Blinde test

Hoe goed werkt het Coravin syseem?

Ook al ben je een grote wijnliefhebber, toch wil je niet een hele fles wijn leegdrinken in je eentje (of met z’n tweeën). Bovendien wil je graag een keer afwisselen en niet de hele week dezelfde wijn drinken. Coravin biedt een goede oplossing, dat ervaart register vinoloog Angelique Meulendijks tijdens de Dare to Compare-proeverij. Lees hoe het Coravin systeem werkt!

Helaas is het zo dat als je de kurk hebt verwijderd, er zuurstof bij de wijn komt, waardoor deze begint met oxideren (net zoals een geschilde appel die bruin wordt als je die te lang laat liggen). Door het oxidatieproces holt de smaak en geur van de wijn snel achteruit. Hierdoor kun je wijn, als de fles eenmaal geopend is, slechts een paar dagen bewaren. Als je wijn toch wat langer wilt bewaren, zijn er verschillende systemen op de markt die je hierbij helpen (lees hier mijn eerdere verhaal!). Eén hiervan is het Coravin-wijnbewaarsysteem.

 

Dare to compare: de proef op de som

Het Coravin-wijnbewaarsysteem is ontworpen om wijn uit te schenken zonder de kurk te verwijderen, zodat de wijn altijd goed smaakt alsof je de fles net hebt geopend. Recent organiseerde Coravin een leuke wijnproeverij onder het motto ‘Dare to Compare’. Samen met de enthousiaste uitvinder van het Coravin Systeem, Greg Lambrecht, speciaal hiervoor overgekomen vanuit de USA, proefden we samen een aantal wijnen die geschonken zijn met het Coravin systeem.

Coravin syseem tijdens Dare to Compare
Greg Lambrecht laat zien hoe het werkt

Werking Coravin en verschillende systemen

Coravin syseem tijdens Dare to Compare
Blanc de Blancs Les Jardins du Mesnil extra brut geopend met het Sparkling systeem

De locatie van de wijnproeverij is L’Atelier du Champagne op het Rokin in Amsterdam. Uiteraard worden we hier ontvangen met een glas Champagne, een mooie Blanc de Blancs Les Jardins du Mesnil extra brut van André Robert. Later blijkt deze fles al twee weken daarvoor geopend te zijn en sindsdien bewaard met het Coravin ‘Sparkling’ systeem. Iets wat niemand geproefd heeft!

Coravin Sparkling systeem

Greg vertelt dat hij iedere dag begint met een glas Champagne. Dankzij het speciale Coravin Sparkling systeem voor mousserende wijnen behoudt de wijn namelijk haar bubbels en frisheid, waardoor je de wijn langer kunt bewaren en iedere dag een glas kunt nemen. Hierna legt Greg het ontstaan en de werking van het Coravin systeem uit. Greg heeft een medische achtergrond en een passie voor wijn, vandaar dat hij met het idee van een naald kwam om wijn uit te schenken zonder de kurk te verwijderen.

Wijn door een holle naald schenken

Het allereerste Coravin systeem heet ‘Timeless’ en heeft een holle naald die de kruk (en capsule) doorboort. Een injectie van het edelgas argon zorgt ervoor dat er geen zuurstof bij de wijn kan komen om oxidatie te voorkomen. Door de holle naald schenk je de wijn in het glas. Als je de naald eruit haalt, veert de kurk terug naar haar normale vorm en is de fles weer afgesloten. Het Timeless systeem werkt alleen bij een afsluiting van natuurlijke kurk. Heeft de fles een synthetische kurk, dan werkt het systeem niet.

Pivot: voor flessen die geen kurk hebben

Behalve dat je het timeless systeem kun je niet gebruiken bij een synthetische kurk, ook bij schroefdoppen of glazen afsluitingen kun je de naald niet gebruiken. Voor de flessen waarbij de naald niet bruikbaar is, heeft Greg een ander bewaarsysteem ontwikkeld, namelijk de ‘Pivot’, waarbij je de fles afsluit met een speciale stopper. Ook hier zorgt argongas ervoor dat er geen zuurstof bij de wijn kan komen. Greg heeft geëxperimenteerd met verschillende gassen, maar argongas bleek het meest geschikt. Argongas is zwaarder dan zuurstof, waardoor het de wijn goed afsluit. Bovendien gebruiken wijnmakers argongas al in de kelder. Je koopt het gas in speciale capsules die je om de zoveel tijd moet vervangen.

Volgens Greg kun je met één capsule ongeveer 15 glazen wijn schenken.

 

Wijnproeverij onder het motto ‘Dare to compare’

Na de productpresentatie door Greg, begon de werkelijke uitdaging van de proeverij. We kregen drie glazen Champagne La Grande Année 2014 van Bollinger geserveerd met de volgende vraag:

‘Vertel welk glas of welke glazen met de Coravin-fles geschonken zijn’?

Alle drie de wijnen hadden een elegante bubbel en proefden nog lekker fris. Bij één wijn was de bubbel iets minder levendig in het glas en in de mond, wat me naar de conclusie leidde dat dit de Coravin-fles moest zijn. Bij de uitslag bleek dit te kloppen, maar er was nog een tweede glas van een Coravin-fles die ik er niet uitgehaald had!

Extra test

Coravin syseem tijdens Dare to CompareTer afsluiting proefden we vier verschillende wijnen, waarvan de flessen al jaren geleden voor het eerst geschonken zijn met het Coravin Timeless systeem, zoals

  • Hospices de Beaune, Volnay 2016 (met Coravin geschonken op 2-9-2019),
  • Trimbach Pinot Gris Reserve 2014 (met Coravin geschonken op 31-3-2019)
  • Domaine Billaud-Simon, Chablis Tete d’Or 2018 (met Coravin geschonken op 16-9-2020)
  • Produttori del Barbaresco Muncagota Riserva 2007 (met Coravin geschonken op 18-9-2018)

Volgens Greg zorgt het Coravin Timeless systeem ervoor dat de wijnen blijven smaken alsof je de fles net geopend hebt, zelfs jaren later. De oudste fles waarmee hij dit met succes getest heeft is 14 jaar oud!

Conclusie

Als je van afwisseling houdt en graag een verschillend glas goede wijn drinkt, of iedere dag wilt beginnen met een glas Champagne net als Greg, is het Coravin-wijnbewaarsysteem een goede oplossing om de wijn langer te kunnen bewaren.

Wie is Angelique?
Angelique Meulendijks is Registervinoloog® en horeca-wijnadviseur. Daarnaast is ze wijndocent en organiseert organiseert ze wijn(-spijs) proeverijen voor bedrijven en particulieren, zowel in het Engels als het Nederlands. Als echte Brabantse is ze een liefhebber van lekker eten en drinken en vindt ze het ook leuk om daarover te schrijven. 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *