Sfeerimpressie 1

Video: ontdek wijnland Macedonië

Wie kent Macedonië? En nog een stap verder wie is er al eens geweest? Ik, in ieder geval niet! Tenminste niet tot begin september 2016. Op uitnodiging van Ghislaine Melman maak ik onverwacht kennis met dit mooie Oostblok land, net boven Noord-Griekenland. Uiteraard gaan we er naar toe vanwege de wijn. Want Ghislaine Melman van Melman Communications is een gespecialiseerd PR-bureau in wijn. En zo maak ik kennis met de prachtige wijnen van dit land!

Met een groep van 7 wijnprofessionals maken we een tour van 3 dagen door dit nog onbedorven en ruige land. We ontdekken bijzondere druivenrassen waar je nog nooit van hebt gehoord; zoals witte rassen als Smederevka, Temjanika, Belan, Zupljanka, Zilavka, en rode rassen met namen als Kratosija, Prokupec en de belangrijkste Vranec (bijnaam zwarte hengst).

Er gaat een wereld voor ons open. Want Macedonië blijkt ongelooflijk interessant als wijnland. Het moet alleen nog ontdekt worden in ons geciviliseerde Westen waar de wereld vooral draait om Chardonnay, Sauvignon Blanc, Bordeaux of Prosecco.

Aan de hand van het filmpje maken we life-rondreis door wijnland Macedonië. Kijk en lees wat we hier hebben beleefd.

Skovin Winery: een goed begin

Na een vlucht van 4 uur landen we in de hoofdstad Skopje. Een korte busreis brengt ons naar het landelijke Hunter’s Lodge Kamnik Hotel. Het interieur is zeer bijzonder. Het lijkt wel alsof we op hertenjacht gaan in plaats van wijnbedrijven bezoeken ;-). Niets is minder waar. Bij aankomst staat Elena Milosevska, onze wijngids ter plaatse van Wines of Macedonië, al klaar. We checken in en vertrekken naar ons eerste wijndomein: Wijnproducent Skovin (600 ha). Ontvangst door de vrouwelijke wijnmaakster Milica Gligorovska. Uitgebreide rondleiding door een van de grootste wijnbedrijven van Macedonië dat al sinds eind jaren zeventig wijn maakt van lokale druiven. Ongeveer 80% is voor de export. Aansluitend een proeverij in een uitermate groot (maar enigszins basic) proeflokaal. We proeven 10 wijnen van zowel inheemse als internationale rassen.

Op naar de lunch! Die vindt plaats op een bijzondere plek. Eigenlijk voor toeristen bedoeld: een openluchtmuseum waar alle bijzondere bouwstijlen van Macedonië bij elkaar zijn gezet. De lunch vindt plaats op een groot, maar overdekt, terras. Allerlei bijzondere Macedonische gerechten worden aangedragen; het kan niet op. Alles even lekker. Wat altijd op tafel komt is de Söpska Salata, een salade van tomaten, komkommer, uien en feta. We kunnen er weer even tegen…

Meer weten over Macedonië? Overmorgen volgt deel 2: bezoek aan Chateau Kamnik Winery.

Op de hoogte blijven van interessant wijn&spijs nieuws? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.