Mas des Dames

Nederlandse wijnvrouw in Frankrijk

Met hét boek in de hand komen ze en masse langs op de vaste bezoekdag. Die Nederlanders met een goeie neus voor wijn en interesse naar het bijzondere verhaal erachter. Het verhaal van Lidewij van Wilgen van Mas des Dames.

Franse BN-er
Ze is zo langzamerhand een BN-er, maar dan met een Franse twist. Haar verhaal is er een van heel hard werken, doorzetten en dan het grote succes. Even in het kort, deze dame vertrok nog maar 13 jaar geleden met haar toenmalige man en drie jonge kinderen naar de Languedoc. Na werkeloos te hebben toegezien hoe anderen het domein runden, nam ze het roer in eigen handen en deed een opleiding in wijngaardbeheer en vinificatie. Nu al is het resultaat daar… Na heel veel werk en investeringen klasseert Jancis Robinson Mas des Dames haar wijnen onder haar ‘Languedoc favorites’ (Financial Times). En zijn de wijnen van Lidewij te vinden in zeer gerenommeerde restaurants.

Helemaal opnieuw
Alle wijngaarden werden hersteld, de wijnkelder en het vinificatie materiaal volledig herzien. Lidewij is geheel in control, samen met haar drie dochters Marijn, Fiene en Lara.  Een bezoek aan Lidewij is de moeite waard. Ze neemt je mee op een wandeling tussen de wijngaarden. Deze liggen tegen de heuvels en bestaan uit verschillende kleine percelen, omringd door een natuurlijke begroeiing van eiken, olijfbomen, pijnbomen en geurige kruiden als tijm en rozemarijn. Ondertussen vertelt ze haar verhaal, van hoe ze ooit startte als onbekende in de wijnbranche en hoe ze totaal niet serieus werd genomen. Nu is dat anders, deze Hollandaise weet van wanten en zet zelfs de toon met het biologisch werken in de wijngaard en het pas dan oogsten wanneer zij denkt dat het goed is.

Kwaliteit staat voorop
Ze vertelt: ‘De kwaliteit van de wijn staat voorop, en ik denk dat 80% van de kwaliteit van een wijn wordt bepaald in de wijngaarden. Daarom koesteren we onze oude wijnranken. En ik werk biologisch, de pesticiden komen er bij mij niet in. De gevarieerde natuurlijke plantenpopulatie zorgt hier samen met de populatie microscopisch kleine spinnetjes voor een natuurlijk evenwicht en beschermen de wijngaarden tegen ziekten. Mas des Dames wordt sinds 2009 gecontroleerd door Ecocert – de jaargangen vanaf 2012 zijn officieel AB. Ook weren we de machines uit de wijngaard.  Kwaliteitswijn maken vereist nou eenmaal heel veel handwerk. Niet alleen de oogst is manueel, ook het voortraject gaat niet mechanisch. Tuurlijk doe ik niet alles alleen, ik heb een geweldig team mensen op wie ik kan rekenen.’

Wijnen met passie
Na de wandeling kan er geproefd worden, en dat gebeurt op het erf van het achttiende-eeuwse domein. Mas des Dames heeft geen enorm assortiment, maar wat er staat is zeer de moeite waard. Er wordt hier gewerkt met passie en dat proef je. Op de tafel: krachtig en kruidig wit, van 100% grenache blanc, gastromische rosé van grenache, mourvèdre, en syrah (30/50/20%), en rood met de toepasselijke namen La Dame en topcuvée La Diva. Vooral de laatste is een krachtpatser met elegantie. Gemaakt van de in de Languedoc toegestane druiven; syrah (50%) en grenache (30%) maar ook van de alicante Henri Bouchet, een druivenras uit een honderd jaar oude wijngaard die nog maar 15 hl per hectare geeft.  Hij heeft een bijzonder fijne neus van rijp zwart fruit zoals bramen en zwarte kersen, verse kruiden, vijgen en specerijen. In de smaak is de wijn lekker geconcentreerd, met soepel, rijp fruit, een bijzondere complexiteit en subtiele tonen  van het eikenhout.

 

  • Het boek van Lidewij heet ‘het Domein’ publicatie: Cargo Fonds van de Bezige Bij.
  • Ook Foodies on Winetravel neemt u mee naar het Mas des Dames van Lidewij. Via: www.chateau-petri.com/www.beproefd.nl)
  • De wijnen van Lidewij zijn in Nederland te koop bij Okhuysen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *