Nieuw Coravin Sparkling

Elke dag een glas bubbels? No problem!

Elke dag zo’n fijn glas Champagne? Ja graag! Dit is niet bepaald een Nederlandse gewoonte. Sterker nog, de meesten van ons beperken ons tot dat ene glas in het allerlaatste uur van het jaar. Zo jammer, want bubbelwijn staat voor joie de vivre, een instant feestje in je glas, waar je onmiddellijk heel vrolijk van wordt. Belangrijk toch..? En dat kan, met het nieuwe Coravin Sparkling Systeem.

Het grote voor- en meteen het grote nadeel van Champagne is de mousse. Dit maakt deze wijn opwekkend en vrolijk. Maar het blijft niet netjes in de wijn, na een dag in de koelkast is er niet veel over van de bubbels. Natuurlijk kun je een Champagnedop of -stop kopen, daar verleng je de levensduur wel een dag of twee mee. Maar zo lekker als een net geopende fles, is de wijn dan niet meer.

Getest Coravin Sparkling tijdens de lunch bij Ciel Bleu
Getest Coravin Sparkling tijdens de lunch bij Ciel Bleu

Gewoon af en toe dat ene glas?

Stel je nou voor dat je gewoon af en toe één glas kunt drinken, en dat je zo langer met zo’n fles kan doen? Omdat de bubbels gewoon in de wijn blijven? Dat zou fijn zijn. Want het is ook best een dure wijn. Een beetje Champagne heb je niet onder de € 25,- Natuurlijk is er een wereld aan fijne Crémants, Cava’s, Spumantes of al die andere mousserende dranken, die je voor veel minder kunt aanschaffen. Maar ook daaruit verdwijnen de bubbels.

Maanden met één fles Champagne?

Ook de makers van Coravin was dit probleem niet ontgaan. Dus na veel onderzoek en testen hebben ze nu een systeem gemaakt waarbij je wel af en toe één glas uit een fles kunt halen zonder dat de wijn aangetast wordt. Hoe dan, hoor ik je vragen. Nou, het gaat als volgt. Je opent de fles – pas op, niet met een knal maar met een beschaafd pufje (zie kader).

Je schenkt je glas vol en zet de Sparkling Stopper op de fles. Even vastzetten met een vergrendelingshendel en je vult de fles weer aan met… ja bubbels. Oftewel CO2, maar dan uit het Coravin Sparkling Systeem. Makkelijk dus. De CO2 zit in aparte capsules en wordt via de Sparkling Stopper in de fles geïnjecteerd en de fles aan te vullen. Voilà, de Champagne wordt perfect bewaard.

Hoe open je een fles champagne?
Je haalt de folie eraf maar laat de muselet (het ijzerdraadje) zitten. Hou de fles vast in een hoek van ongeveer 45° en draai de kurk los door aan de onderkant van de fles te draaien terwijl je de kurk stevig vasthoudt. De muselet zorgt voor een betere grip. Daarna laat je de druk ontsnappen in een zuchtje. Voilà..

Coravin Sparkling: uitgebreid getest

Natuurlijk is dit systeem uitgebreid getest. En ook ondergetekende mocht de proef op de som nemen. Tijdens een blinde proeverij bij restaurant Ciel Bleu in Amsterdam werden verschillende glazen Dom Pérignon geproefd. Champagne die net was geopend, maar ook champagne uit flessen die al twee weken geleden ontkurkt werden. En waar is waar, er was geen verschil waar te nemen. Dit opent perspectieven.

Meer mogelijkheden

Ik weet bijvoorbeeld dat Champagne een geweldig aperitiefwijn is, maar heb je wel eens een hele maaltijd met verschillende Champagnes gecombineerd?  Dat is pas echt genieten. Om dat maar eens te bewijzen werden er tijdens deze perslunch een range van Champagnes geproefd, allemaal een tijd eerder geopend. We proefden ze bij oesters, bij krab, bij Wagyu en bij zeeduivel. Bij elk gerecht een andere Champagne. Genieten! Want je weet, er is een hele wereld aan Champagnes. (zie test ILFW). Ben je meer een fan van bier? Het systeem past zelfs op een bierflesje. Dus voor iedereen is dit een geweldig kerstcadeau…

Ga voor meer informatie en prijzen over Coravin en het nieuwe Sparkling-systeem naar www.coravin.nl/sparkling.