DOC of DOCG

Hoe herken ik een goede Prosecco?

Onlangs nam Prosecco de eerste plaats over van Champagne op de ranglijst met meest geproduceerde mousserende wijnen ter wereld. Dat lijkt een indrukwekkende prestatie, maar zo bijzonder is het niet. De vruchtbare vlakten van de provincies Treviso , Venice , Vicenza , Padua en Belluno in de Veneto en Gorizia , Pordenone , Trieste en Udine in Friuli staan weliswaar garant voor enorme opbrengsten, maar tonen tegelijkertijd aan dat kwantiteit en kwaliteit zelden samengaan.

DOCG-status bepaalt kwaliteit
Zoek je een kwalitatief hoogwaardige Prosecco, dan ben je aangewezen op die uit het klassieke herkomstgebied tussen Conegliano en Valdobbiadene. Daar voldoen de wijnen aan de hoge eisen van de DOCG-status en onderscheiden ze zich duidelijk van de veelal matige wijnen met een DOC-classificatie uit de omringende gebieden. Grofweg kan gezegd worden dat kans op een goede wijn uit de DOCG Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore circa 80% is en de kans op acceptabele wijn uit de DOC Prosecco slechts 20%. Het kwaliteitsverschil is enorm, terwijl het prijsverschil in absolute zin beperkt blijft. Vergeet niet: hoe laag de prijs van een Prosecco DOC ook is, meestal is hij zijn geld amper waard.

Extra-dry
Koopwaardiger zijn de wijnen uit het DOCG-gebied van producenten als Adami, Bisol, Bortolomiol, Carpenè Malvolti, Conte Collalto, Malibràn, Ruggeri en Serre. Ook Foss Marai staat bekend als één van de beste producenten uit de streek. De inspanningen van de familie Biasiotto dwingen respect af, want eigen onderzoek naar specifieke gistculturen en innovatieve technieken zorgt dat hun wijnen uitblinken in finesse en smaak. Tot mijn favorieten uit hun assortiment behoort de Strada di Guia 109, een Prosecco di Valdobbiadene DOCG in de Extra-dry stijl, dus met een klein zoetje en daardoor heel toegankelijk en ideaal als aperitief, om zo maar te drinken of aan tafel te schenken bij (zoetwater-) vis of gerechten met wit vlees.
Dus, wat doen we met Prosecco? Ervan genieten! Bij voorkeur van die met een DOCG-status.

Naam:                  Prosecco di Valdobbiadene ‘Strada di Guia 109’
Prijs:                     € 15,00
Importeur:         Grandi Vini Oudewater

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.