Urban Winery

Chateau Amsterdam: een oase van wijn in de stad

Wanneer je denkt aan wijnmaken, denk je waarschijnlijk aan uitgestrekte wijngaarden in pittoreske landschappen, en niet aan een stedelijke omgeving zoals Amsterdam. Toch is het juist deze unieke setting die Urban Winery Chateau Amsterdam zo bijzonder maakt. Gelegen aan de Johan van Hasseltweg in Amsterdam-Noord, biedt deze wijnmakerij een verrassende en innovatieve kijk op de wereld van wijn.

De aanleiding voor ons bezoek was een uitnodiging voor het zogenaamde Fête des Amis; een jaarlijks groot feest voor alle vrienden van Chateau Amsterdam. En dat zijn er niet weinig. Er was gedekt voor zo’n 250 personen.

Interieur van Chateau Amsterdam met uitzicht op het terras
Fêtes des Amis: Chateau Amsterdam verwacht 250 gasten

 

Zelf wijnmaken van buitenlandse druiven

Het avontuur begon in 2017, toen vader Jos en zoon Remy Harrewijn hun ambitieuze idee tot leven brachten: druiven uit beroemde wijnregio’s in Europa gekoeld naar Amsterdam halen om daar zelf wijn te maken. De Urban Winery was geboren! Hun eerste botteling in 2018 resulteerde in 5.000 flessen, en sindsdien is Chateau Amsterdam explosief gegroeid. In 2023 produceerden ze maar liefst 200.000 flessen, en ze streven ernaar om dit aantal in de komende jaren te verdubbelen en tot de top drie van Nederlandse wijnmakers te behoren.

Innovatieve wijnproductie

Chateau Amsterdam werkt samen met geselecteerde druiventelers uit Frankrijk, Duitsland, Spanje en Italië. Deze telers maken zelf ook wijn, maar de druiven die naar Amsterdam worden gestuurd, worden daar verwerkt tot zowel klassieke als experimentele wijnen. Het assortiment is opgedeeld in drie lijnen: Vaders, Zonen en Kleinzonen.

De Vaders-lijn biedt klassieke wijnen zoals monocépages van Chardonnay, Pinot Noir, Riesling en Shiraz. De Zonen-lijn staat voor gedurfde en experimentele blends, waarin druiven uit verschillende regio’s en landen worden gecombineerd. Ten slotte zijn er de Kleinzonen-wijnen, makkelijk drinkbare wijnen die je exclusief bij Albert Heijn kunt vinden.

Chateau Amsterdam wijnen
De Vaders-premium wijnen hebben leuke fantasie-namen

Duurzaamheid belangrijk

Chateau Amsterdam heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Er wordt gebruik gemaakt van eco-glas, Co2 reductie, recycling en zonnestroom (100%). De restanten van schilletjes en pitjes worden zoveel mogelijk gebruikt voor het brouwen van een bijzonder bier of het maken van grappa. En sinds 2023 zijn ze SKAL gecertificeerd, waardoor in 2024 de eerste biologische wijnen op de markt gaan komen..

Bezoek Chateau Amsterdam

Chateau Amsterdam is meer dan alleen een wijnmakerij; het is een ontmoetingsplek voor wijnliefhebbers en levensgenieters. Naast de wijnproductie is er een groot restaurant met een ruim terras waar je kunt genieten van heerlijke gerechten zoals tagliata manzo of tagliatelle ragù, perfect gecombineerd met hun eigen wijnen. Bovendien organiseert Chateau Amsterdam tal van evenementen, waaronder wijnproeverijen, bedrijfsuitjes, recepties en feesten.

Chateau Amsterdam: urban winery in Amsterdam Noord
Chateau Amsterdam: een urban winery in Amsterdam Noord

Een bezoek aan de wijnwinkel op het terrein is een must. Hier kun je de wijnen proeven en direct je favorieten mee naar huis nemen. Het vriendelijke en deskundige personeel staat klaar om je te adviseren en te helpen bij het kiezen van de perfecte wijn voor elke gelegenheid.
Kortom; een plek die de moeite waard is om eens te bezoeken!