Tintore di Tramonti

EISS: geweldige wijn van bijzonder druivenras

Typiciteit. Een term die, net als ‘mineraliteit’ en ‘terroir’, vaak de nodige onrust en misverstanden geeft. De exacte betekenis is immers moeilijk te definiëren. Het is ook de Achilleshiel van blindproeverijen, wanneer de typiciteit van een druif, het kenmerkende karakter van een type wijn of de specifieke stijl van de wijnmaker ons onbekend zijn en daardoor onbegrepen of ondergewaardeerd blijven. Aroma’s of smaken die iets anders zijn dan waar we ons op hadden ingesteld, leiden ons af en laten ons veelal negatief oordelen over een wijn.

Bijna uitgestorven
‘Niet typisch Chardonnay’ wordt er geoordeeld over een wijn die achteraf een Sauvignon Blanc blijkt te zijn. Het overkwam Andre Ostertag (wijnmaker in de Elzas) ooit; één van zijn wijnen voedde hij voor het eerst op in barriques en dat zorgde ervoor dat de officiële proefcommissie helemaal in war raakte. De wijn werd als atypisch aangemerkt en werd zijn Grand Cru status ontzegd.
Zo atypisch is ook de EISS, een wijn die uniek is en dus niet te vergelijken met enige andere wijnen. Zijn eigenzinnige, onderscheidende karakter dankt hij aan de Tintore di Tramonti, een eeuwenoud druivenras dat bijna was uitgestorven. Slechts enkele planten resteerden en omdat de opbrengst van deze meer dan honderd jaar oude wijnstokken beperkt was, dreigden ze gerooid te worden. Tenuta San Francesco is één van de wijnbedrijven die de kwaliteiten van de druif herontdekte, het historische bezit koestert en er een bijzondere, zeldzaam mooie wijn van maakt.

Rinse kersen
In de wijn proeven we een combinatie van modern meesterschap en traditionele typiciteit; een loepzuivere wijn met een diepe kleur (de Tintore is een zogenaamde teinturier, d.w.z. een druif met gekleurd vruchtvlees) en zowel de aroma’s van rinse kersen als hout, aangevuld met een stevige kruidigheid. In de mond valt de levendige zuurgraad op, die de wijn buitengewoon prettig maakt om bij stevige gerechten en harde kazen te genieten.
Naam:                  EISS, Tenuta San Francesco, 2011
Gebied:               Campania Rosso DOC
Prijs:                     € 35,80
Importeur:         Douwe Walinga
www.italiaansewijn.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *