Sfeerimpressie 3

Video: Ezimit en Dalvina in Macedonië

Heb je de eerste twee delen van Macedonië als Wijnland al gezien? Op uitnodiging van Ghislaine Melman van Melman Communications en Wines of Macedonië, brengt een groep van 7 wijnprofessionals een bezoek aan dit mooie wijnland. Vandaag opnieuw een sfeerimpressie, nu van Ezimit en Dalvina Winery. Kijk naar mijn videofilmpje en geniet mee…

Op dag 2 bezoeken we twee mooie wijnhuizen. We starten met Ezimit Winery en worden ontvangen door chef-oenoloog Milev Petar. Hij neemt ons eerst mee naar de wijngaard waar vooral pinot noir en chardonnay staat aangeplant. Ze zijn gestart in 1991 en produceren momenteel 4,5 miljoen liter wijn. Ezimit Winery was een van de eerste domeinen die overstapten van bulkwijn naar kwaliteitswijn. Het overgrote deel wordt geëxporteerd, o.a. naar Nederland.

Ezimit: Icoonwijn is gearomatiseerd!

Ze verbouwen vele rassen (zowel inheemse als internationale rassen) op ca. 340 ha. Hiermee zijn ze de op een na grootste producent van Macedonië, op Tikves na. Na de rondleiding volgt de proeverij met 7 verschillende wijnen. Het meest opvallend was hun icoon-wijn Terra Makedonika. Een blend van vranec (60%), shiraz (20%) en merlot (20%). Deze wijn wordt gearomatiseerd met gedroogde kruiden. Het is een mooie kruidige wijn met een goede balans. Sappig en toch stevig. Frisse zuren en stevige tannines. Lange afdronk. Erg verrassend en bijzonder!

Helaas wordt deze wijn niet geïmporteerd door de Nederlandse importeur Univin.nl.
Exportprijs is € 15,-

 

Dalvina: Groot en modern

Dalvina Winery is gevestigd in het plaatsje Strumica, in het uiterste deel van Povardarie. Ontvangst vindt plaats door General Manager Zoran Peev. Met hem samen maken we eerst een toer door de inmens grote wijngaarden. We racen in open auto’s tussen de wijnstokken door. Ze verbouwen 11 rassen, maar daarnaast ook fruit en paprika’s. Hun capaciteit is 4,5 miljoen liter wijn per jaar. Ze werken hier volgens de nieuwste technieken en op basis van zwaartekracht.

Zoran Peev van Dalvina Winery opent fles

De tasting vindt plaats in de wijnkelder. We proeven, onder leiding van oenoloog Dr. Goran Milanov, 11 wijnen: van mousserend naar 6 witte wijnen (gemaakt van inheemse druiven, maar ook verschillende chardonnay’s) naar 5 rode (overwegend gemaakt van vranec). Meest opvallend: Ar-magedon 2008. Een blend gemaakt van vranec met cabernet sauvignon en merlot. Heeft 18 maanden gerijpt op macedonisch hout. Resultaat: rijpe wijn met redelijke tannines, bessenfruit en een zachte houtlagering. Sappig maar stevig. Dalvina zoekt nog een importeur in Nederland!

Tot slot: een mooi diner met overnachting in Popova Kula Winery. Ook voor toeristen een prachtige plek om te overnachten.

Interesse in meer Wijn & Spijs nieuws? Meld je aan voor de nieuwsbrief.