Genomineerd!

Interview met wijnvrouw Anja Vondenhoff

Kan je niet wachten met koken? Scroll direct naar het recept

De race om de titel ‘Wijnvrouw van het Jaar 2020’ begint naar z’n eind te lopen. Vorig jaar vond deze wedstrijd voor de eerste keer plaats en won wijnspecialiste Birthe van Meegeren (lees nog even mijn verhaal) de begeerde titel. Inmiddels zijn er drie nominaties voor dit jaar (2020) bekend: multitalent Tjitske Brouwer van Vinoblesse, wijnschrijver Magda van der Rijst en sinds kort Anja Vondenhoff. Maar wie is Anja Vondenhoff precies en waarom is zij genomineerd? I Love Food & Wine zet haar in de schijnwerpers…

Wie is Anja Vondenhoff?

In het persbericht van ‘Wijnvrouw van het jaar’ staat het volgende:

Wijndocent Anja Vondenhoff genomineerd
Wijndocent Anja Vondenhoff genomineerd

Anja Vondenhoff is wijndocent, vinoloog van de Wijnacademie en coauteur van de SommelierOorkonde cursus. Daarbij richtte zij www.wijncampus.nl op, waar belangstellenden en wijnprofessionals vakkennis kunnen opdoen. Na een studie Master of Science in Hospitality Management in Miami en werk bij Marriott en Hilton International, werkte Anja aan De Academie voor Gastronomie waar ze diverse WSET-wijncursussen gaf (Wine and Spirit Education Trust). Inmiddels geeft Anja al twintig jaar wijncursussen, is zij erkend wijndocent en geeft zij les aan de hoogste WSET-opleiding, de Diploma course, voor het onderdeel mousserende wijn. Naast haar liefde voor deze bruisende drank geniet Anja van elke wijn die de mogelijkheid heeft om op fles verder te rijpen en om mooie wijnen te combineren met uiteenlopende gerechten. In 2011 won Anja de Europese Champagne Ambassadeur wedstrijd. Vanaf 2017 is Anja voorzitter van de Club of Weinakademiker namens de Benelux, docent SommelierOorkonde bij de Wijnacademie en sinds 2018 Certified Sommelier van The Court of Master Sommeliers.

Samengevat: Anja is vooral gekozen vanwege haar expertise en ervaring als wijndocent op hoog niveau.

1. Anja, je bent als derde genomineerd: was het een verrassing?

Uiteraard was het een verrassing. Als docent sta je niet zo in de picture. Het is eigenlijk meer mijn idee dat je als docent de nieuwe generatie opleidt en hen op jouw schouders laat staan, zodat ze kunnen profiteren van de basiskennis die je ze hebt meegegeven.

Ik moest er ook wel even over denken voordat ik toestemde, maar voel me trots en vereerd. Toch een erkenning waarop ik niet had gerekend. Dat maakt het extra leuk.

3 wijnvrouwen genomineerd voor 2020
Drie genomineerden: Magda van der Rijst (l), Tjitske Brouwer (m) en Anja Vondenhoff (r)

2. Wat vind je van dit initiatief om vrouwen meer voor het voetlicht te krijgen? Is het noodzakelijk?

Tijdens de eerste cursusdag ben ik altijd blij te zien dat het aantal vrouwelijke cursisten vrijwel gelijk is aan het aantal mannelijke cursisten. Triest word ik van het feit dat ik deze vrouwen na een aantal jaren nauwelijks nog tegenkom in de horeca of als vertegenwoordiger. Ergens gaat het fout.

Docenten leiden enorm veel mensen op, maar het netto resultaat is vrij gering.

Als er door dit initiatief slechts één vrouw langer in de wijnwereld blijft werken, dan heeft het zijn noodzaak al bewezen. Een keihard bewijs kun je nooit tonen. We moeten maar vertrouwen op onze vrouwelijke intuïtie dat dit initiatief gewoon nuttig kan zijn.

Gezien de dramatische terugloop van studenten op de Hotelscholen in Nederland denk ik dat er nog veel meer stimulans nodig is. Maar dat is weer een heel ander verhaal…

 3. Je bent vooral gekozen vanwege je talent en ervaring als wijndocent? Maar wat doe je eigenlijk nog meer?

Voor restaurants geef ik advies op het gebied van wijninkoop, het samenstellen van de wijnkaart en de combinatie van dranken met gerechten. Dat zijn vaak kortere sessies, maar leuk om te doen. Ook train ik zij-instromers die in korte sessies moeten worden klaargestoomd voor een baan in de horeca.

Anja Vondenhoff aan het werk
Anja schenkt champagne tijdens haar Masterclass Champagne In de keuken van Floris.

Een enkele keer ga ik mee als reisbegeleider naar de Champagne of Duitsland.

Voor de Weinakademiker Club ben ik voorzitter namens de Benelux en vice-voorzitter wereldwijd. Samen met mijn taken bij de opleiding van de SommelierOorkonde van de Wijnacademie, slokt de Weinakademiker Club de resterende tijd wel op.

Om geen nerd te worden wil ik perse contact blijven houden met de jeugd. Daarom werk ik nog steeds 3 dagen per week op de Hotelschool in Apeldoorn. Daar geef ik al 26 jaar les en dat blijf ik doen totdat ik met pensioen moet. Ik ben ervan overtuigd dat je alleen een goede docent kunt zijn als je óók les kunt geven aan absolute beginners.

4. Sinds 2011 ben je Europees Champagne Ambassadeur. Wat houdt dat precies in? Welke fles staat er altijd koud in jouw koelkast?

Als ambassadeur ben je vooral winnaar van de Europese Champagne wedstrijd. Je belooft daarbij de Champagne te promoten en je geeft af en toe wat workshops. That’s it.

Eigenlijk staat er nooit iets koud in mijn koelkast. Heel flauw hè? Maar ik heb ik een kelder waar de wijn perfect op temperatuur ligt. Mijn Champagnes drink ik namelijk ook nooit te koud. Belachelijk om grote Champagnes te drinken op dezelfde temperatuur als Coca Cola.

Een mousserende wijn open je inderdaad het beste op een zeer lage temperatuur. Maar de temperatuur waarop je de mousserende wijn drinkt is bijna dezelfde als die van een stille wijn. Des te mooier de wijn, des te meer de drinktemperatuur van de wijn mag stijgen. Tot een maximum van circa 12 graden ongeveer.

Om geen nerd te worden wil ik perse in contact blijven met de jeugd.

 5. Als certified sommelier is Food & Wine een van jouw passies. Hoe belangrijk is dit voor jou? Ben je altijd op zoek naar de beste combinaties?

Bijna altijd ben ik op zoek naar combinaties. Ik kan overigens genieten van elke drank en spijs combinatie. Als ik adviezen geef aan restaurants op dit gebied kies ik uiteraard graag voor een mousserende wijn, maar ook voor thee, bier, cider, Sherry of een cocktail.

Er is echter een grens. Daar waar het gaat om de gezelligheid van het eten, daar wordt de combinatie minder belangrijk. En soms wil je ook gewoon die ene fles drinken bij het eten. Jammer, dan past het maar even wat minder goed bij het gerecht. Dan vier je het leven met je favoriete wijn. Dat mag ook.

Maar een mooie wijn hoort wél in een mooi glas. Gelukkig is daar in Nederland steeds meer aandacht voor.

Drie genomineerde wijnvrouwen 2020
Genomineerd: dat vraagt om een slok champagne van Ayla!

6. Wat zijn je ambities voor de toekomst?

Vooral vaak en veel naar de Champagne reizen. Veel Champagnes proeven. Mijn expertise op het gebied van mousserende wijn vergroten. Meer Nederlanders mousserende wijn laten drinken en ze laten ervaren hoe geweldig Champagne (en enkele Cava’s) kunnen rijpen. Tenslotte wil ik een nóg betere wijndocent worden, ambassadeur blijven voor alle wijn gerelateerde zaken, maar voor Champagne in het bijzonder uiteraard.

Ik zeg PROOST! Champanja!

 

INTERESSE GEWEKT?

Volg mij dan op Instagram, Facebook of Pinterest en blijf op de hoogte van mijn laatste culinaire avonturen.

Op de hoogte blijven van het laatste culinaire nieuws? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

Credit: Fotograaf Eelco van Wieringen

Zorgeloze kerst zonder stress? Dat kan! 🎄

Download 'm nu!

Ontdek ons Stressvrije Kerst e-book – jouw ultieme gids voor een ontspannen kerstdiner! Met 5 complete kerstmenu’s, handige werkplannen per dagdeel, wijnsuggesties en slimme tips om kerststress te vermijden.

Plus: 10% korting op de bijpassende wijnen van kwaliteitsimporteur QV Select! Mis deze kans niet om van jouw kerst een onvergetelijke en ontspannen feestdag te maken.

Bestel 'm direct!