Genomineerd!

Interview met wijnvrouw Floor van Ede van restaurant Brasserie van Baerle

Inmiddels is de vierde nominatie ‘Wijnvrouw van het Jaar 2021’ bekend gemaakt. Wijnvrouw/restaurateur/sommelier Floor van Ede is de gelukkige. Inmiddels heb ik haar drie voorgangers geïnterviewd: wijndocent Claudia van Dongen,  wijninkoopster Elke Wolterink en tekstschrijfster Nadien de Visser. Tijd om kennis te maken met nummer vier: Floor van Ede.

Floor van Ede: als 4e genomineerd voor de titel wijnvrouw van het jaar
Vier wijnvrouwen op een rij van links naar rechts: Magda van der Rijst, Floor van Ede, Birthe van Meegeren, Barbara Verbeek

Wie is Floor van Ede?

In het persbericht van ‘Wijnvrouw van het jaar’ staat het volgende:

Floor van Ede heeft in 1980 haar baan als lerares Aardrijkskunde opgezegd om op 27-jarige leeftijd, samen met een compagnon, Brasserie van Baerle in Amsterdam te beginnen. Later volgden restaurants Zabar’s, Le Zinc-et-les-Dames, !Zest en L’Entrecôte-et-les-Dames. In coronajaar 2020 bestond Brasserie van Baerle, waarvan zij al geruime tijd enig eigenaar is, 40 jaar.  Gedurende die 40 jaar heeft zij zich op vele manieren ingespannen om de kennis over en de belangstelling voor wijn te bevorderen. Dat deed zij door het volgen van cursussen en trainingen (zoals register-vinoloog bij de Wijnacademie), zelfstudie en het bezoeken van proeverijen.
Ze spoort haar medewerkers aan zich voor wijn te interesseren en stelt ze in staat om hun wijnkennis te vergroten. Velen van hen zijn later in de wijnwereld terecht gekomen als wijnblogger, sommelier, importeur of wijntaxateur.

Professioneel proever

Ook heeft zij 25 jaar geleden de nog steeds actieve Van Baerle Proefgroep gevormd, bestaande uit vinologen werkzaam in de import, journalistiek en horeca, die naast het organiseren van intensieve proeverijen, wijnreizen maakt – zowel in de Oude als de Nieuwe Wereld.
Sinds 1999 maakt zij deel uit van het wekelijkse proefpanel van Perswijn.

Beste wijnkaart

In haar restaurants presenteert zij een uitgelezen wijnkaart die zich kenmerkt door compactheid, kwaliteit en toegankelijkheid. De wijnkaart van Brasserie van Baerle werd in 1994 en 1995 gekozen als beste Wijnkaart van Nederland. In de jaarlijkse restaurantgids voor wijnliefhebbers Grootspraak krijgt de wijnkaart van Brasserie van Baerle steevast de hoogste onderscheiding (5 punten) als wijnrestaurant.

Floor van Ede in haar wijngaard
Floor van Ede in haar Franse wijngaard

Wijnvrouw Floor van Ede was 20 jaar eigenares van een wijngaard in de Provence die de Côtes du Rhône Village Sablet produceerde die nog steeds bij Van Baerle op de kaart staat.

 

  1. Floor, je bent als vierde wijnvrouw genomineerd: was het een verrassing?

 

Nou, een beetje wel ja. Ik ben inmiddels een oude rot in het vak en de Wijnvrouw-van-het-Jaar -prijs is er natuurlijk ook om een nieuwe lichting vrouwelijke wijngekkies in het zonnetje te zetten. Maar ik ben blij dat opgemerkt wordt dat ik nog altijd 100% enthousiast met wijn bezig ben.

 

  1. Wat vind je van dit initiatief om meer vrouwen voor het voetlicht te krijgen? Is het noodzakelijk in de wijnwereld van nu?

 

Ja en nee. Van oudsher was de wijnwereld een mannenwereld, dat heb ik nog helemaal meegemaakt. Maar dat is zeer snel aan het veranderen. Sinds enige tijd mag ik aanschuiven bij de ‘De Wijnwijfjes’, een proefgroep van vrouwelijke vinologen. Allemaal absolute topproevers.  Maar in de wijnhandel is nog de grote meerderheid man. Dat geldt ook voor de wijnmakers, hoewel je daar sinds enige jaren ook veel verandering ziet. Het gaat dus echt de goede kant op en de verkiezing van de Wijnvrouw-van-het-Jaar kan dat alleen maar verder aanzwengelen.

 

  1. Wat was het eerste moment dat je fascinatie voor wijn is begonnen?

 

Toen ik mijn eigen restaurant net had, en mannelijke wijnimporteurs steevast op hoge toon naar de eigenaar vroegen als ze wijn wilden verkopen. Dat maakte een grote strijdvaardigheid in mij los. Ik ben toen cursussen en opleidingen gaan doen om nooit meer met mijn mond vol tanden te staan. Dat werd al snel een passie, die me daarna niet meer heeft verlaten.

 

  1. Op 27-jarige leeftijd heb je een grote carrière switch gemaakt: van docent naar horecaondernemer. Hoe is dat zo gekomen?

 

Nou, zo voelde dat niet. Tijdens mijn studie Geografie, en ook nog daarna, was ik ook parttime stewardess bij de KLM. Ik was wel een beetje verslaafd aan het vliegen en raakte in de ban van de hedonistische cultuur van lunchen en dineren in Parijs en vooral New York, waar ik veel kwam. En dat lesgeven vond ik maar saai. Bovendien wilde ik van jongs af aan een eigen bedrijf. Die dingen kwamen bij elkaar toen ik in 1980 met mijn toenmalige compagnon besloot in Amsterdam het eerste ontbijt- en lunchrestaurant te beginnen. Het was vanaf dag 1 een dolle boel.

 

  1. Binnen een zeer korte tijd breidde zich dat uit van 1 (Brasserie van Baerle) naar 5 restaurants? Dat is heavy, lijkt mij. Hoe zag je leven er in die tijd uit? En bestaan deze restaurants ook nog steeds?

 

De eerste 10 jaar was het werken, werken, werken. Privé en werk liepen totaal door elkaar. Door ons succes trokken we ook heel goede mensen aan, die we graag wilden houden. We bedachten dan een nieuwe formule die we zelf leuk vonden en lieten de exploitatie over aan onze beste krachten. Zo ontstonden in de jaren 90 kort achter elkaar nr. 2, nr. 3 en nr. 4. Totdat het ons te veel werd – op een geven moment hadden we meer dan 100 mensen in dienst en de behoefte groeide aan meer privé-tijd. Ik had ook inmiddels een mas in Zuid-Frankrijk met een wijngaard waar ik veel was. De restaurants 3 en 4 hebben we toen verkocht, zij bestaan niet meer. En restaurant 2 is omgevormd tot L ’Entrecote-et-les-Dames, dat door mijn ex-compagnon wordt gerund. Ik ben alleen doorgegaan met het moedersschip, Brasserie van Baerle, en dat doe ik nog steeds met veel plezier.  

 

  1. Kun je iets meer vertellen over je Van Baerle Proefgroep? (Uit hoeveel mensen bestaat deze groep, kan iedereen lid worden, ben jij de organisator?)

 

Ik ben meer de initiator dan de organisator. Onze voorbesprekingen en proeverijen houden we in mijn restaurant, vandaar de naam. De groep bestaat uit 6 tot 8 leden, allemaal Amsterdammers die hun sporen in de wijnwereld hebben verdiend, maar vooral liefhebbers. We maken al 30 jaar ieder jaar een wijnreis en die bereiden we gedurende het jaar intensief voor. Ieder heeft zo zijn contacten en specialismen, dus de feitelijke organisatie is verspreid. Inmiddels hebben we wel bijna elke wijnhoek van Europa bezocht, en zijn we ook naar Libanon en Zuid-Afrika geweest. Chili staat op het programma. Het leuke van de groep is de mengeling van bloedserieuze interesse, het collectieve smaakgeheugen en de vriendschappelijke omgang tijdens die snoepreisjes. Niet iedereen kan lid worden maar er zijn wel 2 vacatures voor ervaren proevers. De ballotage is genadeloos subjectief, haha.

 

Als je zo intensief met wijn bezig bent, dan denk je niet alleen in termen van ‘de lekkerste’

 

  1. Brasserie van Baerle bezit een van de beste wijnkaarten van Nederland. Wat is jouw geheim?

 

De tijd dat ik die prijzen voor mijn wijnkaart kreeg was de tijd van dikke wijnbijbels. Restaurants en vooral hotels probeerden elkaar te overtroeven met omvangrijke kelders en dito wijnkaarten. Ik vond dat altijd intimiderend, snobistisch en daardoor ook publieksonvriendelijk. Ik heb me toen toegelegd op een hoogwaardige maar compacte wijnkaart met voor ieder begrijpelijke indelingen en korte beschrijvingen. Misschien was dat wel een vrouwelijke benadering, ja. Dat viel in de smaak en nu zie je het gelukkig veel meer. De kwaliteit houd ik hoog door vrij radicaal een wijn te vervangen als ik in dezelfde categorie een betere vind. Soms tot wanhoop van de leveranciers. Maar ik wil natuurlijk ook dat de expert ziet dat het een hele mooie selectie is. Samen moeten ze een min of meer representatief beeld geven van de Oude wereld qua wijnstijl, druiven en wijngebieden.

 

  1. Wat is je lievelingswijn?

 

Dat vind ik moeilijk te zeggen. Als je zo intensief met wijn bezig bent, dan denk je niet alleen in termen van ‘de lekkerste’. Het is vaak de combinatie met een specifiek gerecht  die een wijn omhoog tilt. De eigenaar van Chateau Musar in Libanon liet onze proefgroep onlangs zijn witte wijn van Obaideh en Merwah druif proeven, dat was ongelooflijk mooi. En een vriend trakteerde me laatst op een werkelijk hemelse witte Châteauneuf-du-Pape. Zo heb ik vele absolute toppers geproefd maar die zijn onbetaalbaar. De kunst is toch om iets heel moois te maken voor een aanvaardbare prijs dat binnen vrij korte tijd geconsumeerd kan worden. Bijvoorbeeld uit Piëmonte de Verduno Pelaverg; de locale Pelaverga druif is heerlijk om gekoeld te drinken met prosciutto of verse pasta met eekhoorntjesbrood. Persoonlijk kun je me het best wakker maken met fijne oesters en een mooie champagne, heel klassiek.

 

  1. Je hebt al heel veel bereikt. Zijn er nog plannen en ambities voor de toekomst?

 

Ja, ik vrees dat ik niet helemaal te stuiten ben, ondanks de aandrang van mijn echtgenoot om het wat rustiger aan te doen. Alles staat vanwege Corona nu in de overlevingsstand, maar als dat achter de rug is, trek ik een oud plan voor een kleine WIJNSALON uit de kast. Het lijkt me leuk om met een aantal mensen van mijn wijnteam in de Brasserie en de Proefgroep Van Baerle de krachten te bundelen en in een intieme sfeer trainingen, proeverijen en wijn/spijsdiners te verzorgen voor kleine groepjes van oprecht geïnteresseerden. Maar dat staat nog helemaal in de kinderschoenen. Altijd goed om te dromen, vind ik.

 

 

Wie is jouw favoriet?

 

Vanaf nu kan er worden gestemd door het publiek: wie wint de titel Wijnvrouw van jaar 2021. Genomineerden zijn dus wijndocent Claudia van Dongen, wijninkoopster Elke Wolterink,  tekstschrijfster Nadien de Visser en wijnvrouw Floor van Ede.

Daarnaast brengt ook een vakjury zijn stem uit. Deze vakjury van Wijnvrouw van het Jaar 2021 bestaat uit Barbara Verbeek, Peter van Houtert, Janny van der Heiden, Birthe van Meegeren (winnares Wijnvrouw van het Jaar 2019) en Magda van der Rijst (winnares Wijnvrouw van het Jaar 2020). De finale vindt plaats tijdens Gastvrij Rotterdam op 21 september 2021.

 

DUS LAAT JE STEM HOREN!

 

Ga naar de website Wijnvrouw van het Jaar en breng je stem uit!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *