Malbec Day

Op bezoek bij Landgoed de Salentein

Onlangs vierde Landgoed de Salentein in Nederland op feestelijke wijze de Salentein WORLD MALBEC DAY, een eerbetoon aan de iconische Malbec druif uit Argentinië. Het landgoed, gelegen in Nijkerk, bracht wijnliefhebbers samen voor een dag vol proeverijen en masterclasses. Een korte impressie.

Salentein is niet alleen een landgoed in Nederland. Nee, er is ook een wijndomein in Argentinië met dezelfde naam. Vijf jaar geleden bezocht dit prachtige bedrijf in Mendoza tijdens een fantastische wijnreis georganiseerd door de Vereniging van Vinologen. Daar werden we getrakteerd op een rondleiding en geweldige Argentijnse barbecue om nooit te vergeten.

Salentein winery in Mendoza
Salentein winery in Mendoza

 

 

Salentein Nederland en Salentein Argentinië

Maar wat is de connectie tussen deze twee Salenteins? Het verhaal begint met de Nederlandse ondernemer Mijndert Pon, die in 1996 Bodega Salentein oprichtte in de Uco-vallei, Mendoza.

Salentein Tijdens een wereldreis werd Mijndert namelijk verliefd op het land. Wat begon als een avontuur voor Black Angus runderen, groeide al snel uit tot een passie voor wijn. In 1995 werden de eerste stukken land gekocht voor de teelt van fruit en wijndruiven, en in 1996 kocht hij de wijngaarden  El Portillo, La Pampa en San Pablo. En zo begon het verhaal van Salentein in Argentinië.

Landgoed de Salentein: het Nederlandse uithangbord

Dankzij de betrokkenheid van de familie Pon is er een directe lijn tussen de wijngaarden in Argentinië en de gevulde wijnglazen in Nederland.

In Nederland fungeert Salentein als een belangrijke distributie- en marketingarm voor de wijnen die in Argentinië met passie worden geproduceerd. Deze nauwe samenwerking zorgt ervoor dat de wijnen van Salentein snel en effectief hun weg vinden naar Nederlandse wijnliefhebbers, die de kwaliteit en reputatie van het merk hoog in het vaandel hebben staan.

Salentein in Mendoza
De giftshop in Mendoza verkoopt authentieke kledij

Maar de connectie tussen Nederland en Argentinië gaat verder dan alleen het commerciële aspect. Het Landgoed de Salentein in Nederland organiseert regelmatig evenementen om hun wijnen te promoten en de culturele band te versterken. En hier komt onze Malbec Day om de hoek kijken. Tijdens deze dag kunnen ze de veelzijdigheid en bovenal de kwaliteit van hun Salentein-wijnen heel makkelijk over het voetlicht brengen!

 

Kwaliteit staat voorop

Deze toewijding aan kwaliteit heeft zijn vruchten afgeworpen, met internationale erkenning als resultaat. Salentein is in 2023 uitgeroepen tot de nummer 9 van ‘The World’s Best Vineyards’, door Mundus Vini tot beste producent van Argentinië. Daarnaast hebben de wijnen talloze prijzen gewonnen, waaronder ‘Best of Show Argentina’ voor de Single Vineyard Los Cerezos Malbec 2018.

Malbec Day

Maar genoeg over geschiedenis en prijzen, laten we het hebben over wat er deze Malbec Day in Nederland te beleven viel.

Malbec wijnen op 21 april tijdens de Malbec Day op landgoed de Salentein
Bekroonde Pyros Limestone Hill

Hoogtepunt was de exclusieve masterclass geleid door Robert Leussink, initiatiefnemer van de Salentein MALBEC DAY, waarbij acht verschillende Malbecs werden gepresenteerd, waaronder de bekroonde Pyros Limestone Hill Malbec, in 2021 door Mundus Vini uitgeroepen tot de beste wijn van Argentinië.

 

‘Malbec is de koningsdruif van Argentinië’, legt Leussink tijdens de Masterclass uit. Vervolgens krijgen we de gelegenheid om de diverse smaken van Malbec te verkennen, beïnvloed door factoren zoals terroir, hoogte en leeftijd van de wijnstokken. Het is fascinerend om te zien hoe deze elementen de unieke karakteristieken van elke wijn vormen.

 

Exclusieve masterclass geleid door Robert Leussink op landgoed Salentein
Exclusieve masterclass geleid door Robert Leussink

 

Welke gerechten passen bij Malbec?

Naast de masterclass konden we op het zonnige terras genieten van een uitgebreide selectie van Malbec-wijnen, gepresenteerd met heerlijke Argentijnse gerechten (biefstuk chimichurri), ter plekke bereid door de chefs van Landgoed de Salentein. We proeven heerlijke empanadas, een schaslick met gamba’s en natuurlijk een sappig stuk rundvlees, de ideale combinatie met de rijke en complexe smaak van Malbec uit Argentinië.

Argentijnse empanadas tijdens de Malbec Day op landgoed de Salentein
Argentijnse empanadas
biefstuk met chimichurri op Landgoed de Salentein
Biefstuk van de BBQ met chimichurri

 

Met deze Salentein MALBEC DAY heeft Landgoed de Salentein een brug geslagen tussen Nederland en Argentinië, waarbij wijnliefhebbers de kans kregen om de rijke smaken en tradities van Argentinië te ervaren in de prachtige omgeving van dit landgoed op de Veluwe.

Wist je dat MALBEC DAY zelfs een officiële vrije dag is in Argentinië? Ik stel voor om deze feestdag ook in te voeren in Nederland ????.

Malbec wijnen op 21 april tijdens de Malbec Day op landgoed de Salentein
Alle geproefde Malbec-wijnen