Je staat heerlijk te koken en proeft regelmatig even van dat pruttelende stoofpotje op het vuur. Wat mist er? Die échte rijke, volle smaak die de hachee van oma zo bijzonder maakte. Het geheim? Een scheutje wijn. Het is niet alleen heerlijk om een glas bij een gerecht te drinken, maar juist ook om het IN EEN GERECHT te gebruiken. Koken met wijn is leuk, maar dan moet je wel weten hoe je dit het beste kunt doen. Bij mij ben je meteen aan het goede adres. Dit zijn de beste tips.
Koken met wijn: de algemene regels
Je hebt wijn nodig voor je gerecht, je staat voor het wijnschap in de supermarkt… Maar dan? De keuze in het wijnschap is overweldigend. Daarom is het fijn om een basisregel te hebben: rode wijn bij rood vlees, witte wijn bij wit vlees (kip, kalf) en vis. Toch is het ook prettig om iets meer kennis over koken met alcohol te hebben, zodat je weet welke wijn dan de juiste keuze is.
Stoofpotten: het type vlees bepaalt
We duiken er wat dieper in. Wanneer je een stoofschotel maakt, is het goed om naar het type vlees te kijken. Voor een stoofpot op basis van rundvlees, zoals hachee of boeuf bourguigonon, geldt bijvoorbeeld dat een volle rode wijn die rond en soepel is het beste tot zijn recht komt. Denk dan bijvoorbeeld aan een kruidige rode wijn uit de Languedoc.

Maak je een stoofpotje met varkensvlees of kip zoals coq au vin? Denk dan aan fruitigere rode wijn, zoals een Beaujolais. Voor vegetarische stoofpotjes met linzen is bijvoorbeeld een Pinot Noir een goede keuze.
Visgerechten: bij voorkeur witte wijn
De basisregel in het algemeen bij ‘koken met wijn’ is dat visgerechten goed samengaan met frisse witte wijn. Wil je wijn erbij drinken dan is alles afhankelijk van hoe het uiteindelijke gerecht eruit gaat zien en hoe dat smaakt. Vooral de saus bepaalt dan de keus van de witte wijn; dat kan dan net een wijn zijn met een ander smaakprofiel.

In het algemeen: vette vis, zoals zalm, gaat goed samen met droge en frisse smaken. Een sauvignon blanc of riesling is dan een goede zet. Kook je met magere vis? Verrijk de smaak dan met een wat rondere Pinot Grigio.
Gevogelte: wit en/of rood
Met gevogelte kun je alle kanten op, dus ook verschillende wijnsoorten gebruiken. Gebraden kip is bijvoorbeeld lekker met iets droogs en fruitigs, zoals een Chenin Blanc. Een gevulde kalkoen breng je op smaak met een lichte rode wijn, wat dus met de algemene regel breekt. Een Pinot Noir is een goede keuze.
De kwaliteit van de kookwijn
De kwaliteit van de kookwijn is essentieel. Goedkope kookwijnen bevatten vaak toegevoegde zouten en suikers. Gebruik een wijnsoort die je ook zelf zou drinken, maar kies niet de duurste fles. Een goede supermarktwijn volstaat prima.
Koken met wijn en alcohol?
Veel mensen denken dat alle alcohol verdwijnt uit een gerecht als je ermee kookt. Dat is niet helemaal waar. Dit is namelijk helemaal afhankelijk van bereidingswijze, temperatuur en hoeveel wijn je hebt toegevoegd. Alcohol verdampt pas bij 78,4°. Je zou dus kunnen denken dat alle alcohol eruit is als je het even bij deze temperatuur laat staan. Maar zelfs na 2 uur sudderen zit er nog steeds ca. 10% alcohol in je gerecht.

Ontdek de perfecte wijn bij elk gerecht met ons GRATIS e-book!
Download 'm nu!
Ben jij ook een liefhebber van wijn en lekker eten, maar weet je niet altijd welke wijn het beste bij je gerecht past? Dan hebben wij iets speciaals voor jou! Ons gratis e-book “Welke wijn bij welk gerecht?” is jouw ultieme gids voor het vinden van de perfecte wijn-spijs combinaties.
Download 'm direct!