Sprankelende connectie

Brouzje exclusief importeur Champagne Joseph Perrier

Nederland is weer een Champagne huis rijker: sinds eind mei 2024 importeert Brouzje, oftewel Hinke de Jong (genomineerd wijnvrouw van het jaar 2024)  de verfijnde champagnes van Joseph Perrier. Om dat te vieren vond er een exclusief event plaats bij Grand Hotel Karel V in Utrecht en I Love Food & Wine was er ook bij.

De charme van kleinere champagnehuizen

Het is geen geheim dat Nederlanders steeds meer champagne drinken. Jarenlang vormden de grote champagnehuizen het boegbeeld van Champagne. Inmiddels veroveren de kleine, wat meer onbekende huizen de Nederlandse markt. Joseph Perrier is een van die huizen die in kleine hoeveelheden mooie champagne maken. Het vergt kennis en durf om deze huizen voor Nederland te selecteren en samen het avontuur aan te gaan.

De totale collectie champagne Joseph Perrier
De totale collectie champagne Joseph Perrier

Hinke de Jong: gespecialiseerd in Champagne

Sinds 2011 importeert Hinke de Jong uitsluitend Champagne van kleine champagnehuizen. Ze heeft er inmiddels ca. 10 in haar portfolio. Haar liefde voor wijn en in het bijzonder champagne, komt tot uiting in haar twee bedrijven Brouzje en Champagne Travel. En champagnehuis Joseph Perrier is de nieuwste loot aan de stam van haar bedrijf.

Portret Hinke de Jong
Portret Hinke de Jong

Hinke de Jong: ‘Joseph Perrier heeft zich steeds meer in de kijker gespeeld. Ze hebben een brede range aan zeer elegante cuvées, wat een prachtige toevoeging is aan ons assortiment.’

Ook de in Utrecht aanwezige Paul Edgar Bredar, Export Manager Europa bij Joseph Perrier, is enthousiast. ‘Sinds eind mei is Brouzje onze nieuwe exclusieve importeur en distributeur voor de Nederlandse markt. Wij kijken enorm uit naar dit nieuwe avontuur!’

 

Joseph Perrier, een eeuwenoud champagnehuis

Champagnehuis Joseph Perrier in Châlons-en-Champagne is een echt familiebedrijf met 24 ha eigen wijngaarden. Joseph Perrier werd in 1825 opgericht door Joseph en zijn zoon François-Alexandre Perrier. In 1870 dragen zij het stokje over aan hun neef Paul Pithois, die het champagnehuis wereldwijd op de kaart zet en ervoor zorgt dat ze in 1889 de officiële champagneleverancier van de British Royal Family worden. In 2025 is de cirkel rond, dan viert een ander vader-zoon duo, Jean-Claude en Benjamin Fourmon, het 200-jarig jubileum van het Champagnehuis Joseph Perrier.

Terroir is leading

Momenteel staat Benjamin Fourmon, de zesde generatie, aan het roer en onder zijn energieke aansturing zijn er al veel initiatieven en innovaties doorgevoerd. Zo heeft er met de komst van Nathalie Laplaige als wijnmaker een aantal jaren terug een kwaliteitsslag plaatsgevonden. Elk perceel wordt afzonderlijk gevinifieerd, zodat de identiteit van elk Champagne-terroir het beste tot uiting kan komen. Daarna wordt er voor elke wijn een rijpingsproces gekozen die het beste bij de beoogde stijl van wijn past. En voor degenen die al bekend zijn met Joseph Perrier, heb je het gemerkt?

Op de nieuwe labels prijkt een « Ruban » met een zonnemonogram die het terroir en de zon verbindt.

Toast met citroencrème en Belgische Kaviaar; een van de hapjes van Leon Mazairac
Toast met citroencrème en Belgische Kaviaar; een van de hapjes van Leon Mazairac

 

Genieten in Utrecht

In Utrecht staan 9 champagnes klaar om te proeven, vergezeld door lekkere hapjes van chef Leon Mazairac. Favorieten hebben we ook:

La Côte à Bras 2015, Blanc de Noirs, Brut Nature.

In de neus prachtige bloemen aroma’s van kamperfoelie en acacia gevolgd door rijpe rood fruit, zoals aardbeien en granaatappel, maar ook gekonfijte sinaasappel en kruidenhoning.

La Côte à Bras 2015, een van de favorieten van Joseph Perrier Champagne
La Côte à Bras 2015; 100% Pinot Noir

In de smaak witte perzik en rijpe peer. De afdronk is rijk en licht boterachtig.

Joseph Perrier ‘Cuvée Joséphine’ Extra Brut Champagne

Cuvée Joséphine van Joseph-Perrier is een parel van een cuvée samengesteld uit 60% Chardonnay en 40% Pinot Noir. De Chardonnay komt uit Mesnil en Bergeres-les-Vertus, terwijl de Pinot Noir afkomstig is van Ambonnay en Sacy op de berg Reims en Cumieres in de grote vallei van de Marne. In de neus aroma’s van witte perziken, sappige appels, citroengelei, walnoten en amandelen. De smaak is elegant en complex. Het briochekarakter, de heerlijke frisheid, het witte fruit en een zoutachtige mineraliteit dragen allemaal bij aan de delicate kracht en structuur van deze champagne. Een aanrader voor de serieuze champagneliefhebber!