Genomineerd!

Derde nominatie ‘Wijnvrouw van het Jaar’: Barbara Houtzager

De race om de titel ‘Wijnvrouw van het Jaar’ is alweer over de helft. Elk jaar worden er vier vrouwen genomineerd. En de vraag luidt: Wie gaat deze titel winnen in 2024? Nummer één dit jaar was Hinke de Jong. Als tweede voor 2024 is geselecteerd: Anne-Wies van Oosten. En nummer drie is inmiddels ook bekend: Barbara Houtzager. Haar nominatie werd bekend gemaakt tijdens een geweldige lunch in de wijnkamer van het mooie restaurant Kita in Hendrik-Ido-Ambacht.

Logo restaurant KitaStichting Wijnvrouw van het Jaar’ zet ieder jaar opnieuw wijnvrouwen uit Nederland in de schijnwerpers. Zoals jullie weten ben ik genomineerd geweest in 2022. In dat jaar won Tatjana Puklavec. Vorig jaar ging de titel naar Kirsten Abels (leer hier meer over haar!).

 

Barbara Houtzager
Barbara Houtzager in afwachting van haar nominatie

Wie is Barbara Houtzager?

Barbara Houtzager is een van dé wijninkopers van Ahold Delhaize. Samen met haar collega’s koopt ze alle wijnen in die in de schappen staan bij Gall & Gall en Albert Heijn. Ze is ook het gezicht naar de buitenwereld en staat in elke Allerhande magazine met een stukje over wijn.

In het juryrapport lezen we:
Barbara is een goede kandidaat voor de titel, omdat zij heel veel invloed heeft op wat er in Nederland gedronken wordt. Zij is een strategisch sterke wijnvrouw, bovendien navigeert ze het brede portfolio samen met haar team (dat helemaal uit vrouwen bestaat) op een duidelijke manier en is commercieel heel succesvol.’
Barbara Houtzager 3e nominatie wijnvrouw van het jaar 2024
Barbara Houtzager (m) is genomineerd: ‘wijnvrouw van het jaar 2024’

Sinds 2015 wijninkoper

Barbara werkte voor zichzelf in milieugerichte productontwikkeling, toen de vacature van wijninkoper haar aandacht trok. Wijn was namelijk al jarenlang een hobby, deels vanwege haar vader die er een enorme passie voor had. Sinds 2005 werkt ze als wijninkoper voor Ahold Delhaize.

Daar breidde ze haar wijnkennis uit door het volgen van cursussen en avondenlang wijn proeven met collega’s. Ze maakte zichzelf het inkoopvak al snel eigen en bleek een echte wijnfanaat te zijn. Zoals ze dat zelf eigenlijk altijd al wist.

In haar beginjaren begon ze met het inkopen van wijnen uit Duitsland, Oostenrijk en Oost-Europa. Daarna volgde de Loire, Languedoc, Bordeaux en Italië. Inmiddels is Barbara de langstzittende inkoper en werkt ze met heel veel plezier samen met haar 4 vrouwelijke collega’s. Met dit team worden alle wijnen ingekocht voor Gall & Gall en Albert Heijn. Dat komt neer op maar liefst 50% wijnen die in Nederland worden verkocht!

Kleurrijk interieur van Kita
Kleurrijk interieur van restaurant Kita

Duurzaamheid moet omhoog

Op dit moment richt Barbara zich op de inkoop van wijnen uit Zuid-Afrika, Elzas, Bourgogne en het Rhônegebied. Ook is ze verantwoordelijk voor het wereldwijd inkopen van de wijnen voor het eigen merk van AH. Deze worden naar de eigen bottelarij in Brussel vervoerd en dat biedt de kans om juist de eigen merk wijnen verder te verbeteren in kwaliteit. Naast het inkopen houdt Barbara zich bezig met het sustainability programma van het Wine Buying Center. Door Ahold Delhaize zijn stevige targets neergezet (-45% green house gas emissions in 2030 tov 2018 in de gehele keten). Zo wil het concern iedereen gecertificeerd hebben op social en environmental, moet het glasgewicht naar beneden, en wordt aan alle leveranciers gevraagd om ook hun emissies te rapporteren. Niet gemakkelijk, wel interessant en noodzakelijk.

 

Barbara: “Mijn mooiste herinneringen aan wijn zijn misschien wel de momenten dat ik samen met mijn vader een mooie fles ging uitzoeken in de kelder. Dat ik nu werk in de wijnwereld, vind ik nog steeds bijzonder. Ik haal veel voldoening uit mijn baan, we kunnen echt impact maken omdat we zo groot zijn. Het is leuk om het bulkvak onder de knie te hebben, maar juist in de afwisseling met merkwijnen uit kwalitatieve gebieden voor de balans. Je vindt mij inmiddels ook terug in de Allerhande met tips en weetjes over wijn.”

 

Restaurant Kita: adres om te onhouden

Deze nominatie werd uitgereikt in restaurant Kita in Hendrik-Ido-Ambacht. We worden hier ontvangen op het terras met een glas mousserende wijn: Brut Cuvee 20 van J. Vineyards uit Californië.

Kita is geweldig restaurant op een plek waar je dit niet verwacht, namelijk een bedrijventerrein. Het prachtig ingerichte restaurant heeft een lekker groot terras aan het water. De naam ‘Kita’ is de Japanse vertaling voor ‘noord’ en verwijst naar de rivier die langs het terras stroomt. Op het menu staan voornamelijk internationale gerechten, deels geïnspireerd op de Japanse keuken.

Restaurant Kita kreeg vorig jaar de Entree Award in de categorie ‘Best New Dine & Drink Concept’ uitgereikt en heeft volgens de vakjury een echte ‘wow’ factor. De Wijnkamer is een echte blikvanger.

Taco Zalm met yuzu gel als een van de starters
Taco Zalm met yuzu gel als een van de starters

De uitgebreide lunch met mooie gerechten uit de Aziatische keuken, zoals sushi (dragon tuna roll), yakatori, Iberico ribs, gamba piri piri, werd vergezeld met Californische wijnen van J. Vineyards en Louis M. Martini. Er wordt veel aandacht besteed aan zowel smaaksensatie als presentatie.

Mijn conclusie: het is een echt ontdek-restaurant om op je lijstje te zetten. Bovendien ook met de boot vanaf Rotterdam Centrum bereikbaar.

 

De wijnen bij de lunch
De wijnen tijdens de lunch bij Kita van importeur Walraven Sax

Weg naar de finale

De vakjury van Wijnvrouw van het Jaar 2024 bestaat uit Kirsten Abels (winnares Wijnvrouw van het Jaar 2023), Tatjana Puklavec  (winnares Wijnvrouw van het Jaar 2022), Claudia van Dongen (winnares Wijnvrouw van het jaar 2021), Magda van der Rijst (winnares Wijnvrouw van het Jaar 2020) en Barbara Verbeek (vinoloog en wijnexpert). De finale vindt plaats tijdens Gastvrij Rotterdam in Ahoy op maandag 23 september 2024. Niet alleen de jury van wijnprofessionals bepaalt de uiteindelijke winnaar. Na de bekendmaking van de laatste genomineerde kan het publiek meestemmen via www.wijnvrouwvanhetjaar.nl.