaker van het Jaar’ van The International Wine Challenge.
Nieuwe labels voor Phebus
Na ruim tien jaar vond Diane, als verkoopdirecteur, het tijd voor een modernisering van de Phebus-etiketten. Phebus, de bijnaam voor Apollo, de zonnegod uit de Griekse mythologie, staat voor licht en puurheid. Vandaar de gouden zon op het label. Ze koos verder een kleurenpalet dat past bij de oorsprong van de wijnen: BLAUW voor de wijnen uit Mendoza, ROOD voor die uit de Uco Valley, en GROEN voor de wijnen uit Patagonië.
Terug naar Frankrijk
In 2015 besloot Hervé opnieuw te investeren in Frankrijk. Geïnspireerd door de vernieuwende kwaliteit en diversiteit van de terroirs, koos hij als Malbec-specialist voor de regio Cahors – de bakermat van de Malbec (ook wel Cot genoemd). In 2017 werden hij, zijn vrienden en medewerkers de trotse eigenaren van Vignobles Saint Didier Parnac in Cénac, bestaande uit Château Saint Didier, Château de Grézels en Prieuré de Cénac.
De geproefde wijnen
Tijdens de enthousiaste presentatie van Diane proefden we zowel de Malbec-wijnen uit Argentinië als die uit Cahors. Dat was een interessante vergelijkende proeverij; het zachte, ronde en rijpe uit Argentinië naast de stevige elegantie uit Cahors.
Argentinië
- Phebus Malbec 2023 Mendoza (€ 8,-): De instapwijn met in de geur veel rijp fruit (vooral bramen). Zonder houtopvoeding, dus sappig en vol met rijpe fruittonen. Verleidelijk en fris.
- Phebus Reservado Malbec 2022 Mendoza (€ 12,-): Een iets ingetogen neus, met in de smaak frisheid en meer concentratie. Mooi rijpe tannines geven balans.
- Phebus Reservado Malbec 2022 Patagonië (€ 12,50): Fris en sappig van smaak, met zachtere tannines dan de Mendoza-variant. Een verfijnde wijn waarin de zeewind van Patagonië voelbaar is.
- Phebus Gran Reservado 2022 Malbec Mendoza (€ 18,-): Intens van kleur en geur met subtiele houttonen. Zacht, rond en rijp van smaak. Een volle, krachtige wijn met een stevige body.
Cahors
- Prieure de Cenac Malbec Cahors AOC 2020 (€ 15,00): Gemaakt van druiven uit kalkrijke bodems in Cahors, wat de wijn lengte, mineraliteit en finesse geeft. Een elegante rode wijn met medium+ tannines en een pittige afdronk.
- La Vierge 2018 Cahors (€ 25,-): Gemaakt van druiven uit een hoger gelegen wijngaard. Deze wijn heeft frisse zuren en medium tannines met mooie mineraliteit en complexiteit. Elegante wijn met sappige afdronk. My favorite!
Mooie Wijn-Spijs combinaties
Na de presentatie stond er een lunch voor ons klaar. Het team van restaurant Molen de Dikkert had prachtig gekookt bij de Malbec-wijnen van Hervé Fabre. We genoten van een heerlijk voorgerecht met krokante zwezerik en een hoofdgerecht van sappige reebok.
Maar ook thuis kun je Malbec-wijnen veelzijdig inzetten bij verschillende gerechten. Op I Love Food & Wine vind je smakelijke recepten zoals pasta met truffel, eendenborst met blauwe bessen, lamskoteletten van de BBQ, authentieke chili con carne, of een klassieke steak met chimichurri. Perfecte keuzes om de rijke smaken van Malbec tot hun recht te laten komen!
Serveertip: drink Malbec licht gekoeld
Onthoud bij het serveren van Malbec: drink ze licht gekoeld om de smaak optimaal tot zijn recht te laten komen. Een half uurtje in de koelkast voor het serveren doet wonderen, en in de zomer zelfs iets langer.
Ontdek de perfecte wijn bij elk gerecht met ons GRATIS e-book!
Download 'm nu!
Ben jij ook een liefhebber van wijn en lekker eten, maar weet je niet altijd welke wijn het beste bij je gerecht past? Dan hebben wij iets speciaals voor jou! Ons gratis e-book “Welke wijn bij welk gerecht?” is jouw ultieme gids voor het vinden van de perfecte wijn-spijs combinaties.
Download 'm direct!